Κεντρικά Θέματα
Επί ποδός το Μαξίμου: 3 ανοικτά «μέτωπα» στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων
«Όχι» στον εφησυχασμό, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της ψήφισης του νέου εργασιακού νομοσχεδίου.
Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η χώρα πρέπει να ξεπεράσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του χθες και εξηγούν ότι απαιτούνται δομικές αλλαγές για να γίνει το άλμα προς τα εμπρός.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια, γεγονός που καθιστά σαφές ότι το κλίμα εντός και εκτός Βουλής, θα είναι θερμό τουλάχιστον έως το φθινόπωρο.
Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες που φέρνουν μεγάλες ανατροπές και προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων.
Τα 3 μεγάλα μέτωπα που ανοίγουν για την κυβέρνηση
- Νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο και σύντομα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο χαρακτήρας του συστήματος αλλάζει, καθώς γίνεται κεφαλαιοποιητικός, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σε έναν ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.
Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Όλα πλέον συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο μέτωπο, παρά τις διακηρύξεις ότι η αλλαγή αφορά αποκλειστικά και μόνο τους νεοεισερχόμενους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Το νομοσχέδιο που προκαλεί τις θυελλώδεις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να μπει στο 2ο στάδιο της αξιολόγησης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα περιλαμβάνει και τους όρους και τις προϋποθέσεις κρίσης – επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης. Συνδικαλιστές από το χώρο της εκπαίδευσης τονίζουν ότι πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών», ενώ και η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης. Στο παρασκήνιο, ουδείς αποκλείει και το ενδεχόμενο εσωκομματικής σύρραξης στη Ν.Δ. καθώς η ΔΑΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη του κόμματος σε δασκάλους και καθηγητές έχει απορρίψει τις διακηρύξεις περί αξιολόγησης. Όπως γίνεται αντιληπτό, η μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα σηματοδοτήσει και σύγκρουση της Ν.Δ. με τον ίδιο της τον εαυτό.
Δείτε επίσης: ΕΕ: “Μαστίγιο και καρότο” απέναντι στην Άγκυρα – Όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής
- Νεολαία
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς ένα δεύτερο μέτωπο που έχει σχέση με τη νεολαία και το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο εκλογικό ακροατήριο της Ν.Δ.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία για παράδειγμα που στέλνει το μήνυμα για σπουδές χωρίς καταλήψεις μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς σε πολλά ΑΕΙ προγραμματίζονται κινητοποιήσεις από φοιτητές.
Το δεύτερο όμως και πιο σημαντικό έχει σχέση με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ψηφίστηκε με το εργασιακό νομοσχέδιο και φέρνει σε δυσχερή θέση τη νέα γενιά.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η διευθέτηση στους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν ως επί το πλείστον οι νέοι εργαζόμενοι, δεν οδηγεί σε βελτίωση της ζωή τους.
Το ζητούμενο άλλωστε για τη νέα γενιά δεν είναι ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος, αλλά η αύξηση του εισοδήματός τους, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πράξη με τετραήμερη υπερεργασία και τριήμερο ρεπό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα και δεν είναι λίγοι που τονίζουν ότι το συγκεκριμένο εύρημα θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις.
Δύσκολος Σεπτέμβριος
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει για να περάσει η χώρα στην ανάπτυξη.
Το μεγάλο «όπλο» είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να κινητοποιήσουν κεφάλαια ύψους ακόμη και 100 δισ. ευρώ.
Στόχος του κ. Μητσοτάκη, είναι σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας, αλλά και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.
Το ερώτημα όμως που θέτουν οι περισσότεροι είναι πως μπορεί να πετύχει ένα τόσο μεγάλο σχέδιο από τη στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων.
Η αρχή των απεργιών θα γίνει στη ΔΕΘ και δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς τα συνδικάτα δείχνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού.
Η χώρα μπροστά
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν τα προβλήματα, εξηγούν όμως ότι η χώρα πρέπει να πάει μπροστά, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας αποδέχεται την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων
Ωστόσο, το ζήτημα είναι τι επιπτώσεις θα υπάρξουν, καθώς ο πολιτικός χρόνος έχει τους δικούς του ρυθμούς και μια αλλαγή που κρίνεται ως αναγκαία μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων.