Ενισχυμένη στήριξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέα εγγυοδοτικά προγράμματα και «Γέφυρα 2», ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και των παρατεταμένων lockdown.
Η «Γέφυρα 2» σχεδιάζεται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» που επιδοτεί τις δόσεις δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση. Στόχος της «Γέφυρας 2» θα είναι να παράσχει κρατική επιδότηση στα επιχειρηματικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του Covid, μη λειτουργώντας ή με πτώση του τζίρου τους το 2020, και παράλληλα δεν έχουν επωφεληθεί από άλλα κρατικά προγράμματα.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα της «Γέφυρας 2» έχει τύχει ευνοϊκής αποδοχής από τους Θεσμούς και το πρόγραμμα σχεδιάζεται με τους ίδιους όρους επιδότησης που ισχύουν για τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων του προγράμματος «Γέφυρα» (για το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται ανακοίνωση για την πορεία των επιδοτήσεων τον Δεκέμβριο 2020).
Στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Γέφυρα» η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.
Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.
Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.
Στόχος για το «Γέφυρα 2» είναι να μπορέσει να εφαρμοστεί τον Απρίλιο, καλύπτοντας, με πόρους από το ΕΣΠΑ, κεφάλαιο και τόκους επιχειρηματικών δανείων (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Σημειώνεται ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος του υφιστάμενου «Γέφυρα 1» για τις επιδοτήσεις των δανείων (συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία) δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έχει υπολογιστεί σε 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και 280 εκατ. ευρώ για το 2021.
Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για μικρομεσαίες
Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση των τραπεζιτών με το αρμόδιο επιτελείο της κυβέρνησης για την παρακολούθηση της ροής ρευστότητας στην Οικονομία, μέσω του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που στον δεύτερο κύκλο του ήταν προσανατολισμένο κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημειώνοντας πρωτοφανή απορροφητικότητα, έχουν διοχετευθεί στην Οικονομία κεφάλαια 6,6 δις. ευρώ.
Μαζί με τη ρευστότητα, ύψους 5,6 δις. ευρώ, που έχει διοχετευθεί στις επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί από προγράμματα της κυβέρνησης με ρευστότητα 12,2 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και δικά τους δανειακά προγράμματα, οι τράπεζες χορήγησαν το 2020 στις επιχειρήσεις ρευστότητα άνω των 20 δις. ευρώ.
Στη χθεσινή συνάντηση αναφέρθηκε και το νέο, μικρό, εγγυοδοτικό πρόγραμμα για μικρές επιχειρήσεις που θα διατεθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στα τέλη Ιανουαρίου. Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις (με κύκλο εργασιών 100.000 – 200.000 ευρώ), με εγγύηση του Δημοσίου. Πηγή: insider.gr