Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (9/12) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

Από την Πρωτοχρονιά του 2024, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση POS σε κλάδους όπως οι λαϊκές, τα πανηγύρια και τα ταξί που μέχρι τώρα την είχαν γλιτώσει. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήσης POS σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων όπως είναι τα ταξί, τις λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα θέατρα, αλλά και τα καταστήματα sex shop. Πλέον με το σχέδιο απόφασης της κυβέρνησης θα καλύπτεται το 100% της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού θα δημοσιοποιηθούν οι όροι αλλά και τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν. Κατ’ εξαίρεση ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2024 έως και 1η Μαρτίου 2024 αναστέλλεται η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους που έχουν προμηθευτεί POS μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και αναμένουν την εγκατάστασή του.

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μέσω της Opinion Poll, απευθύνθηκε στους πολίτες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, όπως για το νέο φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και για την ακρίβεια, τις ρυθμίσεις οφειλών, την ασφάλεια, κ.ά. Από την έρευνα προκύπτουν συμπεράσματα που όπως αναφέρει το ΕΕΑ “πρέπει να τα μελετήσει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο.” Το 70.8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι με την Φορολογική Μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή, ενώ το 84.1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο. Μόλις το 15.5% κρίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ συνολικά το 50.2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων.

 

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ διερεύνησε τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στη “Black Friday” και αξιολόγησε τα κυριότερα χαρακτηριστικά της, πραγματοποιώντας έρευνα σε τυχαίο πανελλαδικό δείγμα 300 επιχειρήσεων του κλάδου που πραγματοποιούν εκπτώσεις. Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα συμπεράσματα αναφέρονται τα εξής:

  • Στις φετινές εκπτώσεις της «Black Friday» συμμετείχαν οι περισσότερες των επιχειρήσεων (56%), επίδοση ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχε συμμετάσχει το 61% των επιχειρήσεων.

     

  • Φαίνεται πως η μειωμένη καταναλωτική δύναμη σε συνδυασμό με το αυξημένο λειτουργικό κόστος δεν ευνόησαν ιδιαίτερα τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην εν λόγω πρακτική, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής έχουν συμβάλει στην παγίωση αυτής της ενέργειας.

     

  • Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (41%) που συμμετείχαν σε αυτήν την πρακτική πραγματοποίησαν εκπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετατρέποντας ουσιαστικά την «Black Friday» σε «Black Week».
  • Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (55%) υιοθέτησαν εκπτώσεις σε όλους τους κωδικούς των εμπορευμάτων του καταστήματος, πρακτική που πιθανόν να συνδέεται και με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Αντίθετα, αρκετές αλυσίδες και διαδικτυακά καταστήματα υιοθέτησαν επιλεκτικές εκπτώσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες/ εύρος προϊόντων. Το 17% των μικρότερων επιχειρήσεων συμμετείχε στην εν λόγω ενέργεια με εκπτώσεις κυρίως σε εμπορεύματα “stock”, επίδοση που ταυτίζεται με τις επιχειρήσεις (επίσης 17%) που προχώρησαν σε εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορευμάτων

 

Αυτοψία σε μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών πραγματοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, προκειμένου να δει από κοντά τις τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη, στα παιχνίδια και στα είδη δώρων. Βρισκόμαστε λιγότερο από ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα και για αυτό το λόγο το υπουργείο θέλει να έχει μια εικόνα της αγοράς σε αυτά τα εποχικά είδη, ενώ υπάρχει και η σκέψη για το καλάθι του Άγιου Βασίλη, πέρα από το καλάθι των Χριστουγέννων, το οποίο θα αφορά κυρίως τα καταστήματα παιχνιδιών και όλα αυτά τα εποχικά είδη. Τα χριστουγεννιάτικα είδη, τα οποία όπως είπαμε έχουν την τιμητική τους επιθεώρησε ο υπουργός και φάνηκε ικανοποιημένος από τις τιμές που είδε στα ράφια, είτε ήταν καλές τιμές, όπως είπε.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ