Κεντρικά Θέματα
Συνέντευξη του Δημάρχου Πεντέλης, κ. Δημήτρη Στεργίου
Για τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο “Καλλικράτης” και η συνένωση των Δήμων Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων στον ενιαίο Δήμο Πεντέλης μιλάει ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Δημήτρης Στεργίου στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Επίσης, ενημερώνει για τα οικονομικά δεδομένα του νέου Δήμου, που δεν είναι και τα καλύτερα, καθώς και για τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.
Κύριε Δήμαρχε, αρχικά θα ήθελα να μας σχολιάσετε την πορεία του νέου ενιαίου Δήμου, μετά την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, καθώς υπάρχουν πολλά παράπονα από πλευράς Αυτοδιοίκησης. Επίσης, ποια είναι η κατάσταση που εσείς βρήκατε από τη συνένωση με τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια και πως την διαχειρίζεστε;
Η Καλλικρατική εφαρμογή στην Αυτοδιοίκηση προφανώς και άλλαξε ριζικά το αυτοδιοικητικό μοντέλο στην Ελλάδα και, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή έτσι και αυτή στα αρχικά της βήματα έχει προβλήματα και δυσκολίες. Η Αυτοδιοίκηση τελικά με τον “Καλλικράτη” χάνει αρκετά στην αμεσότητα αφού το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα ήταν κατά κανόνα δημαρχοκεντρικό και ο κόσμος έτσι το έχει συνηθίσει. Ο Δήμαρχος σε Δήμους των εκατό χιλιάδων (100.000) και πλέον κατοίκων δεν είναι δυνατό πλέον να είναι στην άμεση ζήτηση και προσωπική επί τόπου επικοινωνία. Το σύστημα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι επιτακτική ανάγκη στην εκτελεστική του λειτουργία πλέον να είναι απόλυτα ομαδοκεντρικό. Ομάδες εκτελούν τις αποφάσεις των Συμβουλίων και ομάδες και συμβούλια διαμορφώνουν τις εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Άρα εδώ γεννιέται και θέμα αλλαγής της νοοτροπίας αντιμετώπισης της αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία, αφού ο “Καλλικράτης” έδωσε στην Αυτοδιοίκηση άλλη δυναμική. Προσωπικά πιστεύω ότι το χτίσιμο του “Καλλικράτη” θα ήταν ευκολότερο αν γινόταν πάνω σε μία Αυτοδιοίκηση που δεν είχε τη σημερινή αυτοδιοικητική οικονομική κατάντια, τη σημερινή αυτοδιοικητική διαφθορά, τη σημερινή κακοδιαχείριση στην οποία εν πολλοίς συνετέλεσε και η αυτοδιοικητική δομή που ήθελε κάθε Δήμο με δέκα επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου, παραμάγαζα – χώρους κακοδιαχείρισης και διαφθοράς εν πολλοίς. Ο Καλλικρατικός Δήμος Πεντέλης δυστυχώς κλήθηκε να χτιστεί σε τρεις Δήμους εκ των οποίων η Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων αντιπροσωπεύει την κακοδιαχείριση στην αυτοδιοικητική λειτουργία σε όλο της το μεγαλείο.
Κατά πόσο η οικονομική κρίση εμποδίζει να προχωρήσετε στην υλοποίηση των έργων που είχατε προγραμματίσει και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Κύριος στόχος είναι να βγει ο Δήμος από το οικονομικό αδιέξοδο του χθες εξοφλώντας σταδιακά τις υποχρεώσεις του αφού άμεσα υπάρχει ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ σε διαταγές πληρωμών στη Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων που πρέπει να εξοφληθούν. Να μπει ο Δήμος σε μία λειτουργία καθημερινότητας που να διαπνέεται από υπευθυνότητα του κάθε εργαζόμενου, διαφάνεια, αξιοκρατία, εργατικότητα, διάθεση προσφοράς, εφαρμογή των διαδικασιών. Η καθαρότητα δεν είναι για κανένα και για τίποτα δεδομένη Πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά κατά δαπάνη, προμήθεια, συναλλαγή με πειστήρια. Ο Δήμος οφείλει να εκπαιδεύσει αυτοδιοικητικά στελέχη που να εργάζονται πάνω στη βάση του νέου αυτού πνεύματος αξιών. Να εξασφαλίσει την καθημερινότητα του πολίτη, το σκουπίδι, τη λακκούβα, τη λάμπα ηλεκτροφωτισμού, το πράσινο. Να στηρίξει τον άνθρωπο, το σχολείο, το βρεφονηπιακό σταθμό. Ανάπτυξη μόνο με κονδύλια του ΕΣΠΑ και ευτυχώς φαίνεται ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλους. Σπατάλες μηδέν, ούτε αυτοκίνητα, ούτε καφέδες, ούτε έξοδα φιλοφρονήσεων, ούτε λαμπρές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τελικά να τις χρωστάμε ακόμα.
Η οικονομική κατάσταση σας οδηγεί να ενισχύσετε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου προς τους πιο αδύναμους; και αν ναι πως το επιχειρείτε αυτό;
Είναι καιρός πλέον η Αυτοδιοίκηση να αναπτύξει πλήρως το κοινωνικό της πρόσωπο, μια καθώς περνάμε μία δύσκολη οικονομική περίοδο που πλήττει περισσότερο τις χαμηλές οικονομικές τάξεις.
-Βρεφονηπιακός Σταθμός για όλους.
-ΚΑΠΗ με δράσεις ψυχαγωγίας για τα μέλη του.
-Κοινωνικό Παντοπωλείο
-Συσσίτια
-Ανάπτυξη της ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
-Διευκολύνσεις για τις ειδικές κατηγορίες οικογενειών.
-Ανάπτυξη της Υπηρεσίας της Κοινωνικής Λειτουργού
-Εκμετάλλευση των προγραμμάτων του Υπουργείου Απασχόλησης για δουλειά σε ανέργους είναι μέρος από τις πρώτες σκέψεις για απάντηση στο ερώτημά σας. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος αποτελούν την προσφυγή και το στήριγμα όλων, αλλά κυρίως αυτών που παλεύουν για την καθημερινότητα.
Παρατηρώντας τα όσα συμβαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε επίπεδο ανακοινώσεων από τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης θα λέγαμε ότι στο νέο πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί η ένταση. Γιατί συμβαίνει αυτό νομίζετε;
Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι προφανώς το κύριο όργανο όπου γίνονται οι διαδικασίες για τη λήψη των αποφάσεων και αυτό που πάντα έχει κυρίως αξία είναι οι σωστές αποφάσεις. Εμείς έχουμε πρόγραμμα, έχουμε όραμα, ξέρουμε τι θέλουμε και θα το υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος αυτής μας της 4ετίας και πιστεύουμε ότι ο κόσμος πάλι θα μας δικαιώσει. Σκληρότερη αντιπολίτευση ίσον καλύτερες αποφάσεις. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε όλοι άλλωστε το καλό της πόλης μας θέλουμε.
Είχαμε, πριν από λίγες εβδομάδες τη δημοσίευση των πρώτων δασικών χαρτών. Τότε αντιδράσατε άμεσα. Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις και πως σκέφτεστε να κινηθείτε στο πλαίσιο, βεβαίως, των αρμοδιοτήτων σας;
Οι δασικοί χάρτες ανέδειξαν τον παραλογισμό σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια στην Πεντέλη. Κεντρικές πλατείες και πατροπαράδοτοι οικισμοί της πόλης που κατοικούνται από 2 αιώνες και πλέον από τους αυτόχθονες Πεντελιώτες με φως, νερό, τηλέφωνο, αποχέτευση κρίθηκαν αναδασωτέοι και δασικοί με βάση το βασικό δασικό υπόβαθρο του 1945 την ίδια στιγμή που πλαγιές και λυκορέματα του Πεντελικού βουνού που αγοράστηκαν αντί πινακίου φακής και δομήθηκαν μέσα από διαπλοκή Κράτους και Οικοπεδικών – Οικοδομικών Συνεταιρισμών τις δεκαετίες 1970 και 1980 απαλλάσσονται του δασικού τους χαρακτήρα και νομιμοποιούν την παρανομία τους για ακόμη 1 φορά. Οι λέξεις αίσχος και αηδία με εκφράζουν απόλυτα.
“Αλλάξτε τα όλα στην Πολιτική Προστασία”
Δήμαρχε, είμαστε για τα καλά στην θερινή περίοδο και θα θέλαμε να μας πείτε που βρισκόμαστε στο ζήτημα πολιτικής προστασίας, ένα ζήτημα που ξέρουμε ότι σας ευαισθητοποιεί όσο λίγα.
Κάθε πέρσι και καλύτερα. Φέτος είναι λυπηρό να λέμε ότι λειτούργησε το Σύστημα του Κράτους με βάση την πρόληψη για το θέμα αφού ακόμα και αυτή τη στιγμή που μιλάνε (σσ. τέλη Ιουλίου) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις των συμβασιούχων πολιτικής προστασίας. Οι δασικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι ακόμα και για τη μηχανή μου, τα χόρτα κατά μήκος των δασικών δρόμων δεν έχουν κοπεί, τα παρατηρητήρια δεν έχουν συντηρηθεί και γενικά είμαστε σε μία κατάσταση απαράδεκτη από πλευράς πρόληψης πυροπροστασίας – πυρασφάλειας. Το ισχύον σύστημα είναι το σύστημα που ευαγγελίζεται πρόληψη και υλοποιεί καταστολή, έτσι λοιπόν περιμένουμε κάθε χρόνο να πιάσει φωτιά για να την κυνηγάμε για να σταματήσει στη θάλασσα. Ευτυχώς εμείς στην Πεντέλη έχουμε αναπτύξει ένα άριστο εθελοντικό κίνημα που έχει μία πολύ καλή εκπαίδευση και προνοώντας να τοποθετήσουμε τέσσερις υδατοδεξαμενές ελικοπτέρων το 2008 κατορθώσαμε να σταματήσουμε τη φωτιά στη βόρεια πλευρά της πόλης μας το 2009 χωρίς καμία στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος εκτός από τα δύο ελικόπτερα ERICKSON και να γλιτώσουμε έτσι τη βορειοανατολική πλευρά του Πεντελικού από την ολοκληρωτική καταστροφή. Μήνυμά μου στο θέμα αυτό είναι ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. Είναι αδιανόητο για μένα ένα σύστημα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια να σε καταστρέφει και να συνεχίζεις να επιμένεις σε αυτό.