Connect with us

Ελεύθερο Βήμα

«Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι μεγάλες οφειλές από το παρελθόν απειλούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες», του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

Published

on

Άρθρο του Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου στο Χ-τύπο

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της, πιο δύσκολη ακόμα και από την εποχή των μνημονίων. Οι συνεχείς αυξήσεις στην ενέργεια που έχουν εκτινάξει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η μείωση του τζίρου τους εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών και οι υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν, δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό και απειλούν όχι απλώς τη βιωσιμότητα τους αλλά συνολικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Για το θέμα των αυξήσεων στην ενέργεια, οι θέσεις του Επιμελητηρίου μας είναι ξεκάθαρες. Όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέπουν τριπλάσιους και τετραπλάσιους λογαριασμούς σε σύγκριση με αυτούς της περσινής περιόδου, τότε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δυσκολευθούν πολύ στην αποπληρωμή τους ενώ εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί το ποσοστό όσων θα ζητήσουν κάποια ρύθμιση.

Ειδικά η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής εξελίσσεται σε μεγάλο «αγκάθι» και δεν είναι τυχαίο ότι δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες διαμαρτυρίες από μέλη μας που βλέπουν τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς τους. Για αυτόν ακριβώς το λόγο αποστείλαμε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με βασικό αίτημα την εξεύρεση πολιτικής λύσης από την κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν τα βάρη από την επιβολή της ρήτρας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πόσο ακριβώς επηρεάζει αυτή η ρήτρα τους καταναλωτές αλλά και το πως μπορούν να αντιδράσουν, είναι και το θέμα ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώνει το ΕΕΑ στις 9/5, με συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων, κοινωνικών εταίρων, Προέδρων Επιμελητηρίων και επαγγελματιών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις.

Το πρόβλημα όμως των ανατιμήσεων στην ενέργεια γίνεται οξύτερο εξαιτίας και των παλαιών οφειλών. Την ώρα που η αγορά συνεχίζει να κινείται υποτονικά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και νοικοκυριά βλέπουν να συσσωρεύονται υποχρεώσεις χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα έσοδα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), υπάρχουν 2,5 δις “φρέσκα” χρέη προς την Εφορία. Αντίστοιχο πρόβλημα αύξησης των χρεών υπάρχει και με τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αλλά και προς τις Τράπεζες.
Την ίδια ώρα, η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα καταγράφει μεγάλη επιδείνωση σε υπηρεσίες, κατασκευές και βιομηχανία για τον μήνα Απρίλιο ενώ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017 είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στις 105,0 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (112,1 μονάδες) και στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων. Ένα από τα μέτρα που έχει προτείνει το ΕΕΑ είναι η αύξηση των δόσεων των οφειλών από τις 72 στις 120. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης δεν θα λύσει το πρόβλημα, όμως θα προσφέρει μία σημαντική «ανάσα» στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε σε λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Έτσι και θα συνεχίσουν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο –κάτι που σε περίπτωση «λουκέτου» μίας επιχείρησης δεν θα γίνεται- ενώ θα προστατευθούν και οι θέσεις εργασίας, παράγοντας εξαιρετικά σημαντικός για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ