Ειδήσεις
Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο
Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.
- Self test και στους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μεταφορές και delivery ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για την Covid-19 ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη μεγάλη ανταπόκριση «με υπευθυνότητα» των πολιτών και την προσαρμογή τους στη διαδικασία της χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Επισημαίνοντας πως τα στοιχεία δικαιώνουν την επιλογή της επαναλειτουργίας με προσοχή του λιανεμπορίου και της εκπαίδευσης, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι η χρήση των self-test θα επεκταθεί σύντομα στους προαναφερθέντες τομείς.
- To άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, είπε πως «μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.
- Παρατείνεται η προθεσμία παραχώρησης στους ενδιαφερόμενους ατελώς, πέραν του αναλογούντος και προβλεπομένου στην άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, πρόσθετου κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, μέχρι 31.10.2021., με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση».
- Ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021. Ο Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών. Οι προτάσεις του Έλληνα υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του ΠΟΤ και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.
- Έρευνα καταναλωτών πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) με δείγμα 950 ατόμων την περίοδο 1-6 Απριλίου 2021 με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του Covid-19 στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σημαντικά ποσοστά του πληθυσμού θα εξακολουθούν να επηρεάζονται στην συμπεριφορά τους λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού. Όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα της έρευνας, μία σειρά από συνηθειών που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της κρίσης του COVID-19 αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών, όπως π.χ. μόλις το 6% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 19% θα σταματήσει άμεσα και το 23% μέσα στο 2021, ενώ το υπόλοιπο 52% φαίνεται ότι θα συνεχίσει να φοράει μάσκα και μετά το 2021.
- Πάνω από 4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κατά το 2020, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στην Εφορία στο διάστημα αυτό. Το όφελος αυτό προς τους πολίτες και το Δημόσιο προέκυψε από τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ εν μέσω της πανδημίας τις οποίες παρουσίασε σήμερα ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής. «Δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω πανδημίας, ό,τι καταφέραμε βασίστηκε στην ψηφιοποίηση που υπήρχε ήδη πριν το ξέσπασμα της κρίσης», δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής.
- Σενάρια μείωσης ή ακόμα και κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Ήδη στο “τραπέζι” υπάρχει η παράταση για την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία ήδη εφαρμόζεται για το 2021, καθώς και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με την προσαρμογή των τεκμηρίων στη νέα πραγματικότητα. Ωστόσο, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επιβάρυνση που φέρνει στο λογαριασμό της εφορίας το τέλος επιτηδεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να προχωρήσει είτε στην αναστολή της για τους πληττόμενους, είτε τουλάχιστον σε έναν υπολογισμό αναλογικά με τους μήνες που δεν βρέθηκαν σε αναστολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση, κριτήριο προκειμένου κάποιος να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία θα είναι ο τζίρος. Το ένα σενάριο θέλει οι επαγγελματίες που έχουν σημειώσει μείωση τζίρου πάνω από 20% να απαλλαγούν από την καταβολή του τέλους, ενώ το άλλο περιλαμβάνει κλιμακωτή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ανάλογα με το μέγεθος της μείωσης του τζίρου.
Continue Reading