Κεντρικά Θέματα
Οι θέσεις των Δημάρχων για τη διαχείριση απορριμμάτων
Με τις ομιλίες εκπροσώπων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και Δημάρχων μεγάλων πόλεων συνεχίστηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ.
Γιώργος Πατούλης: Λέμε ναι στη συνεργασία για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Αττική αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η κύρια ευθύνη όμως αφορά την κεντρική εξουσία. Πρόκειται για σύγκρουση όχι μόνο των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών αλλά και των μεγάλων συμφερόντων. Οι λύσεις που θα δοθούν δεν αφορούν μόνο την Αττική αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε τραγελαφικές καταστάσεις. Στο διάλογο για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει να λάβουμε υπόψη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση. Υποστηρίζουμε την ξεκάθαρη άποψη ότι οι Περιφέρειες να έχουν συμμετοχή αλλά οι Δήμοι να διαχειρίζονται αυτόνομα τα απορρίμματά τους.
Πήρε 20 χρόνια για να καταλήξουμε στο μοντέλο Σγουρού, το οποίο δεν ήταν το ιδανικό. Όμως δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και για το μοντέλο που προτείνει η Περιφέρεια. Με την επιστολή της νέας περιφερειακής αρχής στους Δήμους, μας ζητήθηκε σε δύο μήνες να προτείνουμε μοντέλο, χωρίς να γνωρίζουμε τη φιλοσοφία, το χρονοδιάγραμμα, ούτε ποιος θα οριοθετήσει και θα αδειοδοτήσει τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουμε.
Πρέπει να μπει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα αλλά να δούμε και πώς θα επιτευχθεί ο διαχωρισμός στην πηγή και ποιο θα είναι το κόστος.Να μην επιβαρύνουμε με επιπλέον κόστος τα νοικοκυριά που μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Να μην αφήσουμε έξω από την οποιαδήποτε απόφασή μας την προστασία της δημόσιας υγείας.
Λέμε «ναι» στη συνεργασία. Συμφωνούμε στην αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού αλλά να έχουμε τα κατάλληλα οικονομικά και περιβαλλοντικά στοιχεία και να αποφασίσουν οι Δήμοι. Η πολιτεία οφείλει να αποδεχτεί ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και να αναγνωρίσει την αδήριτη ανάγκη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που να αφορά όλη τη χώρα».
Ηρακλής Γκότσης: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κ. Ηρακλής Γκότσης, ο οποίος σημείωσε: «Το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία των Κυβερνήσεων και των ΟΤΑ, ούτε στην απουσία της απαραίτητης παιδείας. Ο κύριος λόγος είναι ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε σχέδιο, το οποίο είχε ως στόχο να συγκεντρώνονται όλα τα απορρίμματα στη Φυλή», ενώ αναφερόμενος στα Αντισταθμιστικά Οφέλη σημείωσε ότι «Με τόσα χρήματα που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια θα είχαν εφαρμοσθεί πολιτικές πολύ πιο οικονομικές και αποτελεσματικές για την προστασία του περιβάλλοντος». Ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, ο κ. Γκότσης επεσήμανε ότι πρώτος στόχος είναι η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και πρόσθεσε: «Να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχέδιο που θα είναι πραγματικά νέο, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα».
Γιώργος Καμίνης: H Αθήνα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί μια τυπική περίπτωση παθογένειας της δημόσιας διοίκησης με όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά: προβληματισμό ετών, αδυναμία κατάρτισης σύγχρονου και βιώσιμου σχεδίου, σπατάλη πόρων, ελλιπή κοινωνική ενημέρωση και συμμετοχή. Ήδη έχουμε σε εξέλιξη έργα ιδιαίτερα σημαντικά για την πόλη και την περιβαλλοντική υποδομή της. Εστιάζοντας, επίσης, στην ανακύκλωση, την επεκτείναμε στο σύνολο της πόλης, διαχωρίζοντας επιμέρους κατηγορίες υλικών.
Για το Δήμο Αθηναίων έχει γίνει σαφές ότι πρέπει να στραφούμε στη διαχειριστική λογική και όχι στην τεχνική λύση. Η ουσία βρίσκεται στη φιλοσοφία της διαχείρισης του ζητήματος και ειδικότερα στα εξής: Συνεχής προσαρμογή του σχεδιασμού και ενσωμάτωση των νομοθετικών εξελίξεων και απαιτήσεων της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο ΠΕΣΔΑ είναι ξεπερασμένος και πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να εφαρμοστεί η εκτροπή υλικών από τα απορρίμματα και η επεξεργασία τους με στόχο την ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίησή τους. Αποτελεί υποχρέωσή μας να ελαχιστοποιηθεί η ταφή απορριμμάτων. Οι λύσεις που θα επιλεγούν πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες στις αυξομειώσεις των παραγόμενων απορριμμάτων. Δεν είναι βιώσιμος κανένας φαραωνικός σχεδιασμός που διπλασιάζει το κόστος. Οι Δήμοι μπορούν και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν αντί να παρακολουθούν ως θεατές την Κεντρική Διοίκηση. Η Αθήνα έχει συντάξει ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με το οποίο ελαχιστοποιεί την ταφή, ενισχύει την ανακύκλωση και διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.
Τέλος, οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».
Γιάννης Μώραλης: Πρόταση για μονάδα επεξεργασία απορριμμάτων στο Σχιστό
Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αφού συνεχάρη τη νέα περιφερειακή αρχή και τον ΕΔΣΝΑ για την πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν στη διοργάνωση του Συνεδρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά σε μελέτες και έργα τα οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκαν. Η μέχρι τώρα διαχείριση των απορριμμάτων στηρίζεται στον τωρινό Περιφερειακό Σχεδιασμό, με τον οποίο το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύεται, αλλά αντίθετα διογκώνεται. Το έλλειμμα της αξιοπιστίας της χώρας μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μη αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων», ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των απορριμμάτων στο Δήμο του σημείωσε: «Ως νέα δημοτική αρχή δουλεύουμε ήδη για να δημιουργήσουμε ένα νέο σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της Αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πειραιάς θα προτείνει τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μώραλης, αφού χαρακτήρισε ως «σισύφειο το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας μέχρι σήμερα», επεσήμανε: «Αν θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός πρέπει να τολμήσουμε. Πρέπει να τολμήσουμε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου», ενώ κλείνοντας πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξουν δράσεις ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Οι πολίτες είναι απαραίτητο και αναγκαίο να είναι συμμέτοχοι». Τέλος για τη μεταφορά λυμάτων από Δήμους της ΒΑ Αττικής στην Ψυτάλλεια επανέλαβε ότι ο Δήμος του είναι κατηγορηματικά αντίθετος.
Διαβάστε επίσης:
Το μεγάλο στοίχημα της Ρένας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων