Connect with us

Ειδήσεις

Αγρότες: Νέα μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Published

on

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με μπλόκα όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία, παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση της πρώτης αρωγής της Θεσσαλίας.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα σήμερα, Τετάρτη (31/01) με τα τρακτέρ να ζεσταίνουν τις μηχανές όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία, λίγα 24ωρα πριν τη λήξη της διορίας που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και έχουν τη δυνατότητα με μπλόκα να κόψουν τη χώρα στα δύο – παρά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα αυξηθεί η πρώτη αρωγή για τους αγρότες της Θεσσαλίας έως 10.000 ευρώ – αποφάσισαν στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε χθες στον Παλαμά να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους σήμερα στην Καρδίτσα, όπως αποφάσισαν

Παράλληλα, ανοιχτό έχουν αφήσει το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο.

Στους δρόμους Έβρος και Αχαΐα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου, όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα, Τετάρτη (31/01) θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Αύριο, Πέμπτη (01/01), 300 τρακτέρ και φορτηγά μελισσοκόμων θα πραγματοποιήσουν πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Στην πορεία θα συμμετάσχουν αγρότες από τη Χαλκιδική, τις Σέρρες, την Πέλλα, την Πιερία, το Κιλκίς και την Ημαθία, που θέλουν να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον κ. Αυγενάκη.

Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί της Πέμπτης από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία Οδό, στον δρόμο Σερρών – Θεσσαλονίκης, όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Μαρινάκης: Στόχος της πρόσθετης αρωγής η ενίσχυση της ρευστότητας

Για την πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές, μίλησε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των αιτημάτων τους, τα οποία είναι πολλές φορές κοινά, αφού βασική τους πηγή είναι η εισαγόμενη κρίση του πληθωρισμού.

“Αποδεικνύεται ότι αυτή η θεωρία της αντιπολίτευσης περί ακρίβειας και πληθωρισμού Μητσοτάκη δεν έχει καμία βάση.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει την υποχρέωση να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα, όπως και κάθε κυβέρνηση κάθε χώρας” ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

“Ένα βασικός πυρήνας αιτημάτων έχει να κάνει με τον Daniel και τις καταστροφές που υπέστησαν και οι ίδιοι και πολλοί άλλοι επαγγελματίες. Μία από τις βασικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η επίσπευση μεγαλύτερου μέρους της προκαταβολής έναντι της οριστικής αποπληρωμής… για να ενισχυθεί η ρευστότητα των αγροτών. Εκεί που είχαν πάρει δηλαδή 2.000 ευρώ, όσοι μπουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα και κάνουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η προκαταβολή δεν θα είναι 2000 ευρώ, αλλά θα αυξηθεί και θα πάει από 5.000 έως και μέχρι 10.000 ευρώ, αναλόγως την περίπτωση” συνέχισε.

Περί μεγέθους ζημιάς

Σε ερώτηση για το πώς θα οριστεί το μέγεθος της ζημιάς, απάντησε: “Υπάρχει μια κλίμακα με βάση τα όσα αρχικά ανακοινώθηκαν μετά τον Daniel. Ο λόγος που αρχικά ήταν 2.000 ευρώ και τώρα μεγαλώνει είναι γιατί έχουν γίνει οι πρώτες εκτιμήσεις και αποτελεί ποσό το οποίο φαίνεται ότι είναι η ελάχιστη ζημιά. Έτσι, έχει νόημα να πάει εκεί η προκαταβολή και στη συνέχεια, αν υπάρχει, προφανώς, και κάτι περισσότερο, θα καταβληθεί“.

“Τα αιτήματα δεν είναι μόνο τα θέματα της αρωγής. Είναι και το πετρέλαιο, που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ