Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αλλάζει το καθεστώς των χρησιδανείων

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν θα επιβαρύνονται με Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Δείτε παραδείγματα.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής που τίθεται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2024, αλλάζει το καθεστώς των χρησιδανείων, τα οποία μέχρι πρότινος υπάγονταν σε τέλη χαρτοσήμου. Πριν από την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου από το ψηφιακό τέλος, τόσο η ΔΕΔ όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν κρίνει ότι οι εγγράφως συνταχθείσες συμβάσεις χρησιδανείου υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου.

Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας προσδιόριζε ότι η παραχώρηση χρήσης εξοπλισμού από εταιρείες προς πελάτες χωρίς αντάλλαγμα και για αόριστη χρονική διάρκεια, αποτελεί σύμβαση χρησιδανείου και συνεπώς επιβάλλεται τέλος χαρτοσήμου ύψους 2,4% επί της αξίας των παραχωρούμενων αγαθών. Παράλληλα, η ΔΕΔ σε πρόσφατη απόφασή της επανέλαβε ότι το χρησιδάνειο εμπίπτει στις διατάξεις περί τελών χαρτοσήμου, καθώς δημιουργεί φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει χρηματικό αντάλλαγμα.

Παρόλο που οι συμβάσεις χρησιδανείου εξαιρούνται από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής από την 1η Δεκεμβρίου, εξακολουθούν να υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου μέχρι την 31η Νοεμβρίου 2024, δίνοντας έτσι μια μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης.

Παραδείγματα

Μια εταιρεία παροχής αναψυκτικών παραχωρεί σε ένα κατάστημα λιανικής ένα ψυγείο για να διατηρεί τα προϊόντα της. Η σύμβαση αυτή, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρείται σύμβαση χρησιδανείου, καθώς το ψυγείο δίνεται χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα και για αόριστη χρονική διάρκεια. Πριν την εφαρμογή του Νόμου 5135/2024, η εταιρεία όφειλε να καταβάλει τέλος χαρτοσήμου 2,4% επί της αξίας του ψυγείου.

Μια επιχείρηση τεχνολογίας δανείζει χωρίς αντάλλαγμα εξοπλισμό σε έναν πελάτη της, όπως υπολογιστές ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, για τη διευκόλυνση της συνεργασίας τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέχρι την έναρξη ισχύος του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, η επιχείρηση υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου, καθώς η σύμβαση εμπίπτει στις διατάξεις περί χρησιδανείου, με το τέλος να υπολογίζεται επί της αξίας του παραχωρούμενου εξοπλισμού.

Ένας κατασκευαστής παραχωρεί χωρίς χρέωση εργαλεία ή μηχανήματα σε έναν συνεργάτη για την εκτέλεση ενός έργου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σύμβαση χρησιδανείου και θα ήταν υποχρεωτική η καταβολή τέλους χαρτοσήμου, το οποίο ανέρχεται σε 2,4% της αξίας των εργαλείων. Μετά την 1η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή του Νόμου 5135/2024, τέτοιες συμβάσεις δεν θα επιβαρύνονται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ