Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Φωτοβολταϊκά σε στέγες δημοτικών κτιρίων σχεδιάζει να τοποθετήσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έγκριση του έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας για την υποβολή πρότασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ταράτσες δημοτικών κτιρίων.
Tο σχετικό πρόγραμμα τρέχει από το 2009 και ο Δήμος ήδη έχει εκπονήσει μελέτη για την εξέταση πιθανών θέσεων εγκατάστασης  φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δικά του κτίρια.  Βάσει αυτής της μελέτης, έχουν επιλεχθεί  για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων οι στέγες οκτώ κτιρίων και ειδικότερα στο Δημαρχείο, στο παλαιό Δημαρχείο, στο ΚΕΠ, στο 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο, στο 4ο Λύκειο-6ο Γυμνάσιο, στο 3ο Δημοτικό-11ο Νηπιαγωγείο, στο 11ο Δημοτικό και στο 10ο Δημοτικό. Το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση υπολογίζεται στις 288.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αλλά βέβαια εκτιμάται πως η τοποθέτηση  φωτοβολταϊκών συστημάτων θα ωφελήσει το Δήμο μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και στην εισήγηση των Τεχνικών Υπηρεσιών, η ετήσια παραγωγή ανά εγκαταστημένο kW αναμένεται να είναι 1.350kWh και συνεπώς για  καθένα από τα συστήματα, ισχύος 10kW, η ετήσια παραγωγή θα είναι περίπου 13.500kWh. Με έσοδο ίσο με 0,55 ευρώ/kWh, τα συνολικά ετήσια έσοδα ανά σύστημα αναμένεται να φτάνουν τα 7.425 ευρώ. Συνεπώς, αν εγκατασταθούν οκτώ συστήματα, για το πρώτο έτος τα αναμενόμενα  έσοδα θα είναι ίσα με 59.400 ευρώ. Για τα επόμενα έτη αναμένεται μείωση της απόδοσης, για την οποία όμως υπάρχει εγγύηση των προμηθευτριών εταιριών σύμφωνα με την οποία η απόδοση δεν μπορεί να μειωθεί πάνω από 10% στα επόμενα 10 χρόνια και πάνω από 20% στα επόμενα 25 χρόνια. Επομένως, προβλέπεται απόσβεση της επένδυσης εντός 5 έως 6 ετών.  Η χρηματοδότηση του έργου είναι εφικτή μέσω δανείου από τράπεζα. Το δάνειο αποπληρώνεται από τα έσοδα αλλά και μέχρι την αποπληρωμή του ο ∆ήμος θα έχει οικονομικό όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων σε ενέργεια.  

 

• “Ενεργειακή” κόντρα  Κωστάκη-Τσουκαλά

Στη συζήτηση που έγινε στο Σώμα σύμφωνος με την αξιοποίηση αυτών των εναλλακτικών μορφών ενέργειας παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της παράταξης ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης, που ζήτησε να γίνει έρευνα για τη δυνατότητα χρηματοδότησης αυτής της δράσης από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς, όπως εξήγησε ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Δημήτρης Αθανασίου, όσα έργα έχουν ανταποδοτικό όφελος δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς στην τοποθέτηση του έκανε αναφορά στο Σύμφωνο των Δημάρχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (στο οποίο κλήθηκε και ο Δήμος να συμμετάσχει) καταγγέλλοντας πως προωθείται μια συνολικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης του τομέα ενέργειας και διευκόλυνσης των ιδιωτών για επενδύσεις. “Το Σύμφωνο των Δημάρχων έρχεται να εξειδικεύσει σε τοπικό επίπεδο τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας” τόνισε ο κ. Τσουκαλάς. Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης ζήτησε από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” να μην βάζει εμπόδια στις τεχνολογικές εξελίξεις και υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας  καθώς όπως είπε ετοιμάζουν ένα “καλύτερο και πιο δημοκρατικό αύριο”. Ανταπαντώντας ο κ. Τσουκαλάς ξεκαθάρισε πως η παράταξη δεν είναι αντίθετη στην τεχνολογική πρόοδο “αλλά έτσι δεν πάμε να λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα, πάμε να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα”, όπως συμπλήρωσε. “Όλοι γνωρίζουν από που ελέγχεται η παραγωγή ενέργειας…είναι άναρχη αυτή η κατάσταση και έχει σαν στόχο την παραγωγή μεγάλων κερδών για αυτούς που φτιάχνουν τα φωτοβολταϊκά” πρόσθεσε ο κ. Τσουκαλάς. Στην ψηφοφορία επί του θέματος η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισε υπέρ της υποβολής πρότασης. Οι μόνοι που καταψήφισαν ήταν οι Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ