Connect with us

Επιχειρήσεις

Ρεπορτάζ – Μαγαζιά: «Ανάσα» από την επαναλειτουργία τους – Ανησυχία για το μέλλον 

Published

on

Μπορεί η επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων να συνέπεσε με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, η αυξημένη αγοραστική κίνηση φαίνεται να “ζέστανε” τους επιχειρηματίες που είδαν με ανακούφιση τα μαγαζιά τους μετά από δύο και πλέον μήνες να λειτουργούν ξανά και τον κόσμο να εισρέει για να πραγματοποιήσει αγορές – Τι δήλωσαν στον Χ-Τύπο οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων των Βορείων Προαστίων.

Οι υψηλές εκπτώσεις έξτρα κίνητρο για τους καταναλωτές

Δεδομένο είναι πως οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν στο αγοραστικό κοινό από το παρατεταμένο διάστημα της καραντίνας είναι αυξημένες, κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης που οι πελάτες ήταν επιφυλακτικοί στο να τα προμηθευτούν χωρίς να τα δοκιμάσουν μέσω της μεθόδου “click away”, στοιχείο που φαίνεται να ευνόησε την αγοραστική κίνηση τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων.

Μάλιστα, οι εικόνες από τα καταστήματα αναπτερώνουν τις ελπίδες των εμπόρων που εκτιμούν ότι μπορούν να περισώσουν τον μισό τζίρο των περσινών χειμερινών εκπτώσεων, να έχουν δηλαδή έσοδα περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων συνδυάστηκε με την περίοδο των εκπτώσεων, οι οποίες άγγιξαν σε πολλές περιπτώσεις και το 70% και αποτέλεσαν άλλο ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να βγει από τα σπίτια ο κόσμος και να προχωρήσει σε αγορές. «Τα μηνύματα από την αγορά της Αθήνας αλλά και τις περιφερειακές αγορές και τα εμπορικά κέντρα, ήταν θετικά, η προσέλευση ήταν ικανοποιητική τις πρώτες μέρες και υπάρχει αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο. Τα μέτρα τηρήθηκαν και αυτό είναι σημαντικό και για τη συνέχεια» τονίζει στον Χ-Τύπο o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης προτρέποντας παράλληλα τους καταναλωτές να προτιμούν τις αγορές κοντά στον τόπο διαμονής τους για να μην αυξάνεται η κινητικότητα από τις μετακινήσεις.

Ανησυχία για τη διαδικασία “αποσωλήνωσης” των επιχειρήσεων 

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και έντονος προβληματισμός στις τάξεις του επιχειρηματικού κόσμου, τόσο σχετικά με την ρευστή κατάσταση που υπάρχει στο μέτωπο της πανδημίας και σαφώς επηρεάζει την ψυχολογία του καταναλωτή, όπως δηλώνουν άλλωστε στον Χ-Τύπο οι Πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων της Αττικής, όσο και από την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις λόγω του lockdown, καθώς κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει προς το παρόν μία ενδεχόμενη επιδημία “λουκέτων”, σε περίπτωση που τα μέτρα της κυβέρνησης δεν σταθούν αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί πως ο μεγαλύτερος προβληματισμός σε αυτό το κομμάτι εστιάζεται στο εγγύς μέλλον, όταν και θα σταματήσουν οι επιχειρήσεις να συντηρούνται από τα έκτακτα μέτρα στήριξης και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις μηνών, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στο κράτος ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει όσο το δυνατόν πιο “αναίμακτα” και ομαλά.

Ο Χ-Τύπος μίλησε με τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων των Βορείων Προαστίων, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα της πρώτης αναγνωριστικής εβδομάδας επιστροφής της αγοράς στη κανονικότητα, σημειώνοντας παράλληλα και τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που εντοπίζονται σε αυτή.

Μ. Πανέττας: «Εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία ότι το άνοιγμα συνέπεσε με τις εκπτώσεις»

Ο κ. Μάρκος Πανέττας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς, μιλώντας στον Χ-Τύπο για την αγοραστική κίνηση της πρώτες μέρες λειτουργίας των καταστημάτων ανέφερε: «Από τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας της αγοράς είναι δύσκολο να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα, ωστόσο, η πρώτη εικόνα που έχουμε, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι ότι υπάρχει αρκετή κίνηση, ιδίως στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καθώς αρκετός κόσμος ήταν επιφυλακτικός να προμηθευτεί ρούχα και παπούτσια χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τα δοκιμάσει. Σίγουρα το γεγονός ότι το άνοιγμα συνέπεσε με την περίοδο των εκπτώσεων ήταν μία πολύ ευνοϊκή συγκυρία, ενώ θεωρώ ότι οι υψηλές εκπτώσεις θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την αγοραστική κίνηση, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη ο εμπορικός κόσμος. Τα μέτρα προστασίας τηρούνται σε απόλυτο βαθμό στα μαγαζιά της Κηφισιάς, πρόκειται για κάτι που είχε ξεκινήσει από την περίοδο του πρώτου lockdown ενώ και ο κόσμος είναι πάρα πολύ προσεκτικός καθώς οι πολίτες έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, λόγω Covid-19. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδικαλισμός του εμπορικού/επιχειρηματικού κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, να δώσουμε δηλαδή στον επιχειρηματία να καταλάβει ότι πρέπει να βοηθήσει κι αυτός, προκειμένου να μην ξανακλείσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα πράγμα γενικότερα είναι πολύ δύσκολα για τα μαγαζιά, υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σχεδόν ένα χρόνο κλειστές, οικογενειακές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ένα μαγαζί παραμένει κλειστό ολόκληρη η αλυσίδα που υπάρχει (υπάλληλοι, προμηθευτές κλπ) σπάει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο χώρο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν σε θέματα νομοθεσίας, ενημέρωσης και οικονομικής ενίσχυσης, από εκεί και πέρα είναι καθαρά και θέμα ατομικής ευθύνης.

Ε. Νουβέλογλου: Αν δεν συνεχιστεί η οικονομική στήριξη θα υπάρξουν πολλά «λουκέτα»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Ευστάθιος Νουβέλογλου, μετέφερε στον Χ-Τύπο την εικόνα της αγοράς τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των καταστημάτων και παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρές επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι αν δεν συνεχιστεί η οικονομική στήριξη από το κράτος δεν θα αποφευχθεί το κλείσιμο αρκετών καταστημάτων.

«Υπάρχει μια κινητικότητα εμπορική δεν είναι του επιπέδου του αντίστοιχου Μάϊου του πρώτου lockdown ούτε των Χριστουγέννων, αλλά είναι μία κινητικότητα η οποία μεταφράζεται σε εμπορικότητα και λίγο τζίρο. Από το μηδέν είναι πάρα πολύ καλύτερο, ακολούθως αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι μεγάλες αλυσίδες έχουν πολύ δουλειά. Το θέμα είναι ότι ανοίξουμε είτε κλείσουμε οι μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούνται. Καλώς ή κακώς για εμάς τους μικρούς εμπόρους είναι άσχημο γιατί εμείς δεν έχουμε τις δυνατότητες που έχουν αυτοί. Το μικρό λιανεμπόριο δεν είναι τόσο οργανωμένο και τόσο ισχυρό. Αυτό βέβαια που ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι ότι η αγορά κινήθηκε. Οι πελάτες φοράνε μάσκες, μπαίνουν λίγα άτομα στα καταστήματα, δηλαδή τηρούνται τα μέτρα από όλους. Γενικά ο κόσμος θέλει να τηρήσει τα μέτρα γιατί επιδιώκει να μην κλείσει η αγορά. Πιστεύω ότι όταν ξεφύγουμε από το πολύ κρύο που υπάρχει θα έχουμε μία σχετική κίνηση» ανέφερε αρχικά, ενώ για τις εκπτώσεις σημείωσε: “Οι εκπτώσεις είναι σε υψηλά ποσοστά γιατί έχουμε χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της σεζόν και δεν μπορεί να κρατηθεί το εμπόρευμα στα ράφια.  Οι ειλικρινείς επιχειρήσεις τα ποσοστά που βγάζουν έξω είναι αληθινά και όντως υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις γιατί το διάστημα για να εκποιήσουμε το προϊόν που υπάρχει είναι πολύ λίγο.”

Για την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι καταστηματάρχες: «Κοιτάξτε οι μικρές επιχειρήσεις είναι για κλείσιμο. Μην ξεχνάτε ότι χρωστάμε στην εφορία αυτά που έχουν μεταφερθεί για αργότερα. Χρωστάμε τις υποχρεώσεις των ενοικίων. Είναι πολύ δύσκολο. Και αν κάποια στιγμή βγούμε από τον κορωνοϊό και δεν έχουμε στήριξη των καταστημάτων και των επιχειρήσεων τότε θα κλείσουν όλα. Όταν θα αρθούν τα μέτρα στήριξης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα έχουμε πρόβλημα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας όταν τελειώσει ο COVID πρέπει να υποστηριχθεί με υψηλά κεφάλαια, τα οποία δεν ξέρω αν θα τα έχει το κράτος μας, ωστόσο, αν δεν το κάνει θα βαρέσουν “κανόνι” πάρα πολλοί.  Από τους 5 μήνες που έπρεπε να δουλέψουμε έχουμε δουλέψει τους τρεις. Μιλάμε για ένα 2020 πολύ ζημιογόνο. Προσωπικά πιστεύω ότι το κράτος έπρεπε να κάνει σβήσιμο των υποχρεώσεων. Για εμένα είναι λάθος και η λογική του 60% 40% του 80% 20% . Ένα κλειστό μαγαζί πώς θα δώσει ενοίκιο; Δηλαδή τι φαντάζονται ότι αν έχει ενοίκιο 15 ή 20 χιλιάδες, που υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με τέτοια ενοίκια, από πού θα τα δώσει; Το κράτος πρέπει να στήριξη και την οικονομία και τους πολίτες. Μην κοιτάτε που δεν σκάνε τώρα. Τώρα υπάρχει ανοχή από παντού. Αργότερα θα υπάρξει πρόβλημα και αυτό δεν είναι φόβος είναι σίγουρο ότι θα γίνει, δεν είναι υποθετικό σενάριο”.

Χ. Ευαγγέλου: Κάνουν κακό στην αγορά οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιδημιολόγων

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου, κ. Χρήστος Ευαγγέλου, εξέφρασε την ανακούφιση του για το γεγονός ότι τα μαγαζιά επέστρεψαν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες λειτουργίας, ενώ έκανε έκκληση προς του επιδημιολόγους να σταματήσουν τις δυσοίωνες προβλέψεις για ένα ενδεχόμενο νέο lockdown τον Μάρτιο, καθώς θεωρεί ότι επηρεάζεται σημαντικά η ψυχολογία του καταναλωτή, τη στιγμή που υπάρχει τεράστια ανάγκη για μια κάποια σταθερότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, προκειμένου να κινηθεί ξανά η αγορά.

«Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτή η πρώτη εβδομάδα είχε δουλειά, γιατί έχουν μαζευτεί υποχρεώσεις του δίμηνου, είτε λέμε για παιδικά ρούχα, που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, είτε γενικότερα για παπούτσια και ρούχα που πιστεύω ότι θα πάνε καλά. Με αυτό το σύστημα και όχι με το click away είναι καλύτερα τα πράγματα. Φυσικά και θα βοηθήσουν οι εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες από κάθε χρονιά. Υπάρχουν πολλά εμπορεύματα που θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να τα διαθέσουν οι επιχειρήσεις. Τους πιέζει ο χρόνος και ειδικά σε πιο εποχιακά είδη. Μπορούν οι καταναλωτές να επωφεληθούν και να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση. Το βασικό για εμάς είναι να υπάρξει ρευστότητα γιατί αυτή τη στιγμή περιμένουμε όλη την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για να δούμε πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει την ρευστότητα της αγοράς. Είναι το μοναδικό χρηματικό εργαλείο που ισχύει αυτή τη στιγμή. Το επόμενο ακριβώς είναι να δουλέψουν τα μαγαζιά μας. Για εμάς ήταν ευτυχές το γεγονός ότι η επανεκκίνηση έγινε με πιο φυσιολογικές συνθήκες. Ότι μπορεί να μπαίνει ο κόσμος στα μαγαζιά μας με μέτρα που τηρούσαμε και τηρούμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Ευαγγέλου και συνέχισε λέγοντας ότι «ο κόσμος είναι πολύ πιο προσεκτικός και υπομονετικός. Αυτό βοηθάει και εμάς. Φανταστείτε αν παλιά υπήρχαν τέτοιες ουρές τι θα γινόταν στην αγορά. Αυτή τη στιγμή είναι όλοι πολύ προσεκτικοί και διαβασμένοι. Ξέρουν τι πρέπει να γίνει και νομίζω αυτό θα τηρηθεί. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να ακούγεται από τις τηλεοράσεις τα ραδιόφωνα είναι αυτό που τώρα λένε οι γιατροί για νέο lockdown το Μάρτιο. Δεν το θέλει αυτό η αγορά. Μην μπαίνουμε στη διαδικασία να συζητάμε τι θα γίνει μετά από δύο μήνες. Από προχθές που ανοίξαμε αμέσως ακούσαμε τους γιατρούς στις ειδήσεις να λένε ότι το ενδεχόμενο ενός σκληρού lockdown το Μάρτιο. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλά δεν πρέπει να συζητάμε από τώρα τι θα γίνει το Μάρτιο. Η αγορά θέλει ψυχολογία. Να βγει ο κόσμος να χαλαρώσει, να περπατήσει και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην προσωπική σχέση με τον πελάτη, να μπορούν πιάσουν τη κουβέντα. Ας αφήσουμε να κινηθεί η αγορά σήμερα και όταν χρειαστεί ας κάνουν αυτή τη συζήτηση» και κλείνοντας αναφέρθηκε στον περιορισμό των δύο ωρών που υφίσταται για τους καταναλωτές: «Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με το δίωρο που περιορίζει τον κόσμο για τις αγορές του. Γιατί ουσιαστικά βάζει τον καταναλωτή να στέλνει εκ νέου μήνυμα ή αν θέλει να είναι τυπικά σωστός θα πρέπει να κατέβει στην αγορά δύο ή τρεις φορές για να καλύψει τις ανάγκες του. Αν θέλεις μισή ώρα να έρθεις με το αυτοκίνητο στην αγορά και είκοσι λεπτά αναμονή στα περισσότερα μαγαζιά, ενώ αν θέλει να ψωνίσεις από δυο ή τρία μαγαζιά δεν προλαβαίνει. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην αλλάξει άμεσα, αλλά από την άλλη αυτά το σύστημα με τα μηνύματα είναι αρκετά δύσκολο για όλους μας.”

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ