Κεντρικά Θέματα
Αυξάνονται οι μισθοί, μειώνονται οι… παροχές
Από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η μείωση εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) που καταβάλουν οι επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί για το προσωπικό που απασχολούν.
Σκοπός αυτούς του μέτρου σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι η προώθηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη (έστω και μικρή) αύξηση των μισθών, την πρώτη στην εποχή των μνημονίων αλλά και την μείωση του κόστους για τους εργοδότες, κάτι που μπορεί να σημάνει περισσότερες επενδύσεις.
Οι κρατήσεις για ους εργαζόμενους μειώνονται κατά 1%, κάτι που θα επιφέρει έμμεση αύξηση μισθών (από τους μισθούς του Ιουλίου) αν και μένει να αποδειχτεί αν θα την περάσουν όλοι οι εργοδότες. Όπως υπολογίζεται, από 10 έως 20 ευρώ περισσότερα καθαρά κάθε μήνα θα παίρνουν οι εργαζόμενοι από τη μείωση των εισφορών, για μεικτές αποδοχές από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή το όφελος για τον εργοδότη κυμαίνεται από 28 έως 56 ευρώ ανά εργαζόμενο με ίδιες αποδοχές.
Αυτή ωστόσο είναι η μία ανάγνωση καθώς η μείωση των εισφορών θα έχει συνέπειες για τους εργαζόμενους που θα χάσουν παροχές τις οποίες απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Και από την άλλη πλευρά παραμένει ερωτηματικό αν τα ταμεία θα ωφεληθούν (αν αυξηθούν οι θέσεις εργασίας) ή αν τελικά ζημιωθούν από τη μείωση εισφορών. Κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει δεσμευτεί να «καλύψει» από το πρωτογενές πλεόνασμα το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί φέτος.
Καταργήσεις
Οι αλλαγές έγκεινται στην κατάργηση της εισφοράς 1% που κατέβαλε ο εργοδότης και ο ασφαλισμένος αντίστοιχα, υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ). Επίσης καταργείται και η ειδική εισφορά 1% που κατέβαλε ο εργοδότης υπέρ Στράτευσης για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών. Η κατάργηση της εισφορά για το Λογαριασμό Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών σημαίνει και την κατάργηση των αντίστοιχων παροχών που καλύπτονταν από τους ανωτέρω πόρους, δηλαδή των οικογενειακών επιδομάτων που δίνονται από τον ΟΑΕΔ. Ειδικά, για το έτος 2014 καταβάλλεται το ήμισυ του προβλεπόμενου από το ν.δ. 3868/1958 (Α΄178) ποσού οικογενειακών ενώ από το 2015 σταματά η χορήγηση του επιδόματος.
Ποιες εισφορές μειώνονται
Οι πόροι για τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) μειώνονται από 0,81% σε 0,46% ως εξής:
α) Εργοδοτική εισφορά 0,24% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 2224/1994 (Α ́ 122) .
β) Εργοδοτική εισφορά 0,12% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.) σύμφωνα με το άρθρο15 του ν.2224/1994 ( Α ́122).
γ) Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού ΚοινούΛογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.) σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν.2224/1994 (Α ́122) .
Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη αποτελούν, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του
Ν.2434/1996 (ΦΕΚ 188,Α ́) πόρους του Λογαριασμού Για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ο οποίος με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 ( ΦΕΚ 88, Α ́) ενοποιήθηκε με το Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής και δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
Επίσης, από 1 Ιουλίου και εφεξής, το ποσοστό της εισφοράς που καταβάλει ο εργοδότης υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα μειώνεται από 0,80% σε 0,25%.
Εμπορικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας: «Χρειάζονται και άλλα μέτρα τόνωσης αγοράς και ενίσχυσης της εργασίας»
Ας δούμε όμως πως βλέπει και ο εμπορικός κόσμος το μέτρο αυτό. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας κ. Στάθης Νουβέλογλου ερωτηθείς από το xtypos.gr είπε πως να μεν είναι καλοδεχουμένη η έστω και μικρή μείωση εισφορών αλλά μας υπογράμμισε πως η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έτσι αλλά μόνο με αύξηση εργασίας. Όταν ρωτησαμε αν πιστεύει πως θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας λόγω της μείωσης του εργοδοτικού κόστους η απάντηση του ήταν αρνητική. «Όχι γιατί το πρόβλημα μας δεν είναι αυτό καθ’ αυτό η έλλειψη προσωπικού όσο η μείωση αγοραστικής κίνησης επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τα αγαθά μας/ Όταν έχεις μια αγορά σε ύφεση πάνω από 6 χρόνια και αυξάνεται η ανεργία το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι η μείωση κατά 1 ή 2 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών. Το πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ρευστού».
Συνεχίζοντας ο κ. Νουβέλογλου μας είπε πως ταυτόχρονα με αυτό το μέτρο απαιτούνται και άλλα που θα φέρουν χρήματα στην αγορά ή θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εδώ μας επεσήμανε πως βάσει έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ οι θέσεις στο λιανεμπόριο έχουν μειωθεί.