Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ (που αντιστοιχούν στο 3,3% του ΑΕΠ) θα χρηματοδοτηθούν φέτος από τις προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης, προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ο ίδιος κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις προκειμένου να καλυφθούν από το νέο κύμα αύξησης των κόκκινων δανείων. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο τα έκτακτα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, να αποσυρθούν σταδιακά όταν εξομαλυνθεί υγειονομικά η κατάσταση.

 

  • Σε χαμηλά επίπεδα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των αλυσίδων εφοδιασμού της χώρας μας, σύμφωνα με ειδική ανάλυση του ΣΕΒ, με θέμα: «Το ψηφιακό μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας». Μόνο 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της «εσωτερικής» εφοδιαστικής αλυσίδας, παρότι το 80% των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής διενεργείται εντός των εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων (έναντι 25% στην ΕΕ).

 

  • Αλλάζει ο τρόπος μέτρησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τον 7ο κύκλο. Από τον συγκεκριμένο κύκλο (που προς το παρόν έχει αναγγελθεί πως θα μετρά τον τζίρο του πρώτου τριμήνου του 2021) αλλά και σε πιθανούς επόμενους κύκλους χορήγησης, ανέφεραν πήγες του ΥΠΟΙΚ η σύγκριση δεν θα γίνεται με το 2020 (όπως συμβαίνει τώρα στον 6ο κύκλο) αλλά σε σχέση με την πορεία του 2019. Επισημαίνεται επίσης πως ακόμη και αν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα καταβολής της 7ης Επιστρεπτέας (δηλαδή για παράδειγμα έρθει νωρίτερα) γενικά ο Φεβρουάριος του 2021 θα είναι ο τελευταίος μήνας πριν αλλάξει το έτος βάσης και επιστρέψει στο 2019.

 

 

  • Τον αντίκτυπο της πανδημίας στο χρέος της ελληνικής οικονομίας αναλύει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνει ότι η πανδημία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο υπολογίζει ότι αυξήθηκε από το 180,5% του ΑΕΠ το 2019 στο 207% το 2020. Το βασικό σενάριο στη επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (debt systainability analysis, DSA), η οποία έγινε στο πλαίσιο της όγδοης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η Κομισιόν αναμένει να επανέλθει από φέτος σε πτωτική τροχιά, καθώς προβλέπεται να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνει, ωστόσο, ότι θα διατηρηθεί σε επίπεδα πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2040 για να συγκλίνει το 2060 με τα επίπεδα που αναμένονταν πριν την πανδημία (με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του 2019).

 

  • Πτώση 5,82% σημείωσε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τα υψηλά ποσοστά των 822,22 μονάδων στις αρχές Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να κλείσει στις 774,38 , ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 4,28%. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές από τις αρχές του έτους καταγράφουν κέρδη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ