Ειδήσεις
Άσχημα… μαντάτα από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες
Οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν το βράδυ της Δευτέρας (17/06) ώστε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει μια ακόμη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις διαβεβαιώσεις των Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησιάζουν σε συμφωνία, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στο POLITICO.
“Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά το δείπνο των ηγετών.
Ευρωπαίος διπλωμάτης, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για τις συνομιλίες, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται στο δημοσίευμα του POLITICO, δήλωσε ότι ενώ οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε τρία ονόματα, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις σε μεταγενέστερη ημερομηνία, πιθανότατα στην επόμενη συνάντησή τους στις 27-28 Ιουνίου.
Οι δυσκολίες
Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα από τη βελγική πρωτεύουσα έφερναν σταδιακά όλο και πιο κοντά τη συμφωνία των “27” για τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης των θεσμών, οι λεπτομέρειες φαίνεται τελικά εκ του αποτελέσματος ότι όρθωσαν αναχώματα, που μόνο διαδικαστική δεν καθιστούν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της 27ης και 28ης Ιουνίου. Στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων, στο κτήριο Europa προέκυψε διαφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, όσον αφορά στη χρονική διάρκεια της θητείας του Αντόνιο Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές ζήτησαν δέσμευση για πενταετή θητεία του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, στοχεύοντας, ουσιαστικά, να…κλειδώσουν ότι με την παρέλευση των πρώτων 2,5 ετών, όταν και απαιτείται ανανέωση σύμφωνα με τις Συνθήκες, δε θα προταθεί έτερος υποψήφιος.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδίκησε, πέραν της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ήμισυ της θητείας για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σχετική πρόταση, μάλιστα, φέρεται να κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. “Ως ξεκάθαρη νικητές των ευρωεκλογών, το ΕΛΚ θα πρέπει να ηγηθεί πολιτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Δυσαρεστημένη η Μελόνι
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι συνομιλίες ήταν ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ήταν δυσαρεστημένη με τον τρόπο που εξελίχθηκε η βραδιά, όπως δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ. Η Μελόνι, η οποία ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που βγήκε από τις ευρωεκλογές με εκλογική νίκη, δυσαρεστήθηκε από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της ΕΕ να την αποκλείσουν από τις διαπραγματεύσεις.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός “αμφισβήτησε το είδος της προσέγγισης της συζήτησης”, δήλωσε αξιωματούχος που είχε γνώση της συζήτησης. Ξεκίνησε “από την παραδοχή ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να συζητηθεί τι πρέπει να γίνει υπό το φως των σημάτων από τις ευρωεκλογές και στη συνέχεια, από αυτό το σημείο εκκίνησης, να ξεκινήσει η συζήτηση για τα ονόματα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας και όχι το αντίστροφο”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Μιλώντας στη G7 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Μακρόν, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς διαμεσολαβητές της συμφωνίας για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καταρχήν απόφαση.
“Είναι μια συζήτηση που γίνεται μεταξύ των 27. Έχουμε τηλεφωνήσει ο ένας στον άλλον. [Μια συμφωνία] φαίνεται πιθανή τις επόμενες ημέρες, την εβδομάδα που έρχεται”, δήλωσε ο Μακρόν.