Connect with us

Κεντρικά Θέματα

Συμπόσιο Μνήμης και Κοινωνικής Μέριμνας (photo+video)

Published

on

Με λαμπρότητα και μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο που διοργάνωσε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας από τις 22 έως και τις 24 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για το 6ο Συμπόσιο που διοργανώνει το ΚΕΜΙΠΟ σε αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Το θέμα του ήταν η κοινωνική μέριμνα στις ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας στους νεώτερους χρόνους, το οποίο ανέλαβαν να αναπτύξουν διαπρεπείς ιστορικοί και πανεπιστημιακοί της χώρας μας.
Το ξεκίνημα του Συμποσίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου ήταν… μουσικό με τους νέους της μαθητικής ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών 1871 να αποδίδουν θαυμάσια, με τα παραδοσιακά μικρασιάτικα όργανά τους, τραγούδια των Ελλήνων της Ανατολής από την Κωσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τον Ελλήσποντο.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ, κ. Λουκάς Χριστοδούλου που έκανε παραλληλισμό του θέματος με τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας καλώντας όσους παρακολουθήσουν τις εργασίες να προβληματιστούν αλλά και να παραδειγματιστούν από τις ελληνικές κοινότητες της Μ. Ασίας ερχόμενοι πιο κοντά στους συμπολίτες τους που έχουν μεγάλες ανάγκες αυτήν τη δύσκολη για όλους μας περίοδο. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης που υπογράμμισε το γεγονός ότι η φετινή χρονιά είναι επετειακή για την πόλη λόγω της συμπλήρωσης 90 ετών από την ίδρυση της. Σημείωσε ακόμα πως παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί το 6ο Συμπόσιο.
Ακολούθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων για να ξεκινήσουν έπειτα οι εισηγήσεις που ήταν χωρισμένες σε συνεδρίες (πέντε συνολικά και στις τρεις ημέρες).

Ένας φάρος του Ελληνισμού
Μια σημαντική στιγμή στην έναρξη του Συμποσίου ήταν η απόδοση τιμών στο Μεγάλη του Γένους Σχολή, αυτό το σπουδαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ελληνισμό για 550 χρόνια. Σήμερα η σχολή λειτουργείς ως λύκειο στο οποίο φοιτούν 52 μαθητές και υπηρεστούν 23 καθηγητές. Ο Δήμαρχος απένειμε τιμητική πλακέτα στη Διευθύντρια της Σχολής κα Βικτώρια Λεμοπούλου. “Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να συνεχίσουμε το έργο μας” δήλωσε εκείνη. Το λόγο πήρε και ένας παλαιός απόφοιτος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών κ. Θεοφάνης Βασαγιώργης που τόνισε πως η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι ένας από τους πυλώνες επιβίωσης του Ελληνισμού που βασίστηκε στην παιδεία και την ορθόδοξη πίστη για να μείνει όρθιος.

Φιλανθρωπική δραστηριότητα από φορείς των Ελλήνων της Μ. Ασίας
Αξίζει να αναφερθεί πως το Συνεδριακό Κέντρο ήταν κατάμεστο από κόσμο και τις τρεις ημέρες παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το Σαββατοκύριακο (σ.σ. και την εμφάνιση υδάτων μέσα στην ίδια την αίθουσα την Κυριακή!) ενώ οι εισηγήσεις των επιστημόνων ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού παρά τη “δυσκολία” του θέματος. Συνοπτικά παρουσιάστηκε πως σύλλογοι, σχολεία και μητροπόλεις σε διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν αξιόλογη φιλανθρωπική δραστηριότητα βοηθώντας με κάθε δυνατό τρόπο τους συμπολίτες τους και υποκαθιστώντας έτσι τις αδυναμίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Δείτε παρακάτω video από το ξεκίνημα του Συμποσίου την Παρασκευή:

Η μαθητική ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών 1871

http://www.youtube.com/watch?v=cTVwoy2KZ-M

http://www.youtube.com/watch?v=vUGBl9h4Or0

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΚΕΜΙΠΟ Λουκά Χριστοδούλου

http://www.youtube.com/watch?v=e8n-VSWR56o

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ