Connect with us

Ελλάδα

«ΔΕΛΤΑ» ανησυχία: «Εφιάλτης» τα κρυφά γλέντια του 15Αύγουστου

Published

on

Εφιαλτικό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα, λόγω της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ», ενόψει μάλιστα και του 15 Αύγουστου, όπου ο συνωστισμός στην επαρχία και τα νησιά είναι μεγαλύτερος.

Ο ι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το στέλεχος» ΔΕΛΤΑ» είναι πολύ πιο επικίνδυνο  και όπως αποκάλυψε το αμερικανικό CDC μεταδίδεται όπως η ανεμοβλογιά.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και ήδη έχουν αρχίσει να εκπονούνται σχέδια διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων για να αποφευχθούν ακραίες καταστάσεις.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό καθώς:

  • το τείχος ανοσίας είναι στα επίπεδα του 60% και απέχει πολύ για να φτάσει στο στόχο του 70%-80% που είναι η αναγκαία συνθήκη για να περιοριστούν τα κρούσματα,
  • το 46% των κρουσμάτων προέρχεται από εργαζόμενους στην εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλαμπ κλπ), που ως επί το πλείστον δεν είναι εμβολιασμένοι.

 

«Ο πόλεμος άλλαξε»

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν σαφές, ότι τα πάντα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη και τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Οι ειδικοί άλλωστε προειδοποιούν ότι «ο πόλεμος άλλαξε» και ότι όσοι μολύνονται με τη μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ»  μπορεί να μεταδίδουν τον ιό, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι.

«Εμβολιασμένοι και μη, μολύνονται και μολύνουν το ίδιο την μετάλλαξη Δέλτα», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού CDC.

Με βάση τα νέα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ή και να πεθάνουν, αλλά και οι εμβολιασμένοι βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Συνεχείς έλεγχοι

Στο πλαίσιο αυτό, η προσοχή του Μαξίμου και των λοιμωξιολόγων είναι στραμμένη στον εορτασμό του 15Αύγουστου, όπου στα νησιά και την περιφέρεια γίνονται πανηγύρια, γλέντια και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Στην κυβέρνηση ενισχύουν την αστυνομική παρουσία και τους  ελέγχους σε νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Ίος που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κόκκινο.

Κοινό μυστικό είναι όμως ότι η… ευρηματικότητα είναι τέτοια που καθιστά πολύ δύσκολη από πλευράς αστυνομίας την αντιμετώπιση παραβατικών καταστάσεων.

Ανάλογες καταστάσεις αναμένεται να αντιμετωπίσει η αστυνομία και στην ενδοχώρα, λόγω της συρροής πιστών στις εκκλησίες το τριήμερο 13, 14 και 15 Αυγούστου.

 

Θολά όρια

Διάταξη που έχει ψηφιστεί στο παρελθόν ορίζει ότι επιτρέπεται η διεξαγωγή πανηγυριών και άλλων μαζικών εκδηλώσεων σε πόλεις που έχει εμβολιαστεί το 50% των κατοίκων.

Επιδημιολόγοι όπως καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης υπογραμμίζουν την ανάγκη να υπάρξει αυτοπεριορισμός και στο πλαίσιο αυτό ζητούν την ακύρωση για άλλη μια χρονιά των πανηγυρισμών.

Το γεγονός άλλωστε ότι σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας που είναι δύσκολο να βρει κανείς εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι καθιστά σαφές ότι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι.

Ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός κάνουν τον ιό ανεξέλεγκτο, γεγονός που εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνουν ούτε και φέτος πανηγύρια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει εκφράσει ανοικτά την άποψή του, με την φράση «μπορούμε να ζήσουμε αυτό το καλοκαίρι και χωρίς πανηγύρια».

Ωστόσο, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι σε κάθε χωριό της ενδοχώρας ή των νησιών προκειμένου να επιβάλει το νόμο και την τάξη.

Ποιος για παράδειγμα θα μπορούσε να ελέγξει εάν θα γίνει πανηγύρι σε ένα απομακρυσμένο χωριό, εάν οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες του έχουν αποφασίσει να το κάνουν;

Με δεδομένη όμως την ανάμειξη του πληθυσμού με ντόπιους και ξένους τουρίστες γίνεται αντιληπτή ότι τα όρια ανάμεσα στη νομιμότητα και την παρανομία γίνονται πιο θολά από ποτέ.

Ακόμη όμως και εάν υπάρξει σύνεση και δεν γίνουν πανηγύρια, ο μεγάλος φόβος τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά είναι τα κρυφά γλέντια που μαθαίνονται από στόμα σε στόμα, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν την ανάγκη για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

 

Εμβολιασμός

Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί και η πίεση για εμβολιασμό όλων πριν από τις διακοπές τους προκειμένου να αποφευχθούν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις για το ΕΣΥ.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε πρόσφατα ότι λόγω και της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ» εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμού άνω του 80%, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.

«Έρχεται ένα μεγάλο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας», είπε η κ. Παγώνη, γεγονός που καθιστά σαφές ότι ο φετινός 15Αύγουστος είναι καθοριστικός για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ