Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανάσες στην αγορά εργασίας: Σχέδιο για 40.000 θέσεις απασχόλησης -Όλα τα ανοικτά προγράμματα της ΔΥΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες ανάσες έδωσαν στην αγορά εργασίας τα προγράμματα απασχόλησης που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό της ανεργίας στη χώρα μας.

Τα προγράμματα της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ήταν χωρίς αμφιβολία κομβικής σημασίας και για τους νέους εργαζόμενους αλλά και για επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη από κρατική βοήθεια.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία άλλωστε απαιτούσε δραστικές λύσεις κυρίως για νέα παιδιά που αδυνατούσαν να βρουν την πρώτη τους δουλειά και για επιχειρήσεις που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις.

Κινητήριο μοχλό για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας, κυρίως στις νέες ηλικίες αναμένεται να διαδραματίσει, αμέσως μετά τις εκλογές πρόγραμμα 40.000 θέσεων απασχόλησης.

Το σχέδιο είναι σε επίπεδο τετραετίας, αφορά στις ηλικίες 19-29 ετών και προβλέπει 10.000 θέσεις απασχόλησης κάθε χρόνο, που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Ουδείς άλλωστε ξεχνά ότι λόγω της ανεργίας σ’ αυτές τις ηλικίες, πολλοί ήταν οι νέοι και οι νέες που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς για να βρουν αξιοπρεπή εργασία και να μην μένουν στο παιδικό δωμάτιο.

Το σχέδιο έχει ως στόχο την αναχαίτιση του brain drain, που οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και να δώσει βοήθεια στη νέα γενιά να κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά εργασίας.

 

Πρώτα οι εκλογές

Στην παρούσα φάση ασφαλώς, η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, ώστε η Ν.Δ. να συνεχίσει στο τιμόνι της χώρας για άλλη μια τετραετία.

Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι, είναι εάν θα συνεχιστεί η ίδια πολική μετά την εκλογική μάχη και τη συγκρότηση κυβέρνησης.

 

Προγραμματικές δηλώσεις

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν, μέσα στον Αύγουστο, όπου ο νέος υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στην απασχόληση.

Οι πληροφορίες από την Πειραιώς που έχει εγκατασταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες είναι ότι τα προγράμματα επιδότησης δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς απέδωσαν καρπούς.

 

Ο “πήχης”

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο “πήχης” των επιδοτήσεων θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, λόγω του ότι η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να βγαίνει από το τούνελ.

Κατά συνέπεια, η επιδότηση εισφορών για προσλήψεις νέων θα συνεχιστεί, ενώ “ανάσα για τις επιχειρήσεις θα αποτελέσει η προγραμματική δέσμευση της Ν.Δ. για μόνιμες μειώσεις εισφορών.

 

Η δέσμευση

Ουδείς επίσης πρέπει να ξεχνά μια βασική προεκλογική δέσμευση από τη Ν.Δ. για “πακέτο” 40.000 νέων προσλήψεων εξάμηνης διάρκειας στον ιδιωτικό τομέα, με επιδότηση των μισών εισφορών τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στο νέο πλούτο που έχει ανάγκη η χώρα για να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Ειδικότερα, προβλέπεται μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών:

– με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία,

-και κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι από τη στιγμή που το πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας, οι προβλεπόμενες θέσεις απασχόλησης είναι για 40.000 (10.000 κάθε χρόνο Χ 4 έτη).

 

Νέοι έως 29 ετών

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης δράσης θα βρεθούν τα νέα παιδιά ηλικίας έως και 29 ετών, λόγω του ότι είτε έχουν ελάχιστη ή μηδενική εργασιακή εμπειρία, είτε δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης υπενθυμίζουν ότι και πρόγραμμα “Πρώτο Ένσημο” από το υπουργείο Εργασίας, ήταν επικεντρωμένο σε νέα παιδιά που δεν είχαν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία.

Ωστόσο, η χαμηλή απορροφητικότητά του (η οποία οδήγησε σε τριπλασιασμό της επιδότησης μισθωτών και εργοδοτών) φαίνεται πως οδήγησε στη διεύρυνση των κριτηρίων σε ό,τι αφορά την εργασιακή εμπειρία.

 

Επιδότηση εισφορών

Ζητούμενο για το νέο πρόγραμμα είναι δίχως καμία αμφιβολία το ποσοστό της επιδότησης των εισφορών από τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε συμβάσεις με τους νέους εργαζόμενους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα ανέρχεται στο 50%, κάτι που σημαίνει ότι η επιχείρηση που θα προσλαμβάνει έναν εργαζόμενο θα πληρώνει εισφορές της τάξης του 18,1% και όχι 36,2%

Μόλις οι εισφορές μειωθούν στο 35,2% όπως είναι η προγραμματική δέσμευση της Ν.Δ. οι εισφορές που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις στους νέους εργαζόμενους που θα προσλαμβάνουν θα είναι 17,6%.

 

Ρήτρα διατήρησης

Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για μια κατάσταση win win, δηλαδή και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι κερδίζουν και επιδίωξη της νέας κυβέρνησης είναι να μην γίνουν αποσπασματικές οι προσλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική που θα επιλεγεί είναι να υπάρξει ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης, αλλά και ρήτρα φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε όλα να κυλούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό για να μπει μια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει:

-να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια της επιδότησης των εισφορών και

-να είναι φορολογικά – ασφαλιστικά ενήμερη, δηλαδή να μην χρωστάει τόσο στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εάν χρωστά να έχει ρυθμίσει τις οφειλές της και να τηρεί τις σχετικές ρυθμίσεις.

 

 

Μετατροπές συμβάσεων

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα επιδότησης εισφορών σε περίπτωση μετατροπής σύμβασης σε πλήρους, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 31η Δεκεμβρίου.

Μια επιχείρηση που είναι φορολογικά-ασφαλιστικά ενήμερη, εφόσον απασχολεί τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, θα μπορεί να λάβει επιδότηση 40% των εισφορών της.

Για να γίνει όμως πράξη κάτι τέτοιο, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη με τη σειρά της να μετατρέψει συμβάσεις -όχι απαραίτητα όλες όσες έχει-, από μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

Το κίνητρο θεωρείται ικανοποιητικό και σε μια τέτοια περίπτωση, η επιδότηση των εισφορών μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες και θα αφορά μόνο τις συμβάσεις οι οποίες θα μετατραπούν από μερική σε πλήρη απασχόληση.

Εάν μία επιχείρηση ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα την 1η Αυγούστου του 2023, η επιδότηση των εισφορών για τις συμβάσεις τις οποίες θα μετατρέψει (από μερική σε πλήρη απασχόληση) θα “τρέξει” έως και την 31η Ιουλίου του 2024.

 

 

Προγράμματα ΔΥΠΑ

Σημαντικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης διαδραματίσουν και τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που είναι ανοιχτά για τον ιδιωτικό τομέα.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε ηλικίες από 18 έως 66 ετών και έχουν ως στόχο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν κίνητρα σε επιχειρήσεις προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους.

Τα προγράμματα αυτά είναι τα εξής:

-Επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών: Στόχος είναι η απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με την έμφαση να δίνεται στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

 

Επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών: Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την απασχόλησης νέων, ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών και δίνεται μεγάλη έμφαση στις γυναίκες.

 

Επιχορήγησης επιχειρήσεων: Το πρόγραμμα αφορά στην απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το βάρος πέφτει στον τομέα της πράσινης οικονομίας αλλά και στις γυναίκες.

 

Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας: Το πρόγραμμα αφορά σε 3.900 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών.

 

Επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών: Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την απασχόληση νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

 

Επιχορήγηση επιχειρήσεων: Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου (Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ).

 

– Ειδικό Πρόγραμμα προεργασίας: Αφορά σε 3.000 ανέργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών. Οι περιοχών στις οποίες δίνεται έμφαση είναι αυτές των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που έχουν πληγεί από την απολιγνιτοποίηση και πρέπει να υπάρξει προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

 

Επιχορήγηση Επιχειρήσεων:Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επιχορήγησης για την Απασχόληση Μακροχρόνια Ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.

 

-Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση: Το πρόγραμμα αφορά σε 3.000 άνεργους οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και σε 7.000 ανέργους, οι οποίοι βρίσκουν εμπόδια ως προς την ένταξη ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

-Επιχορήγησης επιχειρήσεων: Το πρόγραμμα απευθύνεται ως επί το πλείστον σε 10.000 μακροχρόνιους ανέργους οι οποίοι είναι ηλικίας 45 ετών και άνω και αφορά περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας.

 

Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικίες από 55-67 ετών, που δύσκολα μπορούν να βρουν εργασία σε περίπτωση που έχουν απολυθεί. Το πρόγραμμα εξαιρείται από την αναστολή προσλήψεων και ανανεώσεων λόγω εκλογών το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών της ΔΥΠΑ. Η απόφαση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ιδίως στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα οδηγηθεί σε τρίτες εκλογές μέσα στον Αύγουστο.


Προεργασίας: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 300 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννης, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ