Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Συζήτηση για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

To θέμα της συνολικής αντιμετώπισης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στη Νέα Ιωνία απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με αφορμή το αίτημα των κατοίκων από τη συνοικία της Νεάπολης για απομάκρυνση της κεραίας που βρίσκεται στην πλατεία Τσαλδάρη.
Εξάλλου στο έγγραφο αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων γινόταν λόγος για συνολική αντιμετώπιση από το Δήμο των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετα στην πόλη. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ξεκίνησε με δύο σύντομες παρεμβάσεις από κατοίκους τον κ. Γεώργιο Πατρίκιο και τον κ. Παναγιώτη Τσεκούρα για να πάρουν στη συνέχεια το λόγο οι εκπρόσωποι της διοίκησης, της αντιπολίτευσης αλλά και τοπικών συλλόγων. Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης, ενημέρωσε πως στην Τεχνική Υπηρεσία υπάρχει ένας φάκελος με τις εγκατεστημένες κεραίες στη Νέα Ιωνία και θύμισε την πάγια θέση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της εγκατάστασης κεραιών στην πόλη σημειώνοντας όμως πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Γκόστης παρέθεσε τις ενέργειες που έκανε ο Δήμος στην περίπτωση της κεραίας στην πλατεία Τσαλδάρη και τη διακοπή των εργασιών ενίσχυσης της κεραίας που επέβαλε η Πολεοδομία. Αυτό το διάστημα, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία ώστε να κηρυχτεί η κεραία πολεοδομικά παράνομη. Επίσης ανάφερε πως δε διαθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτεί ο νόμος, κάτι που ισχύει στη συντριπτική πλειοψηφία των εγκατεστημένων κεραιών. Ωστόσο έχει δοθεί παράταση στις εταιρείες μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2012 για να  προσκομίσουν τις Μελέτες. Και εδώ ο Δήμαρχος τόνισε ξεκάθαρα πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί ξεκάθαρα τις εταιρείες. “Σαν δήμος είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις  προσπάθειες κατοίκων ….να σηκώνουμε το βάρος της απόδειξη των παρανομιών που τυχόν γίνονται” δήλωσε ο κ. Γκότσης που ενημέρωσε το Σώμα αλλά και τους κατοίκους πως η Πολεοδομία θα κατεβάσει κεραία στη Μεταμόρφωση που λειτουργεί παράνομα.  Μετά το Δήμαρχο μίλησε η Σύμβουλος της συμπολίτευσης, κα Φίλιππα Αθυμαρίτου που ασχολείται με το ζήτημα των κεραιών. Εκείνη λοιπόν ενημέρωσε πως οι κεραίες, νόμιμες και παράνομες, που βρίσκονται σήμερα στη Νέα Ιωνία φτάνουν σχεδόν τις 40. Η Σύμβουλος υποσχέθηκε πως ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί αλλά πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αποκάλυψε δε πως πέρα από την κεραία στη Μεταμόρφωση θα κατέβουν δύο κεραίες και στη Νέα Ιωνία, οι υποθέσεις των οποίων έχουν τελεσιδικήσει: μια στην οδό Βυζαντίου και άλλη μια στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου. 

• Οι θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης
O επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Μανούρης, ζήτησε να υπάρξει μια συνολική μελέτη για την πόλη στο ζήτημα των κεραιών. Παράλληλα, θύμισε τις προσπάθειες που είχε κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ώστε να πείσει τους ιδιοκτήτες οικιών να μην δέχονται να τοποθετούνται κεραίες στις ταράτσες των σπιτιών τους. Να κινηθεί ο Δήμος τάχιστα και οργανωμένα ζήτησε ο κ. Δημήτρης Κουκουλάρης που δεν δίστασε να προσθέσει πως θα πρέπει ο Δήμος να πάει το θέμα ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια αν δεν δικαιωθεί. Τη διαπίστωση πως υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου που δρουν υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών κατέθεσε ο Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Πατσάκος που τόνισε πως οι τρόποι αντίδρασης των πολιτών πρέπει να είναι αντίστοιχοι της οξύτητας του προβλήματος. Να χαράξει το Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένη πολιτική στο ζήτημα, με τη συγκρότηση διαπραταξιακής επιτροπής, ήταν το αίτημα του επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρη Χατζησαββίδη, που ζήτησε ακόμα να υπάρχουν συνέπειες σε όσους τοποθετούν κεραίες στις οικίες τους.

• “Εγκληματίες όσοι τοποθετούν κεραίες δίπλα σε σχολεία”
Τοποθετήσεις έγιναν και από εκπροσώπους περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής. Η κα Βάσω Τζαμαλούκα υπογράμμισε πως υπάρχουν λύσεις για τις εταιρείες που είναι όμως δαπανηρές (π.χ. μικροκυψέλες). “Δεν μπορούμε να ξηλώσουμε όλες τις 4500 κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην Ατική αλλά μπορούμε να ξηλώσουμε τις κεραίες που είναι εντός 100 μέτρων από σχολεία” τόνισε και ζήτησε από τη διοίκηση να προσφύγει ακόμα και στο ΣτΕ για την κεραία στην Τσαλδάρη προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα το κάνουν οι κάτοικοι. Ο κ. Χρήστος Μακαρώνης ζήτησε  να ασκηθεί πίεση από το Δήμο στους ιδιοκτήτες, ενώ τάχθηκε και αυτός υπέρ της προσφυγής στο ΣτΕ. “Είμαστε υπέρ της τεχνολογίας αλλά όχι να βλάπτει την υγεία μας”  σημείωσε. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος δεν δίστασε να αποκαλέσει “εγκληματίες” όσους δέχονται να τοποθετηθούν κεραίες έναντι χρηματικού αντιτίμου κεραίες δίπλα σε σχολεία. Ο κ. Γκότσης διαβεβαίωσε πως ο Δήμος, ανεξαρτήτως της απόφασης της Πολεοδομίας, θα αναλάβει το νομικό αγώνα για την απομάκρυνση της κεραίας. Η πρόταση του έγινε ομόφωνα δεκτή από το Σώμα με τους κατοίκους να χειροκροτούν τους Συμβούλους για την απόφαση τους.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ