Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

«Να στηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις και τις τοπικές οικονομίες», του Γ. Χατζηθεοδοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αργή αλλά σταθερή μείωση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, έχει προκαλέσει κάποια χαμόγελα αισιοδοξίας.

Ειδικά η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα απραξίας, επανέφερε –έστω και μερικώς- τον «σφυγμό» στην πληγείσα από τον κορονοϊό αγορά. Λέω «μερικώς» καθώς σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας μας, όπως η εστίαση, παραμένουν κλειστοί. Το σημαντικό όμως είναι ότι έγινε μία αρχή και πλέον το μέλημα όλων πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων προφύλαξης. Και για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, καθώς θα είναι η απόλυτη καταστροφή για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Το σύνθημα που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, είναι ένα: «Ψωνίζουμε με ασφάλεια». Παράλληλα όμως οφείλουμε να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της ύφεσης που έφερε η πανδημία. Μία κίνηση που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, είναι η στήριξη του καταναλωτικού κοινού προς τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στις τοπικές αγορές. Στη γειτονιά μας δηλαδή. Λόγω και των εκπτώσεων οι τιμές θα είναι σίγουρα ανταγωνιστικές, ενώ θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξει και καλύτερο επίπεδο εξυπηρέτησης. Αυτά τα καταστήματα τα λειτουργεί ο γείτονας μας, ο φίλος μας, η μητέρα μιας συμμαθήτριας του παιδιού μας, άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά. Επιλέγοντας αυτά τα μαγαζιά για τις αγορές μας, σαφώς και ενισχύουμε οικονομικά μία επιχείρηση. Ταυτόχρονα όμως προστατεύουμε κάποιες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα βοηθάμε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Δεν είναι θλιβερή η εικόνα ενός εμπορικού δρόμου σε έναν δήμο, με τα περισσότερα μαγαζιά να έχουν κατεβάσει ρολά; Ας κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών προτρέπει τους καταναλωτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς τους. Μόνο να κερδίσουν έχουν.

Παράλληλα συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την στήριξη συνολικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ήδη, μέσω Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής ύψους 2 εκατ. ευρώ, προχωρούμε στην επιμόρφωση επαγγελματιών σχετικά με τη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ συνεργαζόμαστε με δήμους για τη δημιουργία eshop σε επιχειρήσεις. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η προσαρμογή όλων μας στα νέα δεδομένα και η αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας. Ας δούμε τι έγινε με την εφαρμογή του click away. Δούλεψαν μόνο οι επιχειρήσεις που είχαν την κατάλληλη υποδομή. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην εξέλιξη, ούτε να μένουμε προσκολλημένοι σε πρακτικές του παρελθόντος. Είμασταν το πρώτο Επιμελητήριο που ψηφιοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών του και ήδη βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής μας, καθώς τα μέλη μας εξυπηρετούνται καλύτερα, ταχύτερα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Στο πλαίσιο των δράσεων μας, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και σε ευρύτερη συνεργασία με διάφορους δήμους της Αττικής, με στόχο την ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών, μέσω της προόδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κρισιμότητα της εποχής δεν επιτρέπει να μένει κανείς με σταυρωμένα τα χέρια. Χρειάζονται συντονισμένες δράσεις και στοχευμένες ενέργειες. Και βέβαια η απαραίτητη κυβερνητική στήριξη στην προσπάθεια που κάνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες για την επιβίωση τους. Για αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να πετύχουμε το «κούρεμα» των οφειλών που οφείλονται στις συνέπειες της πανδημίας και τη δημιουργία περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων για να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα ακόμα περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές είναι που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, κάτι που οφείλει να καταλάβει η κυβέρνηση και να δράσει αναλόγως.

 

*Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ