Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας που μένουν στην περιοχή του κέντρου και σε άλλες γειτονιές της πόλης είναι η έντονη δυσοσμία που αναδύεται (ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες) από τα φρεάτια των αγωγών ομβρίων.
To www.xtypos.gr έχει κάνει επανειλημμένα ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια καταγράφοντας τα παράπονα πολιτών και επαγγελματιών για την (αφόρητη) κατάσταση που συχνά δημιουργείται έξω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.  Τα τελευταία χρόνια τα φρεάτια και οι αγωγοί καθαρίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το Δήμο (που πήρε τη σχετική αρμοδιότητα από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) είτε μέσω εργολαβιών είτε μέσω αποφρακτικού μηχανήματος που διαθέτει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Ωστόσο, η δυσοσμία παραμένει καθώς δυστυχώς στους αγωγούς ομβρίων ακόμα και σήμερα πέφτουν παράνομα αρκετές αποχετεύσεις οικιών (ιδιαίτερα των παλιών προσφυγικών) αλλά και επιχειρήσεων που δεν έχουν φροντίσει να συνδεθούν με το αποχετευτικό δίκτυο των λυμάτων της ΕΥΔΑΠ.  

Το τελευταίο διάστημα έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων και καταστηματαρχών στις οδούς Αγνώστων Ηρώων, Τσουρουκτσόγλου και Μεσολογγίου και Αγίου Βασιλείου για τη δυσοσμία που βγαίνει από τα φρεάτια της περιοχής. Ιδιαίτερα έντονο δε φαίνεται να είναι το πρόβλημα στη διασταύρωση των οδών Τουρουκτσόγλου και Αγνώστων Ηρώων. Οι κάτοικοι έχουν κάνει παρεμβάσεις για το θέμα τόσο προς την πλευρά του Δήμου Νέας Ιωνίας όσο και προς την ΕΥΔΑΠ ζητώντας να δοθεί λύση. Μάλιστα στο σημείο βρέθηκε πρόσφατα έπειτα από πρόσκληση πολιτών ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει προσωπικά το πρόβλημα. Το www.xtypos.gr μίλησε με πολίτες που ζούνε καθημερινά το πρόβλημα. “Η κατάσταση είναι δραματική. Αναγκάζομαι να αλλάζω δρομολόγια  όταν  περπατάω για να μην περνάω από εκείνο το σημείο” μας είπε η κα Φωτεινή Μεϊμάρογλου που διατηρεί κατάστημα στην οδό Αγν. Ηρώων λίγα μέτρα πριν τη προβληματική διασταύρωση με την οδό Τσουρουκτόγλου. “Θα μας φάει η βρώμα” είναι το παράπονο της κας Παναγιώτα Ψωμακέλλη, η οποία κατοικεί στην οδό Αγν. Ηρώων. Το αίτημα της είναι να γίνουν έλεγχοι από το Δήμο σε όλα τα σπίτια ώστε να βρεθούν αυτοί που ρίχνουν τα λύματα τους στους αγωγούς των ομβρίων. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και για  την κα Αλεξάνδρα Πανουτσοπούλου που έχει ένα μίνι μάρκετ στην Αγνώστων Ηρώων δίπλα στα “μυρωδάτα” φρεάτια. “Δεν μπορείς να σταθείς από τη δυσοσμία. Σού κόβεται η όρεξη” μας λέει όντας υποχρεωμένη να βρίσκεται αρκετές ώρες καθημερινά στο μαγαζί της. Ένα άλλο πρόβλημα που μας επεσήμανε η ίδια είναι και η εμφάνιση κουνουπιών που έρχονται μέσα από τα φρεάτια.  

• Έγινε καθαρισμός φρεατίων από Δήμο και ΕΥΔΑΠ, αλλά…

Η αλήθεια είναι πως ο Δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δυσοσμίας, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Χτύπος τόσο σε προσωρινή βάση όσο και σε πιο μακροπρόθεσμη. Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Φώτης Τσομπάνογλου, μας πληροφόρησε πως συνεργείο του Δήμου έχει καθαρίσει τα φρεάτια της περιοχής (Αγν. Ηρώων-Τσουρουκτσόγλου) ενώ εργασίες καθαρισμού έγιναν και από συνεργείο της ΕΥΔΑΠ στο δικό της δίκτυο. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν έχουν δει μεγάλη διαφορά και πλέον ο Δήμος είναι σε επαφή με εταιρείες για να προμηθευτεί αποσμητικά και βιοκτόνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και η απειλή στη δημόσια υγιεινή.     

• Δύσκολη υπόθεση ο έλεγχος των παράνομων συνδέσεων

Οριστική λύση θα δοθεί μόνο όταν βρεθούν και κοπούν οι αποχετεύσεις λυμάτων οικιών και επιχειρήσεων που πέφτουν στο δίκτυο των ομβρίων. Για αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Νέας Ιωνίας όπου μιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο, κ. Τάκη Κωστάκη και τον Διευθυντή, κ. Δημήτρη Αθανασίου. Όπως μας εξήγησαν η εύρεση των παράνομων συνδέσεων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και απαιτεί την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ. Και αυτό γιατί μπορεί μεν ο Δήμος να κατασκευάζει την εξωτερική σύνδεση των οικιών με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ αλλά μόνο η Επιχείρηση μπορεί να ελέγξει αν πραγματικά ο ιδιώτης ή ο επιχειρηματίας έχει συνδεθεί με το δίκτυο. Και υπάρχουν περιπτώσεις που  ιδιώτες ενώ έχουν πληρώσει για να κάνουν την εξωτερική σύνδεση δεν προχωρούν μετά στην κατασκευή και της εσωτερικής σύνδεσης μέσα από το σπίτι λόγω κόστους.  Η ΕΥΔΑΠ βέβαια για να κάνει έλεγχο θα πρέπει πρώτα να της έχει δώσει ο Δήμος συγκεκριμένες περιπτώσεις σπιτιών, όπως μας είπε ο κ. Αθανασίου. Και αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία αν και φαίνεται πως υπάρχει τρόπος. Αυτές τις ημέρες παραδίδεται στο Δήμο η καταγραφή του δικτύου των ομβρίων (συμπεριλαμβανομένου και του παλιού παντορροϊκού) που έγινε στο πλαίσιο διαδημοτικού έργου. Μέσα από τη βιντεοσκόπηση που έχει γίνει στο εσωτερικό των αγωγών φαίνονται οι απολήξεις αποχετεύσεων αλλά αυτό δεν πιστοποιεί πως πέφτουν και λύματα από εκεί στους αγωγούς καθώς μπορεί να είναι ανενεργές αυτές οι συνδέσεις. Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι υπεύθυνοι της Τεχνικής Υπηρεσίας μας διαβεβαίωσαν πως θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ελέγχου των παράνομων συνδέσεων μέσω της βιντεοσκίπησης που έχει γίνει και διασταύρωσης των γεωγραφικών στοιχείων (από το GPS) ώστε να εντοπίζεται η ακριβής διεύθυνση στην οποία ανήκει η “ύποπτη” σύνδεση και έπειτα να ειδοποιείται η ΕΥΔΑΠ. 

• Σε εξέλιξη  μελέτη για την ενίσχυση του δικτύου ομβρίων

Πάντως, η Τεχνική Υπηρεσία δεν θα σταματήσει μόνο στην καταγραφή του δικτύου που ουσιαστικά είναι ένα βήμα μιας συνολικότερης προσπάθειας. Ήδη λοιπόν είναι σε εξέλιξη μια μελέτη για την ενίσχυση του δικτύου ή την κατασκευή νέων αγωγών όπου αυτό απαιτείται. Όταν η μελέτη αυτή ολοκληρωθεί και αφού εγκριθεί από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Αντιπλημμυρικής Προστασίας θα αναζητηθεί χρηματοδότηση του έργου μέσα από κοινοτικά κονδύλια. Μια τέτοια παρέμβαση θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα απορροής ομβρίων που αντιμετωπίζουν κάποιες γειτονιές  όπως ο Περισσός όπου δεν υπάρχει κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός και έτσι τα νερά καταλήγουν, μετά από μια δαιδαλώδη διαδρομή στο οδόστρωμα της Λ. Ηρακλείου απέναντι από την Columbia. “Όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά η Νέα Ιωνία θα έχει λύσει το πρόβλημα των ομβρίων” είπαν στο www.xtypos.gr οι κ.κ. Κωστάκης και Αθανασίου.        

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ