Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ανατροπή με τον καιρό: Βουτιά 10 βαθμών μέσα σε λίγα 24ωρα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτό σημαίνει πως από τα 41άρια, κατά μέσο όρο, που έχουμε τώρα, θα δούμε τον υδράργυρο να πέφτει στους 31 βαθμούς.

Αλλάζει τελείως το τοπίο του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη ζέστη να διαδέχεται πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι, αυτό που χρειάζεται, είναι λίγη υπομονή ακόμη.

Το κύμα ακραίας και παρατεταμένης ζέστης θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τρίτη (23/7) σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου και όπως όλα δείχνουν, ο καιρός θα είναι ζεστός με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στο τέλος της εβδομάδας. Αυτή η «ανάσα» δροσιάς θα είναι μέχρι και το Σάββατο 27/7. Αυτό σημαίνει πως από τα 41άρια, κατά μέσο όρο, που έχουμε τώρα, θα δούμε τον υδράργυρο να πέφτει στους 31 βαθμούς.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει στον πίνακα που παραθέτει, «η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα έως και τις 27/7 με μια μόνο ματιά είναι: Σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα υπολογίστε έως 1-3 βαθμούς υψηλότερη τη θερμοκρασία. Στις ορεινότερες περιοχές (πχ 500-1000 μέτρα) 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια και τα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα αλλά με πιο αυξημένη την σχετική υγρασία όταν δεν φυσά βοριάς».

Δείτε την εικόνα με τις θερμοκρασίες

sakis arnaoutoglou kairos kausonas thermokrasies 5c044

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτολγου

 

 

Επιπλέον, ενδείξεις για πτώση της θερμοκρασίας παρουσίασε και το meteo.gr, ωστόσο όπως επισημαίνει, αυτή η «ανάσα» δροσιάς θα κρατήσει λίγο καθώς από τις 27 του μήνα θα επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη χώρα μας, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Σύμφωνα με το σύνολο των διαθέσιμων προγνωστικών σεναρίων, αναμένεται σύντομη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας μετά τις 25/7. Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7 έχει μεγάλη αβεβαιότητα, όπως υποδεικνύεται και στο γράφημα, όμως η πλειοψηφία των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

meteo_00a6a.jpg

ΕΜΥ: Πώς θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός τη Δευτέρα 22/7

Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια πελάγη 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει:

  • α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και πιθανόν τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • β. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  • γ. Στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
  • δ. Στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονικής τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη 23/7

Γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά και στη Μακεδονία και τη Θράκη μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα βόρεια πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Ο καιρός την Τετάρτη 24/7

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ