Κεντρικά Θέματα
Συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Ψυχικού
Tη βούληση τους να παλέψουν ενάντια στην απόπειρα εμπορευματοποίησης του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου Γαλατσίου εξέφρασαν για μια ακόμα φορά οι Δήμαρχοι Γαλατσίου, κ. Κυριάκος Τσίρος, Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης και Ψυχικού-Φιλοθέης, κ. Παντελής Ξυριδάκης στη κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Ιούνιου στην αίθουσα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), στο κέντρο της Αθήνας.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με μια σύντομη ενημέρωση από την Πρόεδρο της Διαπαρατξαικής Επιτροπής και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, κα Γεωργία Κιτσίνη, των δημοσιογράφων και του ακροατηρίου για τις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης και την κοινή προσπάθεια των τρίων δήμων, φορέων και κατοίκων της περιοχής ώστε να αποτραπεί η ένταξη της επένδυσης στο νόμο του fast-track (βάσει των κυβερνητικών επιδιώξεων) και η μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο-μαμούθ.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους δημάρχους που εξήγησαν ότι η εμπορευματοποίηση του χώρου θα επιφέρει οικολογική κατάστροφή του Άλοσυς Βείκου, θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό τον εμπορικό κόσμο της περιοχής, θα επιβαρύνει το οδικό δίκτυο και θα υποβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών που μένουν κοντά σε αυτό (αύξηση κίνησης, ρύπων, θορύβου, στάθμευση επικσεπτών στους γύρω δρόμους).
Το αίτημα των δήμων δεν είναι άλλο από το παραμείνει το Παλαί ως χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η πρόταση τους, όπως την κατέθεσε στη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Γαλατσίου, είναι να δοθεί ο χώρος στους δήμους που θα αναλάβουν την αξιοποίησή αλλά και τη συντήρησή του. Ο κ. Τσίρος τόνισε πως η πρόταση είναι υπο επεξεργασία και θα υποβληθεί επισήμως αφού γίνει επιστημονική μελέτη. Όπως πρόσθεσε, μια σκέψη είναι το Παλαί, πέρα από αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες να χρησιμοποιηθεί και για τη στέγαση διοικητικών υπηρεσιών των τριών δήμων ή και της ευρύτερης περιοχής. “Εμείς στο Δήμο Γαλατσίου είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά” τόνισε ο κ. Τσίρος.
“Πρέπει να αντιπαλέψουμε αυτήν την ιστορία για να μην προχωρήσει η σύμβαση. Η πολιτική κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή για αυτήν την προσπάθεια αλλά είναι μονόδρομος. Ο χώρος πρέπει να παραχωρηθεί στους δημότες για να χρησιμοποιείται από τους δημότες” τόνισε ο κ. Γκότσης.
Για μια εναλλακτική πρόταση χρήσης του χώρου μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της περιοχής έκανε λόγο ο κ. Ξυριδάκης που υποστήριξε πως οι τρεις Δήμοι μπορούν να τεκμηριώσουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χώρο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Παρών στο πάνελ των ομιλητών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τη στήριξη του Περιφερειάρχη, κ. Σγουρού. Ο ίδιος ανάφερε πως η πρόταση που ακούστηκε δίνει μια λειτουργική λύση για το Παλαί και είπε στους δημάρχους πως έχουν σημαντικά όπλα στα χέρια τους, που είναι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων, μια απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Γερουλάνου ο οποίος παραχώρησε ολυμπιακό ακίνητο στα Λιόσια στην τοπική κοινωνία για ανάλογο σκοπό, αλλά και το γεγονός πως το Λεκανοπέδιο έχει πολύ λίγους χώρους άθλησης.
Μετά τις σύντομες τοποθετήσεις των Δημάρχων ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του τύπου. Ένα ερώτημα αφορούσε την καθυστέρηση στην παρουσίαση από τους δήμους μέχρι σήμερα κάποιας μελέτης και ολοκληρωμένης πρότασης για το χώρο. Ο κ. Τσίρος ανέφερε πως ήδη υπάρχει μια προμελέτη-έκθεση του Πολυτεχνείου για τη χρήση του χώρου που μπορεί να αποτατελέσει μια βάση, ενώ ο κ. Γκότσης εξήγησε πως η μελέτη δεν είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα καθώς τώρα πλέον τίθεται το ζήτημα της παραχώρησης του χώρου στους δήμους με τις σχετικές διαδικασίες να ξεκινούν άμεσα.
Μια άλλη ερώτηση αφορούσε τη νομική αντιμετώπιση του θέματος από τη στιγμή που υπάρχει και ο Νόμος του 2005 που επιτρέπει εμπορικές χρήσεις στο ακίνητο και πάνω στον οποίο βασίστηκε η σύμβαση της εταιρείας Ελληνικά Ακίνητα με την κοινοπραξία το 2006. Εκεί πήρε το λόγο η δικηγόρος του Δήμου Γαλατσίου κα Χρυσαυγή Γκουβέτσου που διευκρίνησε πως για να φθάσουμε από το Νόμο στην αδειδότηση της εγκατάστασης υπάρχει τεράστιος δρόμος. Όπως ανέφερε, υπάρχουν αρκετά ζητήματα όπως το γεγονός πως ένα τμήμα του χώρου είναι δασική έκταση αλλά και η γειτνίαση με το βυζαντινό μνημείο της Ομορφοκκλησιάς. “Βγήκε ένας νόμος χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμενου χώρου που είναι μέσα σε μια δασική περιοχή και δίπλα σε βυζαντινό μνημείο” ήταν η γνώμη της.
Στηρίζει η Περιφέρεια, απούσα η Δημοτική Αρχή της Αθήνας
Ο Χ-τύπος ρώτησε τους τρεις Δημάρχους αν έχουν γίνει ενέργειες για να ενεργοποιηθεί και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως στη συνέντευξη τύπου δεν έδωσε το παρών κάποιοις εκπρόσωπος του Δήμου. Ο κ. Τσίρος μας απάντησε πως έχουν γίνει κάποιες επαφές και καταλόγισε “αδιαφορία” στο Δήμαρχο Αθηναίων. Η κα Κιτσίνη, από την πλευρά της, τόνισε πως το Ε’ Διαμερισματικό Συμβούλιο της Αθήνας συμπαραστέκεται στον αγώνα αλλά όπως συμπλήρωσε δεν εκφράζει την άποψη του Δημάρχου της πόλης.
Ένα άλλο ερώτημα μας απευθύνθηκε προς τον κ. Κόκκαλη τον οποίο και ρωτήσαμε αν η Περιφέρεια είναι έτοιμη να βοηθήσει και με άλλους τρόπους τους Δήμους είτε νομικά είτε και οικονομικά σε μια μελλοντική διαχείριση του χώρου. Πριν απαντήσει ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος Γαλατσίου διευκρίνησε πως η πρόθεση των δήμων είναι να ζητήσουν να συμμετέχει και η Περιφέρεια στη διαχείριση του χώρου. Ο κ. Κόκκαλης, από την πλευρά του, τόνισε πως η Περιφέρεια είναι ανοιχτή να στηρίξει ότιδήποτε της ζητηθεί προς την κατεύθυνση της χρήσης του χώρου από τους πολίτες της περιοχής
Τα επόμενα βήματα
Αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες η κα Κιτσίνη ενημέρωσε πως θα γίνει μια μεγάλη εκδήλωση στο Γαλάτσι με στόχο να κάνει ευρέως γνωστό το ζήτημα στους κατοίκους της περιοχής. Επίσης, αφού τα αρχικά αιτήματα για συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία δεν εισακούστηκαν, οι τρεις Δήμαρχοι έχουν στείλει υπομνήματα ζητώντας (για δεύτερη φορά) να συναντηθούν άμεσα με τον Πρωθυπουργό και όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς.