Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 5η τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου που λαμβάνει υπόψη της τη συνέχιση της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργούνται για την οικονομία, καθώς και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομικής δραστηριότητας. Οι αλλαγές αυτές που εν τέλει υιοθετήθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρίνονται- και σε αυτήν τη φάση της τροποποίησης- στις θέσεις της κυβέρνησης κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις, καθώς ενισχύουν την ευελιξία που παρέχει το Προσωρινό Πλαίσιο, αυξάνουν τα όρια κρατικής ενίσχυσης και επεκτείνουν τους χρονικούς ορίζοντες των εν λόγω ενισχύσεων.

 

  • Σε αύξηση των πόρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ίδιος ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως «θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», σημειώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

 

  • 260.000 επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου μέσα στο τελευταίο τετράμηνο, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι σ’ αυτές που ήταν κλειστές δίνεται ένα ελάχιστο ποσό, καθώς επίσης διατηρούνται και τα άλλα μέτρα, αναστολές και ενοίκια, ώστε να διευκολυνθούν. Τόνισε χαρακτηριστικά πως τα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και πως οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι.

 

  • Πάνω από 9.600 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία του COVID-19, ανάμεσα σε 42.254 που έκαναν αίτηση, θα λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 5.000€ έως 40.000€ από την Περιφέρεια Αττικής. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αφότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων και η επαλήθευση βαθμολογίας έως το τέλος του Φεβρουαρίου, 1 στις 4,4 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση θα λάβουν τις ενισχύσεις ως το τέλος του Μαΐου.

 

  • 728 εκατ. Ευρώ εκταμίευση πόρων έλαβε η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE σε λιγότερο από δέκα μήνες μετά την απόφαση του Eurogroup να δημιουργηθεί ένα “δίχτυ προστασίας” των εργαζομένων μέσω του Προγράμματος, και εννέα μήνες μετά τη θέσπισή του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εκταμίευση ολοκληρώθηκε με την καταβολή των 2,7 δισ. ευρώ που είχαν συνολικά εγκριθεί για τη χώρα μας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης.

 

  • Στις 142 μονάδες αυξήθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2020, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 2.540 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP. Όπως αναφέρεται, η βελτίωση του δείκτη οφείλεται στις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας που στηρίζονται στην αναμενόμενη μερική άρση της αναστολής δραστηριοτήτων και επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου υπό όρους και παράλληλα στην έναρξη των εμβολιασμών του πληθυσμού, που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της εξάπλωσης της πανδημίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και σταδιακά στον περιορισμό της, με επακόλουθο την επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ