Κεντρικά Θέματα
Φως στα προνοιακά επιδόματα

Tην 7η έκθεση του συστήματος «Ηλιος» η οποία αφορά στις καταβολές των συντάξεων του Ιανουάριου 2014 παρουσίασαν ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα Εφη Μπέκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ) κ. Χρήστος Χάλαρης και ο Γενικός Διευθυντής Πρόνοιας κ. Σπύρος Κοκκινάκης.
Στο σύστημα «Ηλιος» ενσωματώθηκε και η παρακολούθηση των κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται σε από τους Δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και ήδη προέκυψαν εκατοντάδες περιπτώσεις παράνομης είσπραξης επιδομάτων από συγγενείς θανόντων ενώ για χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης: «….Με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» ρίξαμε φως για πρώτη φορά σε όλες τις σκιώδεις πλευρές του συνταξιοδοτικού συστήματος με παράλληλη θωράκιση του απέναντι στην παραβατικότητα. Δεν σταματήσαμε όμως εδώ. Με το κλείσιμο του έτους το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κάνει ένα ακόμη βήμα στην απόλυτη διαφάνεια.
Φωτίζουμε άλλη μία αθέατη πλευρά του κοινωνικού κράτους, αυτή των προνοιακών επιδομάτων, ενσωματώνοντας στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» την παρακολούθηση των 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους Δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου μας. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαία σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 55.232.691 ευρώ
Από τη μηναία έκθεση του Δεκεμβρίου 2013 που δημοσιεύεται σήμερα, η ΗΔΙΚΑ θα περιλαμβάνει και ειδική ενότητα για τα προνοιακά επιδόματα τα οποία εξετάζονται όχι μόνο αυτοτελώς αλλά και σε συνδυασμό με τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι τους και σε μεταγενέστερο χρόνο και με τα λοιπά εισοδήματα τους. Χαρτογραφείται με τον τρόπο αυτό ένας ακόμα ευαίσθητος χώρος, διαπιστώνοντας, δυστυχώς όμως, και εδώ, την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών”.
Επιδόματα σε 768 πεθαμένους
Συγκεκριμένα, από τη διασταύρωση που έγινε με τα στοιχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και του ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες για τους οποίους αποστέλλονται τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών. Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για 10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ. Για τις περιπτώσεις αυτές, επίσης, θα γίνει αναστολή των καταβολών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.
Για την εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας στο μέλλον συνδέεται μέσω της ΗΔΙΚΑ το πληροφοριακό σύστημα των προνοιακών επιδομάτων με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» και εκτελούνται μηνιαίες ροές διασταύρωσης με στόχο την έγκαιρη αναστολή της καταβολής προνοιακών επιδομάτων σε θανόντες όπως ήδη γίνεται στις συντάξεις”.
2,6 εκ. οι συνταξιούχοι
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης σε σχέση με τις
συνταξιοδοτικές παροχές είναι τα εξής:
• Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα
• Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.431.939 εκ των οποίων οι 10.127 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.298.147.449,59 ευρώ
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 932,80 ευρώ
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας5 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ανακοινώσεις3 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ