Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Έτοιμη για το πιστοποιητικό Covid η Ελλάδα – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 12-15

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη σταδιακή επανεκκίνηση κοινωνικών δραστηριοτήτων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο πιστοποιητικό Covid τόνισε ότι «όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου».

Η κ. Πελώνη υπογράμμισε ακόμη πως «είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της».

Στη συνέχεια aναφέρθηκε στους εμβολιασμούς επισημαίνοντας ότι «σημαντικό όπλο στην πορεία επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που ανέστειλε η πανδημία, είναι η αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, που ήδη διανέμονται δωρεάν -ένα για κάθε εβδομάδα- στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι ένα εργαλείο προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, καθώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, καιροφυλακτεί και επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση.

 

Δείτε επίσης: Εμβόλια: Λύθηκε το μυστήριο με τις θρομβώσεις – Τι υποστηρίζει γερμανικό εργαστήριο

Σύμμαχός μας στην επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και -κυρίως- ασπίδα προστασίας για τον καθένα χωριστά είναι ο εμβολιασμός. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα με εντατικούς ρυθμούς. Έγιναν ήδη πάνω από 5.206.000 εμβολιασμοί και συνεχίζουμε. Περισσότεροι από 3.416.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.880.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους».

 

Β. Κικίλιας: Ενδέχεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 12-15 πριν τη σχολική χρονιά

«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει αυτό το ποσοστό», εφόσον συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις των εμβολίων, εκτίμησε από την πλευρά του ο υπουργός Yγείας, Βασίλης Κικίλιας απαντώντας στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξης. Ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εμβόλια για όποιο κι αν επιλέξει» ο πολίτης, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η επάρκεια εμβολίων είναι διασφαλισμένη καθώς «έχουν ήδη προαγοραστεί 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων» από τη χώρα μας.

Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν πριν από τη σχολική χρονιά οι εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει τα εμβόλια για τις ηλικίες αυτές. Σε ερώτηση για το πώς θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει πειστεί για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

 

Δείτε επίσης: ΕΕ: Ζητά αποζημίωση από την AstraZeneca λόγω καθυστερήσεων

 

Όπως εξήγησε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι «να έχουν κάνει όλοι από την ηλικία των 18 ετών και άνω το εμβόλιο μέχρι και τον Ιούλιο», έτσι ώστε όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι νόσησαν και έχουν φυσική ανοσία, να δημιουργήσουν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, πρόσθεσε ότι «στα νησιά οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέρα από αυτό της Johnson & Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ