Connect with us

Ειδήσεις

Γιατί έκλεισε η Pizza Hut στην Ελλάδα

Published

on

Τη χαριστική «βολή» στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα φαίνεται ότι έδωσε η πανδημία του κορωνοϊού στην αλυσίδα Pizza Hut στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει το κλείσιμο των 16 καταστημάτων στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο «ελληνικό», καθώς στις αρχές του μήνα, η NPC International Inc, ο μεγαλύτερος franchisee των εστιατορίων Pizza Hut στις ΗΠΑ, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μετά το lockdown λόγω κορωνοϊου.

Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Bloomberg, η NPC και η Pizza Hut αντιμετώπισαν δυσκολίες σχετικά με την αύξηση του κόστους εργασίας και του φαγητού προσπαθώντας να επεκτείνουν το delivery και να «απομακρυνθούν» από τα παραδοσιακά εστιατόρια. Παράλληλα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η εταιρεία έχει χρέη 903 εκατ. δολαρίων και έχει διαπραγματευτεί μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο έχει στόχο τη μείωση του χρέους της εταιρείας, με τους πρώτους δανειστές να λαμβάνουν μετοχές και ενδεχομένως να συμμετέχουν σε μια νέα εισφορά μετρητών. Περιλαμβάνει επίσης την πώληση μέρους των εστιατορίων της εταιρείας.

Σε ό, τι αφορά στην Ελλάδα, πηγές της εταιρείας σημείωναν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι «η εταιρεία έκανε μεγάλες προσπάθειες όλα τα προηγούμενα χρόνια για να επιστρέψουν τα καταστήματα σε θετικούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης. Τα τελευταία 12 χρόνια και παρά τις συνεχείς οικονομικές ζημιές, επένδυσε 23 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, την τελευταία δεκαετία, δημιούργησε και διασφάλισε περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, όμως, η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία δημιούργησε μια κρίση πρωτοφανή στη χώρα μας και διεθνώς, έπληξε βαριά τον κλάδο της εστίασης και οδήγησε στην επιδείνωση των υφιστάμενων δυσχερειών και στην αδυναμία αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Το κλείσιμο καταστημάτων της Pizza Hut στην Ελλάδα εξαιτίας του lockdown, οδήγησε σε σημαντικές απώλειες – πολλαπλασιάζοντας τις ήδη υπάρχουσες επιχειρηματικές και οικονομικές προκλήσεις. Συνεπώς, το όλο εγχείρημα κατέστη μη βιώσιμο και οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «η εταιρεία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τελικά σε αυτό το πολύ δυσμενές πλαίσιο, αναγκάστηκε να λάβει την επώδυνη απόφαση διακοπής της λειτουργίας των καταστημάτων και την αποχώρηση της αλυσίδας από την Ελλάδα, με συνέπεια την αποχώρηση 180 περίπου εργαζομένων».

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εστίαση

«Πρόκειται για ένα ακόμη «καμπανάκι» αναφορικά με τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας τους κορονοϊού» σημειώνει στο insider.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Ο ίδιος επισημαίνει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Παράλληλα, όπως τονίζει η εστίαση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και οι επιπτώσεις είναι δραματικές και για τους δύο κλάδους το φετινό καλοκαίρι.

«Την ίδια στιγμή, όταν αρχίζει μία συζήτηση περί δεύτερου κύματος κορονοϊού ή κλεισίματος καταστημάτων και νέων μέτρων, ο λίγος κόσμος που έρχεται στα μαγαζιά μας γίνεται ακόμη πιο διστακτικός» σημειώνει ο κ. Λιάρος,εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του, ενόψει φθινοπώρου. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ