Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Σκληρή μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Γραμματικό και Καλλιτεχνούπολη – Νέα μηνύματα από 112

Δημοσιεύθηκε

στις

Η βορειοανατολική Αττική βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε χθες, Κυριακή (11.08.24), στην περιοχή του Βαρνάβα. Η φωτιά έχει επεκταθεί σήμερα σε Πεντέλη, Διώνη, Νταού, Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό, αποκτώντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 600 πυροσβέστες, συγκεκριμένα 670, οι οποίοι προσπαθούν να κατασβέσουν τη φωτιά που έχει δημιουργήσει ένα μέτωπο μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με ένταση 8 μποφόρ δυσχεραίνουν την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι οι άνεμοι δεν θα υποχωρήσουν τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, με αναμενόμενη εξασθένηση από το βράδυ.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το Σουφάνι Μαραθώνα προς τη Νέα Μάκρη, ενώ οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια σε Νταού και Διώνη, θέτοντας τα σε κίνδυνο. Στη συνέχεια, στάλθηκε μήνυμα 112 στην περιοχή Ερυθρός Νέα Μάκρη για εκκένωση προς Ραφήνα, και λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στην Νέα Πεντέλη για εκκένωση προς Χαλάνδρι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας, διεξάγεται σφοδρή μάχη με τις φλόγες στο Γραμματικό και στην Καλλιτεχνούπολη, ενώ η κατάσταση στα μέτωπα σε Βαρνάβα, Διόνυσο και Μικροχώρι έχει βελτιωθεί.

«Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά, με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος», δήλωσε αρχικά ο υπουργός και συμπλήρωσε:

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται σφοδρή μάχη σε δύο μέτωπα: το ένα στην Καλλιτεχνούπολη και το άλλο στο Γραμματικό. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στον Διόνυσο, τον Βαρνάβα και το Μικροχώρι.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες ειδικών δυνάμεων, 183 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα). Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, φτάνοντας τα 7 μποφόρ, και αναμένονται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες ώρες.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η αντίδραση με επίγεια και εναέρια μέσα στην αρχική εστία στον Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο μέσο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και εκτελούσε περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν σε 7 λεπτά. Σταδιακά, οι δυνάμεις ενισχύονταν, με τα εναέρια μέσα να φτάνουν τελικά τα 29 και τους πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Επισημαίνεται ότι η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, που είχε θέσει την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, επιβεβαιώθηκε. «Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι να ελεγχθεί και να σβήσει η τελευταία εστία», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας εστάλησαν πολλαπλά μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις σε περιοχές όπως η Νταού Πεντέλης, ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Νέα Πεντέλη, η Παλιά Πεντέλη, το Ντράφι, η Διώνη, η Δαμάραση και η Ανατολή.

Επίσης, εκκενώθηκαν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το στρατιωτικό νοσοκομείο 414, με τα παιδιά από το Παίδων να μεταφέρονται στο Αγλαΐα Κυριακού και στο Αγία Σοφία.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 180 απεγκλωβισμούς ατόμων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ