Κεντρικά Θέματα
Φωτιές στην Αττική: Επιτάχυνση διαδικασιών για αποκατάσταση των πυρόπληκτων – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη
Η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διήρκεσε μία ώρα και είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν την Κυριακή στην Αττική. Οι φωτιές προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές σε κατοικημένες περιοχές και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μίας γυναίκας.
«Κάθε χρόνο προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, αν και οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα, καθώς και η στήριξη που θα παρέχει το κράτος στους πληγέντες. Ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγέντων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε διαπιστώσεις σχετικά με την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε ένα ιδιαίτερα έντονο φυσικό φαινόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε ότι η προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί και ότι έχουν γίνει βήματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους σε τέτοιες περιπτώσεις. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η χρήση drones, η ταχύτητα στην παρέμβαση και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων.
Επιπλέον, επισήμανε ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε όσους διαχειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», υπογραμμίζοντας ότι η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από ειδικούς που γνωρίζουν το αντικείμενο και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, οι αρμόδιοι παράγοντες εκτίμησαν την έκταση των ζημιών, σημειώνοντας ότι λιγότερο από το 10% των καμένων εκτάσεων είναι δασικές.
Αναφορικά με τα κτίρια, η αρχική εκτίμηση δείχνει ότι λιγότερα από 100 έχουν υποστεί ζημιές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «πράσινες», «κίτρινες» ή «κόκκινες», με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι κατοικίες.
Τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής συζητήθηκαν εκτενώς, εστιάζοντας στην κρατική βοήθεια προς τους πληγέντες, στην ενίσχυση και υποστήριξη των δήμων (τα σχετικά μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί), στην κατάσταση των υποδομών που έχουν ελεγχθεί και στις αποζημιώσεις για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.