Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (5/2) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Σταθερό, σε ποσοστό 0,35% ορίζεται το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Ο συγκεκριμένος όρος, σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου, ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και των δικαιούχων επενδυτών. Διευκρινίζεται πως το επιτόκιο δύναται, κατά περίπτωση, να είναι υψηλότερο.

 

  • Περί τα 67 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών από τους διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν από ελεγκτικές αρχές αλλά και από τις αλλαγές στην εθνική νομοθεσία για την κατανομή των βοσκοτόπων. Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου είναι «να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στο τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ώστε αυτές να καταλήγουν στους πραγματικούς παραγωγούς». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη πληρωμή του Δεκεμβρίου, όταν και ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ανακοίνωσε ότι δεν προέβη στην πληρωμή ορισμένων δικαιούχων Εθνικού Αποθέματος για το έτος 2021, προκειμένου να διεξάγει διασταυρωτικούς ελέγχους.

 

  • Οι Κινέζοι καταναλωτές άλλαξαν την συμπεριφορά τους ως προς την αγορά τροφίμων και ποτών το 2021, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, δίδοντας ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα που ενισχύουν το αίσθημα ευεξίας. Στο πλαίσιο αυτής της μεταβολής, ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, κάνοντας την κινεζική αγορά πιο δυναμική. Σε αυτό το περιβάλλον που μεταβάλλεται κυρίως γύρω από 8 άξονες μπορούν να βρουν τη θέση τους και τα ελληνικά προϊόντα: Φυτικά προϊόντα, παιδικά σνακ, υγιεινά σνακ, τυρί, γάλα για περιορισμένο αγοραστικό κοινό, «αεριούχα+», κρασί χαμηλού αλκοολικού βαθμού και τρόφιμα ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα

 

  • Ανάπτυξη 4,5%-5% προβλέπει το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο για το 2022, που περιλαμβάνεται στην τριμηνιαία έκθεση που παρουσιάστηκε, σύμφωνα με οποίο δεν αναμένονται γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, περυσινοί και φετινοί, θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά και ο πληθωρισμός θα είναι ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι το 2021. Στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται επαναφορά ορισμένων ισχυρών περιοριστικών μέτρων, όχι όμως lockdown, τα οποία θα επενεργήσουν ανασχετικά στον τουρισμό, αλλά θα κάμψουν και τις αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,5-3%.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ