Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλέξης vs Φώφη: Άγριος πόλεμος για την «κληρονομιά» του Παπανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος παρασκηνίου και εντυπώσεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ., για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά και έπαθλο τους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους.

Η ομόφωνη απόφαση για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα που θα έχει και σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, αλλάζει τα δεδομένα και υποχρεώνει το ΚΙΝ.ΑΛ. να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για το «νέο κοινό σπίτι», ενώ η Φώφη Γεννηματά για «περσινά ξινά σταφύλια», προκειμένου να στείλει το μήνυμα, ότι οι μεταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν στελέχη  που είχαν ήδη αποχωρήσει.
Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για έναν πόλεμο δεν θα κοπάσει, λόγω του ότι αφορά τους λεγόμενους παπανδρεϊκούς ψηφοφόρους, του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ψηφοφόρων στις εκλογές που έγιναν μετά το 2012 «μετακόμισε» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον χορό έσυραν πρώτα πρωτοκλασάτα στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ.
Η Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης, ο Νίκος Μαδμελής, ο Ρούλης Κοκελίδης, είναι στελέχη που έχουν αναφορές στον ιδρυτή του Κινήματος και το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Εάν προσθέσει κανείς και στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπούλου, ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Μάρκος Μπόλαρης, το συμπέρασμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει μια διαφορετική ανάγνωση, καθώς κάνει λόγο για μεταγραφές αμφιβόλου ποιότητας, θέλοντας να δείξει ότι τα στελέχη αυτά για το ΚΙΝ.ΑΛ., ήταν «καμένα χαρτιά».
Ανεξάρτητα από το ποιος θα βγει νικητής στον πόλεμο των εντυπώσεων, κραδασμοί θα υπάρξουν και στα δύο κόμματα, καθώς:

  • στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλά στελέχη θεωρούν ότι θα περιθωριοποιηθούν, καθώς οι «πράσινοι» έχουν δυναμική στην κοινωνία,
  • στο ΚΙΝ.ΑΛ. εδραιώνεται η πεποίθηση, ότι γίνεται συμπλήρωμα της Ν.Δ. χωρίς ηγεμονικό ρόλο στην Κεντροαριστερά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι ρόλο διαδραματίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω του ότι οι περισσότεροι απ’ όσους πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στελέχη της δικής του επιρροής. Στο παρασκήνιο, οργιάζουν οι φήμες ότι οι προσχωρήσεις στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ όπως της κ. Βαρτζελη που διετέλεσε διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του κ. Παπανδρέου, έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός ίσως να ετοιμάζει τη μεταγραφή του βλέποντας ότι το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ αλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλα στελέχη υπενθυμίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν παρέστη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι εν ευθέτω χρόνω, θα έρθει σε ρήξη και με την ίδια τη Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, συνομιλητές του κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζουν ότι δεν φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζουν ότι ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μετέχει στο ΚΙΝ.ΑΛ. και δεν καθορίζει τη στάση του συγκυριακά.
«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», τονίζουν συνομιλητές του με αφορμή τις μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ και εξηγούν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έχουν γίνει. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι βασική θέση του πρώην πρωθυπουργού για τη συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, είναι να υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και όχι των πολιτικών ηγεσιών.
«Αυτή η συνεργασία οφείλει να υπακούει σε αρχές, ιδανικά και αξίες», λένε με νόημα και σημειώνουν ότι θέση του κ. Παπανδρέου είναι ότι «χρειάζεται δομική αλλαγή της χώρας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Άνετη επικράτηση
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι εάν η κ. Γεννηματά, μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να μετατρέψει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε ηγεμονική δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η άνετη επικράτησή της στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που έπαιξε στην ουσία χωρίς αντίπαλο, της δίνει τη δυνατότητα να χαράξει τη στρατηγική της και να προσπαθήσει να μπει σφήνα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, οι φωνές αμφισβήτησής της είναι πιο έντονες από πότε και στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Νίκος Παπανδρέου, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος, προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο χρόνος πάντως δεν είναι σύμμαχός της, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να παρουσιάσει νέα αξιόπιστη πρόταση για να μην την ξεπεράσουν τα γεγονότα.

Απεγκλωβισμός
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, το άνοιγμά του σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον καθιστούν κυρίαρχο στην Κεντροαριστερά και του δίνουν τη δυνατότητα να διεισδύσει περισσότερο στους ψηφοφόρους του χώρου.
Από την άλλη, με τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του δίνει την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί από στελέχη-βαρίδια, με αριστερίστικες ιδεοληψίες.
Ξέρει ότι η παλαιά φρουρά του κόμματος θα συγκρουστεί με τη νέα, που έρχεται με φόρα, αλλά από την άλλη αντιλαμβάνεται ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετατοπιστεί στο Κέντρο δεν πρόκειται να επιστρέψει στην εξουσία.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ