Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Έφτασε η ώρα της κάλπης

Δημοσιεύθηκε

στις


Την‭ ‬Κυριακή‭ ‬2Ο Σεπτεμβρίου οι πολίτες καλούνται ξανά στην καλπη για τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές της χρονιάς.‭ ‬Η‭ ‬ψηφοφορία‭ ‬θα‭ ‬αρχίσει‭ ‬την‭ ‬7η‭ ‬πρωινή‭ ‬ώρα‭ ‬και‭ ‬θα‭ ‬λήξει‭ ‬την‭ ‬19η‭ ‬ώρα‭ ‬της‭ ‬ίδιας‭ ‬ημέρας. Ας δούμε όμως τι αλλάζει αυτή τη φορά και τι παραμένει το ίδιο στην εκλογική διαδικασία.

Όχι σταυρό αυτή τη φορά
Αυτό που πρέπει να προσέξουν αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι είναι ότι οι εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν με το σύστημα της λίστας και όχι του σταυρού προτίμησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, αυτό ισχύει για εκλογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα εντός 18μήνου από προηγούμενες εκλογές. Οπότε παίρνετε το ψηφοδέλτιο του κόμματος της επιλογής σας και το βάζετε στο φάκελο χωρίς να βάλετε σταυρούς.  Βέβαια πρέπει να αναφερθεί πως ακόμα και να μπει σταυρός το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται και προσμετράται υπέρ του κόμματος.
Σκοπός αυτής της πρόβλεψης, που πρωτοεισήρθε στην χώρα μας όταν άρχισε να φαίνεται ότι δεν εξαντλείται πλέον η τετραετία, ήταν να ελαφρύνονται οικονομικά οι υποψήφιοι από το βάρος μιας νέας προεκλογικής προσωπικής εκστρατείας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η σειρά που έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο έχει καθοριστεί από το κόμμα και δεν αναγράφονται κατά σειρά αλφαβητικά, όπως ισχύει με το σταυρό και όσες έδρες βγάλει το κόμμα σε κάθε Νομό, τόσοι υποψήφιοι εκλέγονται. Παραδείγματος χάρη, αν ένα κόμμα σε κάποιο νομό βγάζει δυο έδρες, τότε βγαίνουν οι δυο πρώτοι από το ψηφοδέλτιο.

Παραληφθέντες εκλογείς
Εκλογείς οι οποίοι δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται, για οποιαδήποτε άλλη αιτία, στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα δημοτολόγια ή στα μητρώα αρένων του οποίου είναι γραμμένοι. Επισημαίνεται ότι ΔΕΝ θα χορηγούνται πιστοποιητικά εγγραφής στα δημοτολόγια ή στα μητρώα αρένων στους εγγραφέντες σε αυτά μετά την 30η Ιουνίου 2015, ούτε στους μετά την ημερομηνία αυτή εγγραφέντες λόγω της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.

Διευκολύνσεις σε πολίτες με αναπηρίες
Οι εκλογείς με αναπηρίες ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά για τις περιπτώσεις των εκλογέων με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο συναφές μηχάνημα, παρατηρούνται δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήματα δεν υπάρχουν ράμπες, ανελκυστήρες ή άλλα μέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω εκλογείς κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των μελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήματος εάν υπάρχει ή ακόμη και απλών εκλογέων. Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση εκλογέα με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μυστικότητα της ψήφου και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Θα μπορούσε έτσι με προσωπική μέριμνα και με βοήθεια ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής, που επιλέγεται, να παραδώσει στον εκλογέα φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο, προσιτό σ’ αυτόν, χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος (π.χ. του ισόγειου χώρου) για να ψηφίσει. Στη συνέχεια, ο εκλογέας παραδίδει τον κλειστό φάκελο στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τμήματος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ποιοι έχουν δικαίωμα‭ ‬ψήφου
Δικαίωμα‭ ‬ψήφου‭ ‬έχουν‭ ‬οι‭ ‬Έλληνες‭ ‬και‭ ‬Ελληνίδες‭ ‬που‭ ‬έχουν‭ ‬συμπληρώσει‭ ‬το‭ ‬18ο‭ ‬έτος‭ ‬της‭ ‬ηλικίας‭ ‬τους‭ ‬και‭ ‬είναι‭ ‬εγγεγραμμένοι‭ ‬στους‭ ‬εκλογικούς‭ ‬καταλόγους‭ ‬των‭ ‬δήμων‭ (‬μεταβολές‭ ‬που‭ ‬συντελέστηκαν‭ ‬έως‭ ‬και‭ ‬την‭ ‬31.10.2014‭) ‬και‭ ‬δεν‭ ‬έχουν‭ ‬στερηθεί‭ ‬το‭ ‬δικαίωμα‭ ‬του‭ ‬εκλέγειν.‭ ‬Η‭ ‬ίδια‭ ‬προθεσμία‭ ‬31.10.2014‭ ‬ισχύει‭ ‬και‭ ‬για‭ ‬την‭ ‬εγγραφή‭ ‬στους‭ ‬ειδικούς‭ ‬εκλογικούς‭ ‬καταλόγους‭ ‬των‭ ‬ετεροδημοτών,‭ ‬οι‭ ‬οποίοι‭ ‬έχουν‭ ‬υποβάλει‭ ‬αίτηση‭ ‬για‭ ‬να‭ ‬ψηφίσουν‭ ‬στον‭ ‬τόπο‭ ‬διαμονής‭ ‬τους.‭ ‬Οι‭ ‬εκλογείς‭ ‬αυτοί‭ ‬θα‭ ‬ψηφίσουν‭ ‬ως‭ ‬ετεροδημότες‭ ‬στον‭ ‬τόπο‭ ‬διαμονής‭ ‬τους.‭ ‬Υπ

Εκλογείς που εξαιρούνται
Υπενθυμίζεται‭ ‬πως‭ ‬η‭ ‬άσκηση‭ ‬του‭ ‬εκλογικού‭ ‬δικαιώματος‭ ‬είναι‭ ‬υποχρεωτική. Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται :
– Όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
– Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό
– Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως , σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας εκλογικής περιφέρειας.
Επίσης θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ενδεικτικά αναφέρεται: Υπάλληλοι δημοσίου , νομικών προσώπων δημοσίου Δικαίου , νοσηλευτικών ιδρυμάτων , οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κλπ,  για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους
Φυσικά εξαιρούνται και οι εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν  στον τόπο άσκησης εκλογικού δικαιώματος για λόγους υγείας.

 
Ετεροδημότες
Η τρίτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα αποτελέσει τη βάση δεδομένων των εκλογικών καταλόγων σύμφωνα με τους οποίους θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτέμβρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν με βάση τους σχετικούς πίνακες. Αν η αίτηση που τους έχει υποβληθεί μετά τον Ιούνιο, θα πρέπει να μετακινηθούν στο τόπο που είναι εγγεγραμμένοι, καθώς δεν μπορούν να ψηφίσουν εκεί που διαμένουν.
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Α. Μανιτάκης οι βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν µε βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου 2015), η οποία περιλαµβάνει τις µεταβολές (µεταδηµοτεύσεις κ.λπ.) που συντελέστηκαν έως την 30.06.2015.
Η ίδια προθεσµία 30.06.2015 ισχύει και για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαµονής τους.
Η ανωτέρω προθεσµία 30.06.2015 ισχύει και για τη διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών. Όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής έως την ηµεροµηνία αυτή δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αιτήσεις διαγραφής µετά την 30η .06.2015 θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεµβρίου 2015 ως ετεροδηµότες.

Ψηφοφορία Ετεροδημοτών
Οι ετεροδημότες ψηφίζουν την ίδια ημέρα με τους άλλους εκλογείς. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο Δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Κάλπες στη σκιά του τρίτου μνημονίου

Δείτε που ψηφίζετε την Κυριακή

Έκδοση ταυτοτήτων το Σαββατοκύριακο λόγω εκλογών

Πως θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Διαβατηρίων

Αυτοί είναι οι μονομάχοι της Κυριακής

Και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ψηφίζει στη Νέα Ιωνία

Η Φώφη Γεννηματά ψηφίζει στη Νέα Ιωνία

Οι αριθμοί των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ