Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Πυρά στη διοίκηση Γκότση απ’ όλες τις πλευρές

Δημοσιεύθηκε

στις


Την πρώτη «γερή» πολιτική κόντρα της νέας δημοτικής περιόδου μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας είχαμε στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα για το επόμενο οικονομικό έτος, συμπεριλαμβανομένων και των έργων-μελετών, έχουν εκτιμηθεί στα 34.655.540,30 ευρώ.

Κριτική από τα αριστερά
Η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Εκτός Σχεδίου» κα Αγγελική Βάσιλα, αφού τόνισε πως οι προϋπολογισμοί των δήμων κινούνται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση υλοποίησης μνημονιακών πολιτικών και εις βάρος των πολιτών, σημείωσε πως η δημοτική αρχή από τη στιγμή που στα λόγια είναι αντίθετη πρέπει να προτείνει και μορφές αντίστασης.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο επικεφαλής κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς ήταν πιο ξεκάθαρος κατηγορώντας τη διοίκηση πως δεν επιθυμεί να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική και προσθέτοντας πως μόνο το λαϊκό κίνημα μπορεί να δώσει λύση.

Πυρά αλλά και ανοχή από Τσοπανίδη και Θωμαίδου
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος», κ. Γιώργος Τσοπανίδης υπογράμμισε πως ενάντια στη λογική «του σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» της διοίκησης υπάρχουν δράσεις που μπορούν να γίνουν στο δήμο χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως έχει αφήσει εκκρεμότητα σημαντικά έργα. Ωστόσο, επειδή η παράταξη κρίνει πως η διοίκηση μπορεί να ανατρέψει αυτό το στάσιμο περιβάλλον διευκρίνισε πως θα δώσει ψήφο ανοχής.
Τη θέση πως ο προϋπολογισμός δεν είναι διεκδικητικός αλλά και δεν προάγει τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία και η καθαριότητα-περιβάλλον εξέφρασε η επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Προοπτικής» κα Δέσποινα Θωμαίδου. Πάντως, και εκείνη είπε πως η παράταξη θα δείξει ανοχή ψηφίζοντας λευκό.

Ενστάσεις και εκ των έσω
Αιχμές υπήρξαν όμως και σε παρεμβάσεις κάποιων Συμβούλων της συμπολίτευσης. Ο κ. Γιάννης Κολμανιώτης, απαντώντας σε παρατηρήσεις του κ. Μανούρη για προτάσεις που κατέθετε στο παρελθόν η πρώην παράταξη του «Αριστερή Όχθη»  και οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν, σημείωσε με νόημα πως σε ένα σχήμα συνεργασίας δεν μπορείς να κάνεις όλα αυτά που θέλεις. Ακόμα περισσότερο ηχηρή ήταν η αποχώρησή του πριν από την ψηφοφορία επί του θέματος. Επίσης και ο κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης τόνισε πως ακόμα και με αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο θα μπορούσε ο Δήμος να προχωρήσει σε διαδικασίες  συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Π. Μανούρης: «Σε κλίμα μιζέριας η διοίκηση»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παναγιώτης Μανούρης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση συνολικά στη διοίκηση κατηγορώντας την πως έχει μπει σε ένα «κλίμα μιζέριας» και τόνισε πως απλά παραθέτει αριθμούς χωρίς να εκδηλώνει προθέσεις και στόχους. Συνεχίζοντας τόνισε και αυτός πως η διαβούλευση έχει μείνει στις καλένδες και η διοίκηση δεν αφουγκράζεται τον κόσμο. Στη συνέχεια πέρασε επί ειδικών θεμάτων όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, ο ποδηλατόδρομος και το υπόγειο γκαράζ τα οποία δεν προωθήθηκαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο ενώ σημείωσε και τη μη λήψη Κανονιστικών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί η διοίκηση «δεν θέλει να ξεβολέψει κανέναν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.  Ο ίδιος πάντως συμπλήρωσε πως υπάρχουν προτάσεις και φάνηκε διατεθειμένος να βοηθήσει η παράταξη το Δήμο αν φυσικά της ζητηθεί.

Τι απάντησε ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης σχετικά με τις διαδικασίες συμμετοχικού προϋπολογισμού θύμισε πως η διοίκηση είχε ξεκινήσει τις λαϊκές συνελεύσεις το 2011 ενώ υπογράμμισε πως πλέον καθίστανται άνευ ουσίας με τη μείωση των κονδυλίων και τις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. «Τι να τους πούμε όταν δεν ξέρουμε τι χρήματα θα πάρουμε; Ουσιαστικά θα τους κοροϊδεύαμε» σημείωσε.  «Δεν έχουμε όλη την ευθύνη εμείς. Εμείς καταφέραμε να μείνει ο Δήμος στα πόδια του, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και να παράγει κάποιο έργο. Διαχειριστές είμαστε αλλά είμαστε εντάξει απέναντι στη συνείδησή μας» τόνισε ο Δήμαρχος που υποσχέθηκε πως θα ζητηθεί η βοήθεια της αντιπολίτευσης και πως υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Πάντως στο τέλος δεν αποφεύχθηκε η ένταση μεταξύ διοίκησης και μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τις μελέτες που άφησε πίσω η δημοτική αρχή Χαραλάμπους.

Ψηφοφορία
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από τους Συμβούλους της συμπολίτευσης, οι Σύμβουλοι της Δύναμης Προοπτικής ψήφισαν λευκό, οι κ.κ. Τσοπανίδης και Χατζησαββίδης δήκωσαν παρόντες και καταψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την ψήφιση αποχώρησαν οι Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση του κ. Μανούρη από τον Πρόεδρο, κ. Αναμουρλόγλου, αναφορικά με τον χρονικό περιορισμό στις ομιλίες του (σ.σ. είχε επιβληθεί από την αρχή σε όλους τους ομιλητές) καθώς όπως υποστήριξαν σε τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να δίνεται χρόνος στους ομιλητές να κάνουν τις τοποθετήσεις τους και να μην τους “κόβουν” πριν τελειώσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ