Κεντρικό Θέμα
Αλήθειες και μύθοι για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία, καθώς οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια είτε για ανασχηματισμό, είτε για πρόωρες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουκ ολίγες φορές έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι η εξάντληση της τετραετίας, αλλά οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ως προς το σενάριο του ανασχηματισμού, άπαντες θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανός για να διορθωθούν στρεβλώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά μια τέτοια εξέλιξη είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.
Αλήθειες και μύθοι, υπάρχουν και για τα δύο αυτά ενδεχόμενα, αλλά είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τις όποιες αποφάσεις του, με βάση το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας.
Ο ίδιος άλλωστε είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο απόλυτος κυρίαρχος και δύσκολα θα χάσει την ηγεμονία του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ως προς το πρώτο ενδεχόμενο, δηλαδή τον ανασχηματισμό, κυβερνητικές πηγές λένε ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται οι πρώτες αλλαγές.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον «καθαρή» εικόνα για όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους τομείς, που οι υπουργοί και υφυπουργοί δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν τεθεί.
Ωστόσο, η αλήθεια των κυβερνητικών αδυναμιών, δεν πρέπει να οδηγήσει στο μύθο, ότι θα φεύγουν άμεσα από το πόστο τους όσοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους ανατέθηκε.
Δεκάμηνο και βάλε
Εάν υπάρξουν αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον ενός δεκάμηνου, προκειμένου να δείξουν εάν μπορούν όσοι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.
Από την άλλη επίσης ουδείς θα πρέπει να ξεχνάει ότι προς τα τέλη Απριλίου θα επιστρέψουν στη χώρα οι Θεσμοί προκειμένου να ολοκληρωθεί και η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Το χρονικό διάστημα έως τότε θεωρείται πολύ κρίσιμο ενώ ουδείς πρέπει να ξεχνά τις εξελίξεις που μπορούν να προκύψουν στο μεταναστευτικό και τα εθνικά μας θέματα, λόγω της επιθετικής στρατηγικής της Άγκυρας.
Με αυτά ως δεδομένα, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να τοποθετείται μετά το Πάσχα, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο απρόβλεπτος παράγοντας που ίσως υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει τα πλάνα του.
Το μόνο σίγουρο πάντως στον ανασχηματισμό είναι ότι θα διορθωθεί η αδικία και στην κυβέρνηση θα μπουν περισσότερες γυναίκες, που δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του κ. Μητσοτάκη, όταν έγινε πρωθυπουργός.
Αποστρατεία
Στο ερώτημα γιατί η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι απαντήσεις είναι πολλές.
Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι στόχος μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι άλλος από την αποστρατεία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά από μια νέα ήττα, θα βρεθεί μπροστά σε προσωπικό αδιέξοδο.
Άλλοι πάλι συμπληρώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο αυτό:
- θα ακυρώσει στην πράξη την απλή αναλογική, μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας θέλει επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου,
- θα έχει μπροστά του καθαρό πολιτικό χρόνο τουλάχιστον 6,5 ετών για να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο για τη νέα Ελλάδα.
Ημερομηνίες
«Γαλάζιοι» βουλευτές εξηγούν επίσης ότι το σχέδιο αυτό μόνο τώρα μπορεί να επιτευχθεί λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αδυνατούν να βρουν αντιπολιτευτικό βηματισμό.
Όπως υποστηρίζουν, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια και δεν διαθέτει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, είτε το φθινόπωρο του 2020, είτε στις αρχές του 2021, προκειμένου να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η άλλη όψη
Εάν όμως αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, υπάρχει και η άλλη, η οποία στην πράξη ακυρώνει τις όποιες σκέψεις υπάρχουν για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Ουδείς άλλωστε αμφισβητεί την αλήθεια των διερευνητικών εντολών στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία σε τυχόν πρόωρες εκλογές.
Σε μια τέτοια περίπτωση διερευνητική εντολή θα πάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βγαίνουν τα «κουκιά» για μια συμμαχική κυβέρνηση αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων.
Το… απρόβλεπτο
Με αυτά ως δεδομένα, καλό είναι άπαντες να κρατούν χαμηλά τον πήχη και να μην βιάζονται να οδηγηθούν σε βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.
Η πολιτική άλλωστε έχει μέσα της το απρόβλεπτο και κατά συνέπεια, οι οποίες αποφάσεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων.