Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΚΕΒΡΕΦΟ Νέας Ιωνίας, Χρήστο Χατζηϊωάννου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας(ΚΕΒΡΕΦΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου, μιλάει στο Χ-τύπο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ο κ. Χατζηϊωάννου μας εξηγεί γιατί ο Δήμος δεν μπόρεσε να καλύψει το σύνολο των αιτήσεων που κατέθεσαν οι γονείς επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνητικές πολιτικές για τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα κυρίως με την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία πρόσληψης εργαζομένων. Επίσης, μας μιλάει για τις δράσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση τόσο για τη στήριξη των δημοτών όσο και για την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος και παρουσιάζεται αισιόδοξος για το “ταμείο” στο τέλος της τετραετίας

 

• Φέτος παρατηρήθηκε στροφή των οικογενειών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Πόσες αιτήσεις  κάνετε δεκτές και γιατί δεν μπορείτε να τις καλύψετε όλες; 
Πράγματι ο αριθμός των αιτήσεων που είχαμε φέτος ήταν αυξημένος. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο είχαμε 495 αιτήσεις για νέες εγγραφές και 168 κενές θέσεις από παιδιά που πήγαν στο νηπιαγωγείο.
Οι οργανικές θέσεις του ΚΕΒΡΕΦΟ είναι 506 και κατανέμονται σε 8 βρεφικά τμήματα (11 βρέφη ανά τμήμα) και 19 νηπιακά (22 νήπια ανά τμήμα). Πέρα από τα 168 παιδιά που πήγαν στο νηπιαγωγείο έφυγαν τον Σεπτέμβριο άλλα 44 περίπου παιδιά, είτε γιατί έγιναν δεκτά στα προνηπιακά τμήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είτε για άλλους λόγους (μετακόμιση, κ.α.).
Καταφέραμε λοιπόν να κάνουμε δεκτές στο ΚΕΒΡΕΦΟ γύρω στις 212 αιτήσεις. Σε αυτές τις αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι 50 θέσεις που ενέταξε ο Δήμος μέσω συμφωνίας στο Πηνελόπειο. Συνολικά λοιπόν ο Δήμος μας φέτος μπόρεσε να ικανοποιήσει 262 αιτήσεις στις 495 και ίσως μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και άλλες γιατί η κινητικότητα σ’ αυτό το θέμα δεν έχει σταματήσει ακόμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αιτήσεις που δεν ικανοποιήσαμε εντοπίζεται στα βρέφη και αυτό λόγω του αριθμού των βρεφικών τμημάτων, του αριθμού των παιδαγωγών (θέμα που λόγω της πολιτικής του μνημονίου και του  μεσοπρόθεσμου όπου προβλέπεται 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις, ανάγεται σε μείζον πρόβλημα από εδώ και πέρα) και της προβλεπόμενης αναλογίας παιδαγωγών προς βρέφη.
Τις υπόλοιπες δεν κατορθώσαμε να τις κάνουμε δεκτές γιατί δεν έχουμε τις απαιτούμενες υποδομές και προϋποθέσεις ιδιαίτερα σε  ότι αφορά τον αριθμό των παιδαγωγών και γιατί δεν θελήσαμε να διαταράξουμε την προβλεπόμενη αναλογία παιδαγωγικού προσωπικού και παιδιών. Η αναλογία αυτή είναι 2 παιδαγωγοί ανά 11 βρέφη και 2 παιδαγωγοί ανά 22 νήπια. Αυτό το κάναμε, γιατί η οποιαδήποτε διαταραχή της αναλογίας αυτής αποβαίνει εις βάρος του παιδαγωγικού έργου που επιτελείται στους σταθμούς. Σχετικά με το προσωπικό, πρέπει να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν αποχωρήσει με συνταξιδιοτήσεις δύο παιδαγωγοί την ίδια ώρα που εκκρεμούν οι προσλήψεις τεσσάρων παρ’ ότι έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ.       

 

• Τι θα λέγατε σε έναν γονιό που δεν κατάφερε να βάλει το παιδί του σε κάποιον παιδικό σταθμό και είναι σήμερα σε απόγνωση;
Αλήθεια, τι μπορεί να πει κανείς σε ένα γονιό, που ένεκα των επιλογών και των πολιτικών που εφαρμόζονται από την Πολιτεία και την εκάστοτε Κυβέρνηση, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη του αυτή, οδηγώντας τον σε απόγνωση; Είναι τρομερά ψυχοφθόρο να βλέπεις στα μάτια του γονιού την αγωνία για το αν θα πάρεις το παιδί του και να μη μπορείς να του απαντήσεις θετικά και αυτό να γίνεται επειδή κάποιοι άλλοι έχουν αποφασίσει ότι έτσι θα γίνεται. Επειδή κάποιοι αποφασίζουν, προτάσσοντας τις ανάγκες των αγορών αντί των κοινωνικών αναγκών.
Τώρα σε ό,τι μας αφορά προσπαθούμε όσους γονείς έχουν αυξημένες κοινωνικές ανάγκες λόγω της οικογενειακής τους κατάστασης όπως μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους,  να τους πριμοδοτούμε κατά τη μοριοδότηση, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ικανοποιηθεί η αίτησή τους. Πέρα από αυτό, εάν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και μετά από ενδελεχή έρευνα και τεκμηριωμένη εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΚΕΒΡΕΦΟ, προκύψει η ανάγκη εγγραφής παιδιών, λόγω ιδιαίτερα οξυμένων κοινωνικών λόγων, προσπαθούμε και αυτές τις ανάγκες να τις καλύπτουμε.
Σε όσους δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε την αίτηση,  εξηγούμε την κατάσταση, αναφέροντας όσο γίνεται λεπτομερειακά τα δεδομένα που έχουμε και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε, τις προσπάθειες που καταβάλουμε και τους ζητούμε να συμβάλλουν και αυτοί στο μέτρο των δυνάμεών τους για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης.

 

• Ποια είναι τα οφέλη για το Δήμο από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα επιδότησης τροφείων της ΕΕΤΑΑ;
Τα οφέλη για το Δήμο μας είναι κυρίως οικονομικά. Τα χρήματα που θα εισπράξει το ΚΕΒΡΕΦΟ από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα βοηθήσουν αφ’ ενός μεν το ΚΕΒΡΕΦΟ να βελτιώσει τις υποδομές του, αφ’ ετέρου να ελαφρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός, είτε διατηρώντας το ύψος της επιχορήγησης του ΚΕΒΡΕΦΟ από το Δήμο στο ίδιο ύψος με το φετινό, είτε μειώνοντας το λίγο. Όλα αυτά διότι προβλέπεται να εισρεύσουν συνολικά 552.000,00 ευρώ για τις δύο επόμενες σχολικές χρονιές.
Μια άλλη σοβαρή παράμετρος της συμμετοχής μας στο παραπάνω πρόγραμμα, είναι ότι με αυτό τον τρόπο 80 οικογένειες δεν θα πληρώνουν τροφεία για 2 χρόνια. 

 

• Με την αλλαγή στο σύστημα υπολογισμού των τροφείων υπήρξε τελικά ελάφρυνση των γονέων και σε ποιο ποσοστό;
Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας να σας πω ότι η άποψή μας είναι πως η φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει να είναι καθολική και δωρεάν. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι ο χώρος, όπου το παιδί κοινωνικοποιείται στην ηλικία ακριβώς που μπαίνουν οι βάσεις, τα θεμέλια επάνω στα οποία οικοδομείται η μετέπειτα κοινωνική συμπεριφορά του. Είναι προφανές ότι άλλη κοινωνική συμπεριφορά θα εκδηλώσει ένα παιδί που μεγαλώνει μόνο του σε ένα διαμέρισμα μέχρι να πάει στο νηπιαγωγείο, και άλλη αν το ίδιο παιδί έχει πάει σε έναν Παιδικό Σταθμό και έχει ήδη συνυπάρξει με άλλα παιδιά της ηλικίας του ενταγμένο σε μία ομάδα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα του έργου των παιδαγωγών των Παιδικών Σταθμών, που με αγάπη και ζήλο βοηθούν να αναπτυχθούν τα παιδιά ολόπλευρα σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και κοινωνικά, ώστε να γίνουν στο μέλλον ικανά να χρησιμοποιήσουν όλες τους τις δυνατότητες ως ενήλικα άτομα.
Δυστυχώς για τους λόγους που σας προανέφερα δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτή την πολιτική και κοινωνική μας άποψη. Σε σχέση τώρα με αυτό που ρωτήσατε, εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή αποφασίσαμε την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τροφείων επιδιώκοντας μια πιο δίκαιη «επιβάρυνση» των οικογενειών, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, εισάγοντας τα κλιμακωτά τροφεία. Θεωρήσαμε άδικο το να πληρώνει ο γονιός οριζόντια τα ίδια τροφεία είτε έχει 10.000 ευρώ, είτε έχει 100.000 ευρώ εισόδημα.
Εκτός από αυτό προβλέψαμε στο φετινό προϋπολογισμό ότι θα εισπράξουμε από τους γονείς για τα τροφεία 100,000,00 ευρώ λιγότερα, αυξάνοντας ισόποσα την επιχορήγηση από τον Δήμο. Λόγω της κλίμακας των τροφείων και της ελάττωσης των εισοδημάτων εξ’ αιτίας της κρίσης, τελικά θα εισπράξουμε ακόμα λιγότερα τροφεία από τους γονείς σαν σύνολο. Βέβαια για κάποιους γονείς αυξήθηκαν τα τροφεία λόγω του ύψους του εισοδήματος που δήλωσαν. Πιο συγκεκριμένα σε 500 παιδιά τα 225 δεν πληρώνουν καθόλου τροφεία, ενώ τα 158 πληρώνουν λιγότερα από 90,00 ευρώ το μήνα, που ήταν το ύψος των τροφείων που είχε θεσπίσει οριζόντια η προηγούμενη δημοτική αρχή. 38 παιδιά πληρώνουν 90,00 ευρώ το μήνα και 79 παιδιά πληρώνουν πάνω από 90,00 ευρώ το μήνα. Ο μέσος όρος των τροφείων για αυτούς που πληρώνουν είναι 80,00 ευρώ το μήνα.

 

• Η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της τη στήριξη των δημοτών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι σήμερα δράσεις σε αυτόν τον τομέα; 

Ποτέ δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από τα όσα κάνουμε, με την έννοια ότι πάντα υπάρχουν ανάγκες. Ακόμα και όταν ικανοποιούνται κάποιες ανάγκες, εμφανίζονται νέες που και αυτές πρέπει να ικανοποιηθούν. Πόσο μάλλον σ’ αυτή τη τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός και φυσικά και οι συνδημότες μας.
Εγώ θα αρκεστώ να σας αναφέρω όσα κάναμε ως τώρα και από εκεί και πέρα ας μας κρίνουν οι δημότες μας και οι αναγνώστες σας. Πέρα από όσα σας προανέφερα σχετικά με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, γνωρίζετε τη στήριξη που δίνει ο Δήμος Ν. Ιωνίας στους δημότες του που δεν μπορούν ή δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι που επιβλήθηκε να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής πάνω από 1.500 συνδημότες μας έχουν αρνηθεί να το καταβάλλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Πέρα από αυτά  φέτος πήραμε στη θερινή κατασκήνωση του Δήμου 20% περισσότερα παιδιά μειώνοντας κατά 50% τη συνδρομή που κατέβαλαν οι γονείς τους. Επίσης το κοινωνικό παντοπωλείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει, ενώ είμαστε στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών σε ευπαθείς ομάδες κατά 50%. Τέλος, εργαζόμαστε εντατικά στη κατεύθυνση στης ίδρυσης κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου.

 

• Η παράταξη σας ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη χώρα. Αλήθεια θα μπορέσετε να εκπληρώσετε τις υποσχέσεις που δώσατε στον κόσμο μέχρι το τέλος της τετραετίας; 
Όπως υπονοήσατε και στην ερώτησή σας ο αγώνας που κάνει η κάθε Δημοτική Αρχή δε γίνεται σε συνθήκες θερμοκηπίου, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο όπου η συγκυρία παίζει σημαντικό ρόλο. Με άλλα λόγια το αν θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από άλλους παράγοντες οι οποίοι είναι έξω από εμάς.
Εμείς σαν Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συνδημότες μας, να καταβάλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας. Εκτός από τις προσπάθειες που σας προανέφερα, ήδη κάνουμε πολλές και εντατικές προσπάθειες σε ότι αφορά την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι  είμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με την Ο.Σ.Υ. Α.Ε. για τη βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας,  προχωράμε με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την κατασκευή υπογείου πάρκινγκ στο Ο.Τ. 150 καθώς και της εξέδρας στο Δημοτικό Στάδιο και προσπαθούμε να βρούμε χώρο, όπου θα μετεγκατασταθεί το Δημοτικό πάρκινγκ των απορριμματοφόρων. Εδώ να προσθέσω και τις μελέτες που εκπονούμε για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου και την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων. Αλλά και στον τομέα του περιβάλλοντος ήδη έχουμε κάνει μια δενδροφύτευση στα Τουρκοβούνια και την Κυριακή γίνεται η δεύτερη.
Είμαι αισιόδοξος ότι όταν θα κριθούμε στο τέλος της θητείας μας θα έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο και αυτή μου η αισιοδοξία πηγάζει από το συνδυασμό γνώσης, εμπειρίας και σοβαρότητας που διακρίνει τους παλαιούς συμβούλους της “Ενότητας” με το κέφι και τη διάθεση των νέων να μάθουν και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα εντατικά εργώδους δραστηριότητας, από όλους.  
   

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ