Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Συνεχίζεται το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής

Δημοσιεύθηκε

στις


Δεν έχει τελειωμό το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της. Η διακοπείσα τα ξημερώματα συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίστηκε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε μετά από 2,5 ώρες χωρίς αποτέλεσμα καθώς δεν φαίνεται να γεφυρώνονται οι διαφορές μεταξύ των μελών για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος. Πάντως, δεδομένο είναι πως οι δανειστές κινούνται σε σκληρή γραμμή απαιτώντας την υιοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση περισσότερων μέτρων αλλά και την παροχή εγγυήσεων, καθώς και την άμεση ψήφιση από την ελληνική Βουλή μέτρων αναφορικά με τα φορολογικά μέτρα, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πριν από λίγο ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που θα κληθούν πλέον να πάρουν μια από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις στην ιστορία της Ένωσης και ουσιαστικά να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εκεί είναι και ο κ. Αλέξης Τσίπρας πως σε δήλωσή του προσερχόμενος είπε πως είναι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό και πως είναι εφικτή μια συμφωνία εφόσον όλες οι πλευρές τη θέλουν.
Σκληρό μήνυμα έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ: “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη που είναι κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα”.
Σε αντίθετο μήκος κύματος ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: “Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit. Υπάρχει είτε παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είτε Grexit, αλλά σε αυτή την περίπτωση όμως θα μιλάμε για μία Ευρώπη που υποχωρεί και δεν προοδεύει”. O Πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλόντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε από την πλευρά πως “Θα προσπαθήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή να βρούμε λύση. Θέλω να πιστεύω ότι θα τη βρούμε τη λύση, ακόμη και αν χρειαστεί αγώνας”.  «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρόντες Μεϊμαράκης και Γεννηματά
Αξίζει να αναφερθεί πως στις Βρυξέλλες είναι ακόμα και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα Φώφη Γεννηματά για επαφές με ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αντίστοιχα.

Τελικά μετά από δραματικές διαβουλεύσεις που κράτησαν 15 ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε μια όμφωνη συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας. Διαβάστε σχετικά:

Συμφωνία για τριετές πρόγραμμα στήριξης στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ