Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (22/10) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Δύο νέα δανειοδοτικά προγράμματα του «Ελλάδα 2.0», τα οποία είναι, αποκλειστικά, για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Αρχικά, τον Ιανουάριο, υπό την αιγίδα του InvestEU (ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό όργανο) θα βγει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα. Οι συνεργαζόμενες, ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια, συνολικού ύψους περί τα 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όσο για το δεύτερο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, θα απευθύνεται σε καινοτόμες, νεοφυείς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, χορηγώντας τους δάνεια για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

 

  • «Μπόνους» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40%, παράλληλα όμως με αυστηρές ποινές ώστε να προστατευτεί η ορθή χρήση του μέτρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προβλέπει η διάταξη που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέσω της διάταξης του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Οι ειδικοί αλλά και στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως πρόκειται για σημαντική οικονομική ανάσα, για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις μερικής απασχόλησης έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

 

  • Στο “φουλ” δουλεύουν από τώρα οι “μηχανές” της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας για το 2023, προκειμένου η Ελλάδα να είναι και πάλι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, αναφέρει ότι “παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που έχουμε μπροστά μας το χειμώνα, η επόμενη χρονιά έχει εξαιρετικές προοπτικές για την χώρα μας”. Εστιάζοντας στη χειμερινή περίοδο, υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ένα πρόγραμμα κινήτρων ενόψει της χειμερινής περιόδου και ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του στον Οργανισμό.

 

  • Με στόχο την ενδυνάμωση της νεανικής επιχειρηματικότητας η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς εγκαινίασαν τον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας. Ο νέος αυτός θεσμός φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Αττικής στο οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας, να προσφέρει γνώσεις, ευκαιρίες και το κατάλληλο υπόβαθρο ανάπτυξης για νέες ιδέες, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον ανταγωνιστικό, αλλά παράλληλα γεμάτο ευκαιρίες για καινοτόμα εγχειρήματα και επενδύσεις.

 

  • Τελεσίγραφο στις τράπεζες της ευρωζώνης να περιορίσουν τον δανεισμό σε υπερχρεωμένες εταιρείες απευθύνει ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προαναγγέλλοντας μάλιστα «κυρώσεις» σε όσες τράπεζες δεν συμμορφωθούν. Οι συστάσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι, με βάση τα κριτήρια της ΕΚΤ, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κατατάσσονται στις «υπερχρεωμένες» και τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες θεωρούνται leveraged loans (μοχλευμένα δάνεια).

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ