Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Έτσι θα ψηφίσετε την Κυριακή

Δημοσιεύθηκε

στις


Στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις αντίστοιχες εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες της χώρας για το δημοψήφισμα της Κυριακής. Μάλιστα, ίδιες θα παραμείνουν οι εφορευτικές επιτροπές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και έφοροι, όπως είχαν ορισθεί για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η διαδικασία προετοιμασίας του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου εκτυλίσσεται ομαλά και όλα είναι έτοιμα για τη λαϊκή ετυμηγορία.  

Διαδικασία
Οι πολίτες θα μπορούν από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 7 το βράδυ να προσέρχονται στις κάλπες  προκειμένου να ψηφίσουν. Οι ψηφοφόροι μαζί με το έντυπο  θα λαμβάνουν και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών τα ψηφοδέλτια θα έχουν ορθογώνιο σχήμα και θα είναι ομοιόμορφα για όλη τη χώρα. Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Βούτσης, έχει ζητήσει με έγγραφο του από τους αρμόδιους του υπουργείου να μεριμνήσουν ώστε να είναι στη θέση τους οι εκλογικοί σάκοι με τα 12 εκατ. ψηφοδέλτια, αλλά και από τις περιφέρειες να φροντίσουν εγκαίρως για την προμήθεια των απαραίτητων ειδών που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές. Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι έχουν ήδη αποσταλεί στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού και για την Περιφέρεια Αττικής στον Περιφερειάρχη της.  Ο αριθμός των ψηφοδελτίων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος τουλάχιστον κατά 20% του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα είναι δεσμευτικό, όταν στην ψηφοφορία λάβει μέρος τουλάχιστον το σαράντα τοις εκατό (40%) όσων έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: στα δύο κουτάκια του ΝΑΙ και του ΟΧΙ βάζουμε μόνο σταυρό και όχι κάτι άλλο (όπως Χ ή V) γιατί αλλιώς το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο

Καταγραφή αποτελεσμάτων
Μετά το άνοιγμα της κάλπης και την αρίθμηση των φακέλων η εφορευτική επιτροπή προβαίνει στη διαλογή των ψηφοδελτίων.  Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαλογή, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής τηλεγραφεί ή ανακοινώνει, εγγράφως ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο το αποτέλεσμα της διαλογής των ψηφοδελτίων.  Την επόμενη της ψηφοφορίας αρχίζει από το αρμόδιο Πρωτοδικείο κάθε εκλογικής περιφέρειας η συγκέντρωση και η κατάταξη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Ο έλεγχος του κύρους του δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ανήκει στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 100 του Συντάγματος. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 35-38 του ν. 345/1976 (Α” 141).
Οι ενστάσεις κατά του κύρους του δημοψηφίσματος και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας συζητούνται κατά προτίμηση και πάντως εντός μηνός από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Που ψηφίζετε στο δημοψήφισμα

Διευρυμένο ωράριο για τα γραφεία ταυτοτήτων

Που‭ ‬ψηφίζουν‭ ‬οι‭ ‬ετεροδημότες

Ιδού το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ