Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (10/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Η πρώτη Κυριακή που θα μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά είναι στις 11 Δεκέμβρη ενώ την επόμενη μέρα ξεκινά και επίσημα το εορταστικό ωράριο. Τα καταστήματα την Κυριακή θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

 

  • Στις 14 Δεκεμβρίου έρχεται το εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού με νέα χριστουγεννιάτικα προϊόντα ενώ, στην τελική ευθεία είναι οι αποφάσεις και για “καλάθι παιχνιδιών”. Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είπε ότι “στις γιορτές υπάρχει διαφορά στις καταναλωτικές συνήθειες που συνδέονται με το εορταστικό τραπέζι, καθώς το καλάθι ακολουθεί τις καταναλωτικές συνήθειες. Σκοπός του είναι να εξυπηρετεί τους καταναλωτές, οι οποίοι προτιμώντας το καλάθι πιέζουν τις αλυσίδες και τον ανταγωνισμό ώστε να πέσουν οι τιμές.”

 

  • Ανάσα ρευστότητας θα πάρουν χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην έχουν τηρήσει τη ρήτρα απασχόλησης, εξαιτίας κυρίως ελλιπούς ενημέρωσης, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να τηρήσουν το μέσο όρο των εργαζόμενων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η διατήρηση του αριθμού των εργαζόμενων με διαφορά μόλις μιας μονάδας. Ταυτόχρονα παράταση παίρνει και η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών. Όσοι δεν καταφέρουν και αυτή τη φορά να περάσουν τον έλεγχο, θα κληθούν να καταβάλουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, εφάπαξ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023, μαζί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

 

  • «Η ευρεία δημοσιονομική τόνωση της συνολικής ζήτησης το 2023 δεν δικαιολογείται, αλλά η εστίαση στρέφεται στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων», τονίζει το Eurogroup στη δήλωσή του για τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών του 2023. Παράλληλα, το Eurogroup τονίζει ότι «θα διατηρηθεί η ευελιξία προσαρμογής στην ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση αν χρειαστεί». Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο της ΕΚΤ, στο 2%.

 

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, μετά την απότομη κάμψη που σημείωσε τον Οκτώβριο 2022 στις 98,4 μονάδες, από 105,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο 2022, ανέκαμψε ελαφρά τον Νοέμβριο 2022 στις 101,4 μονάδες. Επιπρόσθετα, παρέμεινε υψηλότερος από τον αντίστοιχο στην Ευρωζώνη αντανακλώντας σε έναν βαθμό την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε όρους μεγέθυνσης το 2022. Όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης που συνθέτουν τον γενικό δεί-κτη κατέγραψαν μηνιαία αύξηση τον Νοέμβριο 2022.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ