Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Στο Ψαλίδι έγινε η τρίτη Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη γειτονιά του Ψαλιδίου βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, και άλλα στελέχη της διοίκησης του Δήμου το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου για να συζητήσουν με τους κατοίκους στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο που στεγάζει τα 9ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία.
Η προσέλευση των πολιτών σε αυτή τη Συνέλευση ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες, κάτι που συνέβαλε να γίνει μια πιο ουσιαστική κουβέντα όχι μόνο για τα προβλήματα της γειτονιάς αλλά και για την γενικότερη λειτουργία του Δήμου.
Στη σύντομη εισαγωγική του ομιλία ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών σε αυτές τις διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, ώστε Δημοτική Αρχή και κάτοικοι μαζί να διαμορφώνουν τα επόμενα βήματα του Δήμου. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και η Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, κα Μαρία Γαλακτοπούλου, που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση αυτών των συγκεντρώσεων στις γειτονιές. “Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμμετέχετε και εσείς στη λειτουργία της πόλης. Αν οι πολίτες δεν βοηθήσουν δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι καλό” είπε η κα Γαλακτοπούλου που πρόσθεσε πως αυτός ο πρώτος κύκλος διαβούλευσης τελειώνει στις 6 Ιουνίου ενώ από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει  καινούργιος.

• “Κοιτάξτε πρώτα τα απλά προβλήματα”
Οι κάτοικοι στις παρεμβάσεις τους έθεσαν προβλήματα μιας γειτονιάς που είναι από τις σχετικά καινούργιες του Ηρακλείου καθώς εντάχθηκε (τουλάχιστον το μεγαλύτερο κομμάτι της) στο Σχέδιο Πόλης το 1988. Κάποιες παρεμβάσεις, όπως από τον κ. Κώστα Νασιόπουλο και τον κ. Χρήστο Καβάκο, αφορούσαν την ανάγκη διάνοιξης των οδών Κολοκοτρώνη και Καλαβρύτων που σε κάποιο σημείο στενεύουν επικίνδυνα καθώς δεν έχουν συντελεστεί απαλλοτριώσεις κτισμάτων, ενώ δεν υπάρχει και πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πεζοί και οδηγοί.
Αρκετά παράπονα κατατέθηκαν για την κατάσταση της καθαριότητας. “Βλέπουμε οδοκαθαριστές μόνο την εβδομάδα των εκλογών” τόνισε χαρακτηριστικά ένα πολίτης. Ο κ. Ματθαίος Πολίτης και η σύζυγος του διαμαρτυρήθηκαν για τον μη επαρκή καθαρισμό της λαϊκής αγοράς της οδού Κολοκοτρώνη και την αδυναμία ελέγχου των ανθρώπων πο υδραστηριοποιούνται εκεί από το Δήμο, ενώ σημείωσαν πως υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εκ περιτροπής λειτουργία της λαϊκής που δεν έχει εφαρμοστεί. Επίσης, τέθηκαν προβλήματα ασφαλούς μετακίνησης των πεζών λόγω εμποδίων είτε από παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια (οδός Χαράς) είτε για άλλους λόγους όπως κάποια παρτέρια στην οδό Κηφισιάς. Παρεμβάσεις σε δρόμους για τη διευκόλυνση της χρήσης ποδηλάτων ζήτησε ο κ. Μάργαρης που πρόσθεσε πως θα ήταν καλό να υπάρχει και ένας χώρος δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ για φύλαξη ποδηλάτων.
Μια κάτοικος μίλησε για το έντονο πρόβλημα ηχορύπανσης που αντιμετωπίζουν όσοι μένουν στην οδό Κηφισίας από το θόρυβο που προκαλούν οι συρμοί του ΗΣΑΠ μετά το έργο ανάπλασης των γραμμών. Μια γειτόνισσα της ρώτησε τι γίνεται με την κατασκευή σταθμού στο Ψαλίδι, ένα χρονίζον αίτημα των κατοίκων της περιοχής που είχε δρομολογηθεί από τη διοίκηση του ΗΣΑΠ αλλά φαίνεται πως τώρα έχει βαλτώσει ελέω οικονομικής κρίσης. Ένα άλλο ερώτημα κατοίκου αφορούσε το κτήμα Δανιγγέλη με τον ερωτώντα να ζητάει να υπάρξει κάποια ήπια χρήση στο χώρο και να μην γίνει κτίσμα.
Ερωτήσεις και παρεμβάσεις έγιναν ακόμα για τη χρηματοδότηση των σχολείων, τη συντήρηση κοινόχρηστών χώρων (όπως παιδικών χαρών, γηπέδων τένις κλπ), το θόρυβο από την Αττική Οδό, τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών, την προβληματική λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας και την παρουσία της δημοτικής αστυνομίας ώστε να τονώνεται το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Ο Διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Νάτσης, μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερπληθώρα παιδιών τόσο στα δυο δημοτικά σχολεία όσο και στα δύο νηπιαγωγεία της περιοχής και ζήτησε να γίνουν ενέργειες από τη διοίκηση ούτως ώστε να βρεθούν χώροι και να κατασκευαστούν νέα κτίρια.
Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Σπύρος Παπαδάτος, που είναι γέννημα-θρέμμα της περιοχής.
“Πρέπει η Δημοτική Αρχή να κοιτάξει την εξυπηρέτηση του πολίτη. Πρέπει να υπάρχει δημοτική συγκοινωνία, να τηρούνται οι όροι στάθμευσης.. .κοιτάξτε τα απλά προβλήματα και σιγα-σιγά θα λυθούν και τα μεγάλα. Θα πρέπει η συνεργασία Δήμου και κατοίκων να είναι τέτοια ώστε να η καθημερινότητα γίνεται καλύτερη” τόνισε ο κ. Παπαδάτος.

• Οι απαντήσεις των Αντιδημάρχων
Από την πλευρά της διοίκησης απαντήσεις σε επι μέρους ζητήματα έδωσαν οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι. Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης τόνισε πως η χρηματοδότηση των δήμων για τις ανάγκες των σχολείων είναι πολύ μειωμένη τα δύο τελευταία χρόνια και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών και να γίνονται παρεμβάσεις όπου υπάρχουν ανάγκες. Για τη δημιουργία νέων σχολείων ο Αντιδήμαρχος είπε πως αν και υπάρχει θολό τοπίο με τον ΟΣΚ ο Δήμος ετοιμάζει κάποιες προτάσεις. Σχετικά με τη δημοτική αστυνομία ενημέρωσε τους πολίτες πως δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες της η καταστολή της εγκληματικότητας και οι συλλήψεις παραβατικών ατόμων. Διευκρίνισε πάντως πως υπάρχει επαφή και συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα του Ηρακλείου.
Ο κ. Γιώργος Οικονομίδης μίλησε για την προσπάθεια της διοίκησης να εξορθολογήσει τα τροφεία των δημοτικω παιδικών σταθμών ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα. Αναφέρθηκε ακόμα και στο διαχωρισμό των τροφείων μεταξύ των σταθμών της ΚΕΚΟΙΠΗΑ (όπου θα παραμείνουν πιο υψηλά) και των πρώην κρατικών τονίζοντας πως η διοίκηση είναι αναγκασμένη να έχει τροφεία δύο ταχυτήτων καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για να καλύψει τα όλα τα παιδιά και ο Δήμος δεν θα αντέξει τι οικονομικό βάρος αν τα τροφεία εξομοιωθούν. Για τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει ο Δήμος ενημέρωσε τους πολίτες η αρμόδια Αντιδήμαρχος, κα Δέσποινα Καμπούρη ενώ τους κάλεσε να συμμετέχουν στις εθελοντικές δραστηριότητες του Δήμου. Ο συνεργάτης της κας Γαλακτοπούλου κ. Σταυρόπουλος μίλησε για τη δυνατότητα αμφίδρομης ηλεκτρονικής επικοινωνίας Δήμου και πολιτών μέσα από το δημοτικό διαδικτυακό τόπο αλλά και τη συλλογή αιτημάτων των πολιτών με κάθε διαθέσιμο τρόπο (email, φαξ, τηλέφωνο).
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Ηλίας Μοσχονάς πληροφόρησε τους δημότες για τα προβλήματα που παρέλαβε η διοίκηση. “Βρήκαμε τον τομέα της καθαριότητας σε ελεύθερη πτώση χωρίς μηχανήματα και προσωπικό” δήλωσε χαρακτηριστικά και ακολούθως αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να διατηρηθεί ένα ανεκτό επίπεδο. Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ακόμα για τη μεταφορά του γκαράζ σε χώρο εκτός Ηρακλείου ενώ αναγνώρισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά πριν τον Σεπτέμβριο καθώς υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Για τη δημοτική συγκοινωνία ο Αντιδήμαρχος είπε πως τα οχήματα είχαν και συνεχίζουν να έχουν πολλά μηχανολογικά προβλήματα που τα διατηρούν καθηλωμένα. Η εκτίμησή του, πάντως, ήταν πως τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν κανονικά και οι δύο γραμμές.

• Δήμαρχος: “Δεν θα μείνουμε αδρανείς”
Τη Συνέλευση έκλεισε ο Δήμαρχος που αναφέρθηκε αρχικά στις ευθύνες προηγούμενων διοικήσεων οι οποίες δεν εκμεταλλεύτηκαν κονδύλια και προγράμματα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση και τα χρέη του Δήμου αλλά και για την προσπάθεια της διοίκησης να μην επιβαρύνει με προσωπικά έξοδα το δημοτικό προϋπολογισμό (κινητά, αυτοκίνητο δημάρχου κλπ). “Η καλή διαχείριση πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τη Δημοτική Αρχή” είπε χαρακτηριστικά. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμα την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να δώσει βάρος στα ζητήματα της καθαριότητας καθώς η οικονομική δυσπραγία του ελληνικού κράτους δεν επιτρέπει μεγαλόπνοα έργα υποδομής. “Μην νομίζετε ότι όλα τα θέματα θα λυθούν σε αυτά τα 3,5 χρόνια αλλά σας υπόσχομαι ότι δεν θα μείνουμε αδρανείς και θα γίνει προσπάθεια να δρομολογηθούν λύσεις” ήταν η διαβεβαίωση που έδωσε κλείνοντας την ομιλία του.     

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ