Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Κόντρα με φόντο την κεντρική πλατεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Συμβούλων της αντιπολίτευσης είχαμε στην πρώτη μετα τις θερινές διακοπές συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής στις 30 Αυγούστου για το ζήτημα των εργασιών που εκτελούνται στις κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, στα μέσα Αυγούστου ξεκίνησαν από τους καταστηματάρχες εργασίες αναμόρφωσης των κατασκευών στους κοινόχρηστους χώρους της πλατείας τους οποίους εκμεταλλεύονται τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα. Οι εργασίες αυτές γίνονται βάσει σχεδίου που έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και έπειτα από διάλογο Δήμου και επιχειρηματιών.
Μετά λοιπόν τις ευχές για το ξεκίνημα της νέας σεζόν για το Σώμα τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Πρώτη πήρε το λόγο  η Δημοτική Σύμβουλος κα Ειρήνη Κατσινοπούλου η παράταξη της οποίας “Δίκτυο Πολιτών” είχε εκδώσει ανακοίνωση-καταγγελία για τις εργασίες απ’ την πρώτη στιγμή. Η κα Κατσινοπούλου κατέθεσε αίτηση για να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η έκδοση Κανονιστικής Απόφασης για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου και ζήτησε από τους συναδέλφους της στις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να τη συνυπογράψουν ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 11 Συμβούλων και να τεθεί το θέμα υποχρεωτικά προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος. “Λυπάμαι που φτάνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα και από εμάς και από άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης” τόνισε η κα Κατσινοπούλου που αναφέρθηκε μετά στις εργασίες στην πλατεία  θυμίζοντας την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το Μάρτιο για καθαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών για να φέρει μετά η Δημοτική Αρχή στην Επιτροπή το Μάιο το σχέδιο εξωριασμού των κατασκευών. “Οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται και ο κόσμος διαμαρτύρεται. Οι Κανονιστικές Αποφάσεις έπρεπε να έχουν εκδοθεί. Έχουμε καθυστερήσει και αυτοί αλωνίζουν…αυτοί οι χώροι ανήκουν στην πόλη και τους κατοίκους της” κατέληξε φανερά ενοχλημένη η κα Κατσινοπούλου.
Τη σκυτάλη πήραν Σύμβουλοι άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. “Μην νομίζετε πως με αυτά που έγιναν λύθηκαν τα θέματα νομιμοποίησης των κατασκευών” είπε στους εκπροσώπους της διοίκησης ο Σύμβουλος της “Ηράκλειο-Η Πόλη Μας”, κ. Κυριάκος Κουτρούλης που αναφέρθηκε και αυτός στην έλλειψη Κανονιστικής Πράξης και στη μη τήρηση του ορίου του 20% στην κατάληψη κοινόχρηστων χώρων όπως προβλέπει ο Νόμος. “Είσαστε σε αταξία διότι δεν ανακαλέσατε διότι δεν έχετε ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας” κατήγγειλε ενώ απευθυνόμενος προς τον  αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Βλαντή, του είπε πως είναι έκθετος απέναντι στους καταστηματάρχες που πλήρωσαν για να κάνουν τις εργασίες.
Ο επόμενος… κατήγορος ήταν ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος θύμισε τις προεκλογικές υποσχέσεις της διοίκησης για αποξήλωση αυθαίρετων κατασκευών και αποκατάσταση της τάξης στην κεντρική πλατεία. Και ο κ. Μπάμπαλος στάθηκε στην απόφαση της Επιτροπής για την αποξήλωση των αυθαίρετων κατασκευών και υπογράμμισε πως πρέπει να αποκατασταθεί το τρωθέν κύρος του Δήμου. Επίσης σημείωσε το φαινόμενο της κατάληψης και των κοινόχρηστων διαδρόμων  από μηχανάκια και διάφορα αντικείμενα που βάζουν οι καταστηματάρχες.
Ο Σύμβουλος της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, παρατήρησε και αυτός πως όταν μια κατασκευή είναι αυθαίρετη ό,τι και να κάνει ο Δήμος δεν παύει να είναι αυθαίρετη ενώ το μόνο όργανο για να δώσει άδεια είναι η Πολεοδομία.

Οι απαντήσεις του Γιώργου Βλαντή
Σε υψηλούς τόνους απάντησε στους Συμβούλους της αντιπολίτευσης ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργος Βλαντής που παρατήρησε αρχικά αρκετά δηκτικά πως κάποιοι είναι βυθισμένοι στον μικρόκοσμο τους ενώ η χώρα βουλιάζει. “Έχει και η αντιπολίτευση τα όρια της…δεν αναγνωρίζεται η προσπάθεια κάποιων ανθρώπων και ιδιαίτερα σε ένα θέμα όπου για χρόνια δεν γινόταν τίποτα” είπε ξεκινώντας την αντεπίθεση. Στη συνέχεια θέλησε να αντικρούσει κάποια από τα λεχθέντα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα είπε πως προεκλογικά η θέση της παράταξης ήταν η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας και η διάθεση να γίνουν αλλαγές στην πλατεία εκφράστηκε από την πρώτη κιόλας συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Βλαντής είπε πως η διοίκηση τελικά κατέληξε στη λύση της εφαρμογής σχεδίου αναμόρφωσης των υπάρχουσων κατασκευών ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και το οποίο συμφωνήθηκε με τους επιχειρηματίες να εφαρμοστεί στα μέσα Αυγούστου όταν πέφτει η κίνηση τα μαγαζιά.
Για το χώρο που εκμεταλλεύονται τα μαγαζιά ο κ. Βλαντής θύμισε πως έχει παραχωρηθεί από το Δήμο και δέχτηκε να γίνει συζήτηση αν είναι πολύς ή λίγος. Πάντως, τόνισε σε μια πλατεία 2 στρεμμάτων είναι καλυμμένα τα 400 τετραγωνικά δηλαδή ποσοστό ακριβώς 20% που προβλέπει ο νόμος ενώ αν συνυπολογιστεί και η δίδυμη πλατεία 25ης Μαρτίου το ποσοστό πέφτει στο 10%. “Να αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Αυτή η χρήση υπάρχει επί δεκαετίες. Εμείς σαν δημοτική αρχή δεσμευόμαστε ότι αυτές οι κατασκευές δεν θα κλείσουν” τόνισε ο κ. Βλαντής που πρόσθεσε πως στόχος είναι να υπάρξει μια συνολική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας. Απαντώντας για το κόστος των εργασιών είπε (προκαλώντας αίσθηση) πως καλύφθηκε από τους επιχειρηματίες με το Δήμο να αναλαμβάνει την προμήθεια σιδήρων (4500 ευρώ) και σε αντιστάθμισμα να παίρνει αυτά που αποσύρονται και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο αμαξοστάσιο.
Τέλος, ο κ. Βλαντής είπε στην αντιπολίτευση πως είναι πρόθεση και της διοίκησης να έρθουν Κανονιστικές Διατάξεις για τη χρήση των Κοινόχρηστων Χώρων αν και διευκρίνισε πως δυσκολευόμαστε για τα περίπτερα.    
Σύντομή παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Κώστας Μήνας που είπε στους Συμβούλους της αντιπολίτευσης πως το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, απόφαση για την παραχώρηση κοινόχρηστων χωρών στους επιχειρηματίες.    

Φούρνος η αίθουσα
• Το κλίμα στην αίθουσα συνεδριάσεων δεν άναψε μόνο από την κόντρα συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης αλλά και από τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Η κατάσταση στην αίθουσα ήταν αποπνικτική και για μια ακόμα φορά οι Σύμβουλοι χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδιες… βεντάλιες για να δροσιστούν! Απαράδεκτες εικόνες.

• Μόνο ο Σύμβουλος της Συμπολίτευσης, Δημήτρης Μπούκης, έκανε μνεία για τη θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου εκφράζοντας την οδύνη του.

• Τα συγχαρητήρια του στον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Βασίλη Λυκούρα για την εκλογή του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) έδωσε ο Πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Φαρμάκης. Ο Βασίλης Λυκούρας διδάσκει στο 3ο Λύκειο Νέας Ιωνίας.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ