Δήμοι Αττικής γενικά
Απειλή ζημιάς 5 δις ευρώ στους δήμους!
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2013/10/images_NEW_PHOTOS_erga4.jpg)
Από 3,5 μέχρι και 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η ζημιά που θα προκληθεί στους Δήμους όλης της χώρας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση στο ΕΣΠΑ που λήγει στο τέλος του 2015, αφού δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν εκατοντάδες έργα σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κληθούν οι Δήμοι να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για τα έργα αυτά. Το πρόβλημα όμως έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο για όλους τους Δήμους για έναν επιπλέον λόγο. Τα έργα έχουν «παγώσει» εξαιτίας της αδυναμίας της Κεντρικής Κυβέρνησης να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των έργων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εικόνα που έχει η ΚΕΔΕ από 191 δήμους της χώρας, τα έργα που έχουν σταματήσει υπολογίζονται στα 459. Η εικόνα που θα διαμορφωθεί εκτιμάται ότι είναι πολύ χειρότερη κι αυτό θα αναδειχθεί, όταν θα ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή του συνόλου των έργων που έχουν σταματήσει.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατήγγειλε ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν έχει λάβει από τη περιφέρεια Αττικής τα απαιτούμενα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για έργα ΕΣΠΑ. Κι αυτό έχει συμβεί γιατί η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε αντί να διαθέσει τα χρήματα που έχει για έργα στους Δήμους, να τα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της περίφημης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε ψηφίσει η απελθούσα Κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα σήμερα τα χρήματα αυτά να λείπουν από το Ταμείο της Περιφέρειας και να μην είναι δυνατή η εκταμίευσή τους για να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεση μιας σειράς απαραίτητων έργων.
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. τέθηκε και το ερώτημα αν έχει ζητηθεί επίσημα από την απελθούσα Κυβέρνηση γραπτό αίτημα της χώρας για παράταση του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου.Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να αποσταλεί επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους θα ζητείται να ενημερωθεί η ΚΕΔΕ αν έχει τελικά σταλεί από την κυβέρνηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα γραπτό αίτημα από τη χώρα μας, για την παράταση ολοκλήρωσης των έργων που χρηματοδοτούνται από το τρέχων ΕΣΠΑ.
Στο ίδιο έγγραφο η ΚΕΔΕ θα ζητεί να ενημερωθεί, πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους και αν θα υπάρξει παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση η μη συνέχιση των έργων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αυτοδιοίκηση. Για το λόγο αυτό θα αναζητηθεί τρόπος προκειμένου να καλύπτονται νομικά οι δήμοι. Προς την κατεύθυνση ξεμπλοκαρίσματος της χρηματοδότησης των έργων θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνάντηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αν και η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους, στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, αυτό δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατό.
Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας