Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Το πρώτο βήμα για την ανάπλαση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Δημοσιεύθηκε

στις

• Συνεργασία του Δήμου με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας για να ελευθερωθεί ο χώρος και να προχωρήσει επιτέλους το έργο αποκατάστασης του μνημείου και η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου.
Στην κατεδάφιση αυθαίρετου κτίσματος που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Αδριάνειου Υδραγωγείου προχώρησε συνεργείο του Δήμου Νέας Ιωνίας το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουλίου.

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης, προσπαθούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με το Υπουργείο Υγείας να βρει οικόπεδα στα οποία να μεταστεγαστούν οι ιδιοκτήτες των δύο κτισμάτων, που ναι μεν είναι αυθαίρετα αλλά οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί έχουν αποκτήσει προσφυγικό δικαίωμα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης τους.
Για τον ένα εξ αυτών η διαδικασία προχώρησε, όπως ενημέρωσε την εφημερίδα μας ο κ. Κωστάκης, καθώς υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας για παραχώρηση οικοπέδου που ανήκει στο Υπουργείο στη Νέα Ιωνία. Έτσι λοιπόν και ο Δήμος προχώρησε στο γκρέμισμα της οικίας του την  Πέμπτη παρουσία και υπαλλήλου του Υπουργείου Πολιτισμού. Προσπάθειες γίνονται να δοθεί ανάλογη λύση και για τη δεύτερη περίπτωση με τη Δημοτική Αρχή να είναι σε συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη.
Η κατεδάφιση των κτισμάτων αποτελεί βασική προϋποθέση για να προχωρήσει το έργο αποκατάστασης των πεσσών (κολώνων), καθώς τα τοιχώματα τους σε αρκετά σημεία έχουν αποσαθρωθεί, και  ανάδειξης του σπουδαιότερου αρχαιολογικού μνημείου της πόλης που έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Και η κατάσταση του χώρου σήμερα, όπως έχουμε καταδείξει με επανειλημμένα ρεπορτάζ, δεν αρμόζει στη σημασία του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Ο κ. Κωστάκης μας ενημέρωσε πως η Τεχνική Υπηρεσία είναι σε επαφή με το Υπουργείο Πολιτισμού για το ζήτημα αυτό. Ήδη υπάρχει έτοιμη μελέτη από την πλευρά του Υπουργείου με το Δήμο να δηλώνει έτοιμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση του έργου.  “Μετά θα ανοίξει ο δρόμος και για τη διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου” δηλώνει στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος που προσθέτει πως με καλή συνεργασία Δήμου και Υπουργείου μπορεί να βρεθεί μια λύση τόσο για την ανάδειξη του μνημείου αλλά και για τη δημιουργία ενός πάρκου που θα φτάνει ψηλά ως την παλαιά δεξαμενή (την “Ακρόπολη” όπως την λένε οι παλαιοί Ιωνιώτες) της πόλης. Το σίγουρο είναι πως με το γκρέμισμα του πρώτου αυθαιρέτου έγινε μια αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση.
 


  

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ