Επιχειρήσεις
Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο
Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (04/6) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.
Δείτε αναλυτικά:
- Τεράστια αύξηση ύψους 48,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) στη βιομηχανία τον Απρίλιο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η «εκτίναξη» του κόστους παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 50,9%, και την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 48,1%. Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Απρίλιο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2022, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
- Η Ελλάδα παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt), ενώ συνεχίζουν να επενδύουν σταθερά σε πλοία με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περιβαλλοντικά οφέλη. Στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επισημαίνεται ότι η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής ναυτιλίας καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 59% του στόλου που ελέγχεται από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και που σε ποσοστό άνω του 75% δραστηριοποιείται στον bulk/tramp τομέα.
- Άνοιξε το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή δηλώσεων στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Για τον μήνα Μάιο 2022 – Β’ Φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι 10/6/2022. Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο 2022 – Α’ Φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως 4/6/2022. Για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο 2022 – Β’ Φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» από 5/6/2022 έως 10/6/2022 και μόνο για επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β΄ Φάσης, και επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει δήλωση Β΄ Φάσης αποκλειστικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ Φάσης.
- Εξαιρετικά ανήσυχες, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες, είναι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του κυβερνοεγκλήματος στη λειτουργία τους. Σχεδόν 8 στις 10 μικρές και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα (το 79%) ανησυχούν “σοβαρά” ή “σε κάποιο βαθμό” για την ασφάλεια των τραπεζικών τους λογαριασμών και την πιθανή ηλεκτρονική υποκλοπή τους, ενώ ένας άλλος κυβερνο-φόβος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας σχετίζεται με το ηλεκτρονικό “ψάρεμα”. Για την ακρίβεια, το 34% των ελληνικών ΜμΕ ανησυχεί “σοβαρά” και το 45% “σε κάποιο βαθμό” για τους παραπάνω κινδύνους. Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι επίσης υψηλά και διαμορφώνονται σε 31% και 41%.
Continue Reading