Ελάτε στην παρέα μας

Επιστολές

Μήνυμα της δημοτικής παράταξης “Ιωνία Νέα Άποψη” για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσιεύθηκε

στις

“Να ακούσουμε το μήνυμα,

να αδράξουμε το όραμα”

H Ευρώπη είχε πάντα ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά της  προς την Ελλάδα. Εμπνέονταν από τον πολιτισμό και την σκέψη της. Όταν ο Δανός Φιλόσοφος Kierkegaard περιέγραφε στα μέσα του 1800 τα στάδια της ανθρώπινης ζωής, περιέγραφε  τον Έλληνα Επίκουρο.  Όταν ο François Marie Arouet  γνωστότερος ως Βολταίρος υπερασπίζονταν το δικαίωμα «να λες αυτό που θέλεις ακόμα και αν διαφωνώ απόλυτα μαζί σου», περιέγραφε το σύγχρονο για την εποχή του μοντέλο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Αργότερα ο Κάρολος Μαρξ περιέγραφε με τον δικό του ριζοσπαστικό τρόπο  την δική του «Πολιτεία» όπως ο Πλάτωνας, ενώ πλειάδα άλλων φιλοσόφων αναδείκνυαν – αποδεχόμενοι για δύο χιλιετίες – την Αριστοτελική έννοια της παιδείας και την σημασία του ρόλου της στην ανάπτυξη του Ανθρώπου.  
Κάντε τα διδάγματα των μεγάλων αυτών διανοητών πολιτικό αίτημα και θα βρείτε το «ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Πολυτεχνείου. Κάντε τα αγώνα και θα βρείτε το «Ελευθερία ή θάνατος» του 21, θα  δείτε την αγάπη για ζωή και προκοπή  πίσω από τη βοή του θρυλικού «Αέρααα» στο έπος του 40, και αν σταματήσετε στη δεκαετία του 60 θα θυμηθείτε τον «ανένδοτο» και το «114».
O Απόηχος αυτής της ιστορικής διαδρομής ιδεών και αγώνων συμπυκνώθηκε στον Μάη του 68 στη Γαλλία και στον Νοέμβρη του 73 στο Πολυτεχνείο.
Το «ΨΩΜΙ» έκρυβε τη λαχτάρα για μια κοινωνία η οποία  θα στηρίζει όχι μόνο την επιβίωση, αλλά την ίδια τη  ζωή. Μια κοινωνία η οποία με την παραγωγική και οικονομική της επάρκεια, θα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων.                   
Το «ΠΑΙΔΕΙΑ» υπερέβαινε την «στεγνή» τεχνοκρατική γνώση–εκπαίδευση και επεκτείνονταν στην κοινωνική καλλιέργεια και παιδεία, η οποία  ολοκληρώνει τον άνθρωπο.
Το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» επεκτείνονταν πέρα από την απλή πτώση των φαιδρών δικτατόρων, στη  δυνατότητα να επιλέγουμε, να εκφραζόμαστε, να αποφασίζουμε, για τη ζωή και το μέλλον μας ισότιμα με το χέρι στην καρδιά αλλά  και με γνώση.
Αυτός ο οραματικός δρόμος είναι μπροστά μας και σήμερα.
Αυτός είναι ο Έλληνας, γι αυτά αγωνίστηκε στην πορεία της Ιστορίας του.   
Αυτός είναι ο Έλληνας, ακόμα και αν κάποιοι σύγχρονοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αφού  αρνήθηκαν τον δικό τους διαφωτισμό, «αιώνιο» Ελληνικό «δάνειο» προς αυτούς, αλλά και τους δικούς τους  διανοητές, επέλεξαν να γίνουν «δανειστές» χρημάτων, πικρόχολοι σχολιαστές των Ελλήνων πολιτών.    
Η ανατροπή της δικτατορίας, η Εθνική ανεξαρτησία και η εγκαθίδρυση (εμπέδωση) της Δημοκρατίας, ήταν οι πολιτικές κατακτήσεις των νέων του Πολυτεχνείου. Η συμβολή της εξέγερσής τους υπερβαίνει την ίδια την πράξη της «κατάληψης» του Πολυτεχνείου. Το οραματικό πρόταγμα είναι η ουσία του Πολυτεχνείου. Το οραματικό πρόταγμα αποτελεί την ουσία της «κατάληψης» του.
 Σήμερα η γενιά μας ίσως να χρειάζεται να βρει τα δικά της μέσα για να εκφράσει τα σημερινά πολιτικά αιτήματα, κρατώντας ζωντανό τον οραματικό λόγο του Πολυτεχνείου. Προς τα εκεί χρειάζεται να πάμε  και ως πόλη.  Σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε, σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι πρέπει να στρέψουμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Έτσι κατανοώ  την ουσία της δικής μας ενασχόλησης με τα κοινά, μιας  και αυτή την οραματική σκυτάλη μας παρέδωσε η 17η Νοέμβρη του 1973.
Την υποχρέωση δηλαδή να δημιουργήσουμε μια πόλη πραγματικά ελεύθερων, ολόπλευρα αναπτυγμένων πολιτών:
με γειτονιές ανθρώπινες και φιλικές
με σχολεία σύγχρονα τα οποία «παράγουν» Παιδεία και όχι «απομνημόνευση»
με ένα τοπικό παραγωγικό ιστό ο οποίος  στηρίζει και αναπτύσσει τη ζωή της πόλης μας
με ένα  Δήμο αφοσιωμένο στην  τοπική μας «Πολιτεία»
με λειτουργικές υποστηρικτικές υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται και υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας.
 Ένα Δήμο ο οποίος θα σχεδιάζει, θα εφαρμόζει προγράμματα και θα διοικείται,  με γνώμονα  το «ΨΩΜΙ», την «ΠΑΙΔΕΙΑ» και την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των κατοίκων, πολιτών της.

Παναγιώτης Μανούρης
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
Ιωνία Νέα Άποψη

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ