ΚΕΔΕ
Τα 3 καθαρά ερωτήματα της Κ.Ε.Δ.Ε προς τον κ. Σκουρλέτη
Διαβάστε τα τρία ερωτήματα που έστειλε η ΚΕΔΕ προς τον κ. Σκουρλέτη με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές για το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι προφανές ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. να επιβαρύνει το κλίμα, ενόψει της πολυ-αναμενόμενης παρουσίασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών του Σχεδίου Νόμου για τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Προτεραιότητά μας, η Μεταρρύθμιση
Αυτό που επιδιώκουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. είναι να υπάρξει ένας γόνιμος, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης και των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας , ώστε να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό αποτελεί για μας το κυρίαρχο ζήτημα κι αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προχωρήσει ενόψει της κατάθεσης του ν/σ , στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, καθώς και στη διοργάνωση για πρώτη φορά κοινού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. με την ΕΝ.Π.Ε., με στόχο την προώθηση του μοντέλου της αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης.
Ο διάλογος ξεκινά με την κατάθεση του ν/σ
Για να υπάρξει όμως διάλογος, είναι απαραίτητο όλες οι πλευρές και κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Η Κ.Ε.Δ.Ε. τις έχει ήδη παρουσιάσει από τον Οκτώβριο του 2016.
Ο ουσιαστικός διάλογος και η διαβούλευση ξεκινά από τη στιγμή που το Υπουργείο Εσωτερικών θα μας παρουσιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που αφορά στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν αποτελεί διάλογο η πρακτική των συνεντεύξεων, των επιλεγμένων διαρροών και των ομιλιών χωρίς αντίλογο σε συνέδρια και συσκέψεις.
Ο ίδιος άλλωστε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρλέτης, είναι αυτός που υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα μας δώσει έγκαιρα το σχέδιο νόμου πριν το Πάσχα, προκειμένου να υπάρξει πάνω στο περιεχόμενο του επαρκής χρόνος για δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή για ψήφιση. Περιμένουμε λοιπόν καλόπιστα και με διάθεση συνεργασίας με τον κ. Υπουργό, να υλοποιήσει τη δέσμευσή του.
“Καθαρές” απαντήσεις σε 3 ερωτήματα
Στη βάση αυτή αποφασίσαμε να του ζητήσουμε με δημόσια δήλωσή μας να μας απαντήσει ξεκάθαρα στα τρία παρακάτω ερωτήματα:
Πρώτον, πότε θα μας δώσει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεύτερον, πόσο χρόνο θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση.
Τρίτον, πότε το ν/σ θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Να θυμηθεί ο κ. Υπουργός παλαιότερες δηλώσεις του
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έχει ήδη προηγηθεί “οργανωμένη, θεσμική συζήτηση στο υπουργείο από το καλοκαίρι του 2016 έως και τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία κατέληξε σε πολυσέλιδο πόρισμα το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύμορφης συζήτησης”. Αυτό όμως που ξεχνά ο κ. Υπουργός είναι ότι ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του πως το συγκεκριμένο πόρισμα δεν δεσμεύει πολιτικά τον ίδιο και δεν απηχεί τις απόψεις του, αλλά αποτυπώνονται σε αυτό οι απόψεις των υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου. Τελικά τι ισχύει; Συμφωνεί ή όχι με το πόρισμα; Κι αν συμφωνούσε εξαρχής , γιατί έπρεπε να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος από το Φεβρουάριο του 2017, προκειμένου να αποκτήσει το πόρισμα αυτό τη μορφή του νομοσχεδίου που αναμένουμε;
Η Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί σοβαρή υπόθεση
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα, που απαιτεί σοβαρή και υπεύθυνη μελέτη, ουσιαστικό διάλογο κι επαρκή χρόνο διαβούλευσης. Θα επιμείνουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση, κι όχι ένα νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με διαδικασίες express, για να προχωρήσουμε απλά κι μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Καλούμε λοιπόν τον κ. Υπουργό να μας παρουσιάσει άμεσα το ν/σ καθώς και να παραστεί στις εργασίες του κοινού συνεδρίου μας με την ΕΝ.Π.Ε., προκειμένου να μας παρουσιάσει τις απόψεις του με τον πιο επίσημο τρόπο.
Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η απάντηση – ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών και τα όσα αναφέρονται, τόσο για το περιεχόμενο του ν/σ, όσο και για το χρόνο της διαβούλευσης, εκθέτει όσους έσπευσαν να ζητήσουν με δημόσιες ανακοινώσεις και ψηφίσματα την αναβολή της συνέλευσης της ΚΕΔΕ και του κοινού μας συνεδρίου με την ΕΝ.Π.Ε.. Οποιαδήποτε αναβολή είναι ξεκάθαρο πλέον ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον άλλες σκοπιμότητες.