Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το σχέδιο της για την αξιοποίηση του ακινήτου που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Παπαναστασίου και της Λεωφόρου Ηρακλείου (Ο.Τ. 445, απέναντι από τον ΗΣΑΠ Περισσού) και φιλοξενεί σήμερα τον οικισμό των σεισμοπαθών αποκάλυψε δημοσίως η  διοίκηση του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θυμίζουμε πως η Δημοτική Αρχή είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αγοράσει ο Δήμος το ακίνητο των 10 στρεμμάτων για το οποίο έχει βγει πωλητήριο από τους ιδιοκτήτες του που είναι η Αγροτική Τράπεζα (έχει το 70%) και η ΠΑΣΕΓΕΣ (με το 30%). Για το θέμα αυτό έγινε προσφάτως και συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Νέας Ιωνίας. Στη συνεδρίαση λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 23 Μαΐου η Δημοτική Αρχή έφερε πρόταση για τον χαρακτηρισμό τμήματος του Ο.Τ. 445 σε χώρο στάθμευσης και συντήρησης οχημάτων του Δήμου και γηπέδου αποθήκευσης, δηλαδή σε έναν χώρο που θα στεγάσει τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Σήμερα το γκαράζ στεγάζεται στο ακίνητο του δημοτικού σταδίου σε έναν ακατάλληλο χώρο που γειτνιάζει με κατοικίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και των αθλούμενων.  “Ξεκινάμε μια προσπάθεια να μην χαθεί ο χώρος για το Δήμο. Είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για εμάς. Δεν θέλουμε να γίνουν χρήσεις  επιβλαβείς για την οικονομική ζωή της πόλης” τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του.  Ο Δήμαρχος ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του χώρου που τον καθιστούν ιδανικό για να στεγάσει τις ανωτέρω δημοτικές δραστηριότητες όπως η θέση του (γωνιακό οικόπεδο, εύκολα προσβάσιμο και στην άκρη της πόλης) αλλά και το μεγάλο του εμβαδόν. “Θεωρούμε ότι έχουμε κάνει τη σωστή επιλογή από άποψη χρήσεων για να πετύχουμε το χαρακτηρισμό του χώρου” είπε ο Δήμαρχος που τόνισε πως το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Ο.Τ., μετά την ακύρωση των χρήσεων στο βασικό οδικό δίκτυο, βρίσκεται σε καθεστώς ΒΙΟΠΑ εξυπηρετεί τους σκοπούς του Δήμου καθώς συνάδει με το ανωτέρω χαρακτηρισμό του.

• Υπέρ της απόκτησης η αντιπολίτευση με επιφυλάξεις
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της απόκτησης του χώρου  αν και δεν έλειψαν κάποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις στο σχέδιο που κατέθεσε η διοίκηση. Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας η κα Δέσποινα Θωμαίδου είπε πως η παράταξη συμφωνεί από πολεοδομικής άποψης και τόνισε πως ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να εξυπηρετήσει ανάγκες του Δήμου. Σημείωσε, όμως, πως θα πρέπει να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη και μελέτη σκοπιμότητας. Επίσης, ζήτησε να εξεταστεί πως θα δοθεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί για την απαλλοτρίωση. Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης είπε πως η παράταξη συμφωνεί με την απόκτηση του χώρου, αλλά διαφωνεί με την πρόταση για τη χρήσή του. Όπως είπε, τέτοιοι ελεύθεροι χώροι χρειάζονται για να μπορούν να καλύψουν ανάγκες που μπορεί να δημιουργηθούν σε ένα νέο μεγάλο σεισμό. Εξέφρασε επιπλέον τις επιφυλάξεις του για πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας (σ.σ. το οικόπεδο βρίσκεται δίπλα στα σύνορα των δύο δήμων). Η πρόταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, όπως την κατέθεσε ο κ. Χαμαλίδης ήταν να αποκτηθεί ο χώρος αλλά με έναν χαρακτηρισμό που να μην απαγορεύει οποιαδήποτε δημοτική χρήση. Από την “Ιωνία 21ος Αιώνας” ο επικεφαλής κ. Νίκος Κουκουλάρης σημείωσε πως είχε προβλέψει από αρκετά χρόνια πριν ότι ο χώρος θα έβγαινε προς πώληση και τόνισε πως η παράταξή του είναι υπέρ της εισήγησης. Κατέθεσε όμως μια μικρή επιφύλαξη που αφορούσε την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου αλλά και τη επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου από τη λήψη ενός δανείου. Ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, έθεσε το ζήτημα των ανθρώπων που ζούν σήμερα στον καταυλισμό των σεισμοπαθών αλλά και των κατοίκων των διπλανών πολυώροφων πολυκατοικιών προβλέποντας και αυτός πιθανές αντιδράσεις.  Το αίτημα του ήταν να ερευνηθεί η δυνατότητα να γίνει υπόγειο γκαράζ και υπέργειο πάρκο και είπε πως η παράταξή του συμφωνεί με την απόκτηση, αλλά κάτω από αυτήν την προϋπόθεση. 

• Πέτρος Μπουρδούκος: “Δεν υπάρχει άλλο οικόπεδο για αυτή τη χρήση στη Νέα Ιωνία”
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και πρώην Δήμαρχος, κ. Πέτρος Μπουρδούκος τόνισε από την πλευρά του πως η νομοθεσία γύρω από τους χαρακτηρισμούς χώρων έχει γίνει πολύ πιο αυστηρή από ό,τι στο παρελθόν και για αυτό το λόγο οι δήμοι θα πρέπει να σαφήνεια να ορίζουν ποιες είναι οι χρήσεις που θέλουν. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολλές προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο Δήμος τα τελευταία 20 χρόνια για να βρει χώρο στον οποίο θα στεγάσει τα οχήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, εντός και εκτός Νέας Ιωνίας, και οι οποίες δεν ευοδώθηκαν με αποτέλεσμα να στεγάζονται σήμερα στο χώρο του δημοτικού σταδίου. “Χρειάζεται ένας χώρος όπου μπορούν να σταθούν αυτές οι χρήσεις και εκεί μπορούν. Για τη χρήση που θέλουμε δεν υπάρχει άλλο οικόπεδο στα όρια του Δήμου” δήλωσε ο  Πρόεδρος που υπογράμμισε πως ο Δήμος δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία που ίσως να μην του δοθεί στο μέλλον. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης τόνισε πως ο Δήμος στην πρόταση του πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να αναφέρεται σε πραγματικές ανάγκες όπως είναι η στέγαση αυτών των υπηρεσιών. “Οι συνθήκες σήμερα στο γκαράζ είναι απαράδεκτες. Εδώ έχουμε ένα χώρο που είναι μοναδικός στη Νέα Ιωνία. Ας μην ξεκινάμε εκ προοιμίου να δημιουργούμε θέματα” ήταν το αίτημά του προς την αντιπολίτευση. Παράλληλα, ο Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως ο Δήμος θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η διαχείριση του χώρου να γίνει με τη μικρότερη δυνατή εκμετάλλευση του υπέργειου χώρου με στόχο να μείνει ελεύθερη έκταση. Σε ερώτημα του κ. Νίκου Μπράτιμου για τη μεταφορά του γκαράζ δίπλα στο οικόπεδο Καλλιόπουλου  που είχε εξαγγείλει η διοίκηση στην αρχή της χρονιάς, ο κ. Κωστάκης είπε πως αν ευοδωθεί η προσπάθεια για το Ο.Τ. 445 προφανώς δεν θα προχωρήσει το σχέδιο για εκείνο το χώρο που δεν χωράει όλες τις υπηρεσίες παρά μόνο τα απορριμματοφόρα. 

• Δήμαρχος: “Αυτός ο χώρος πρέπει να κερδηθεί”
Ο Δήμαρχος, κλείνοντας τη συζήτηση, σημείωσε πως για το χώρο που στεγάζεται σήμερα το γκαράζ υπάρχει προειδοποίηση Υγειονομικής Επιτροπής από τον Ιούνιο του 2010 και υπάρχει κίνδυνος να μπει λουκέτο. Για αυτό και υπογράμμισε τη σημασία να δοθεί άμεσα λύση με τη στέγαση των υπηρεσιών. Σχετικά με το κονδύλι που θα απαιτηθεί για την απόκτηση του χώρου, ο κ. Γκότσης είπε πως η διοίκηση θα παλέψει για να πάρει χρηματοδότηση (ανέφερε το “Πράσινο Ταμείο” του ΥΠΕΚΑ σαν παράδειγμα) ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει απαντήσει ότι μπορεί να χορηγήσει δάνειο στο Δήμο. “Αυτός ο χώρος πρέπει να κερδηθεί. Δεν μας είχε απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να έχουμε μια λειτουργία εκεί μελλοντικά που δεν θα είναι προς όφελος της πόλης” είπε κλείνοντας. Στη ψηφοφορία επί του θέματος η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για το χαρακτηρισμό του χώρου.  Διαφοροποιήθηκε μόνο η “Λαϊκή Συσπείρωση” που κατέθεσε πρόταση υπέρ της απόκτησης του ακινήτου και του χαρακτηρισμού του ως “δημοτικού χώρου”.     

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ