Connect with us

Ειδήσεις

Ανεβαίνει η ένταση: Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και η αντίδραση της Ελλάδας

Published

on

Η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζει να κινείται σε μια προκλητική γραμμή, παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Στην τελευταία του παρέμβαση, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρθηκε σε «μακεδονικό ζήτημα» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη «μακεδονική διασπορά», επαναφέροντας εθνικιστικά ζητήματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια μιας σειράς αλυτρωτικών διακηρύξεων που συνεχίζουν να αμφισβητούν την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η Αθήνα επισημαίνει ότι η συμφωνία για την ονομασία έχει επιλυθεί οριστικά και ότι οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της συμφωνίας θα εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ανησυχίες προκαλεί και η στάση της Προέδρου της γείτονος

Οι αλλαγές στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας προκαλούν αντιδράσεις, καθώς παραβιάζουν τη συμφωνία για την ονομασία που προβλέπει τη χρήση του ονόματος «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα αναφέρεται απλώς ως «Πρόεδρος», χωρίς να αναφέρεται το όνομα της χώρας, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας. Αυτή η αλλαγή, η οποία εξακολουθεί να παραμένει μετά από μήνες, ενισχύει τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση της χώρας επιμένει σε μια εθνικιστική γραμμή, αγνοώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, που εξελέγη πρόεδρος της χώρας το Μάιο του 2024, είναι μέλος του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο είναι γνωστό για την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και την προώθηση αλυτρωτικών θέσεων. Παρά τις αντιδράσεις, η ίδια κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», αντί για το συνταγματικό «Βόρεια Μακεδονία», κίνηση που προκαλεί ανησυχία για την πορεία της χώρας σε σχέση με τις διεθνείς συμφωνίες και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η απάντηση της Ελλάδας

«Το ζήτημα της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καταδικάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα καλεί τη γείτονα να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αθήνα καταγγέλλει τις προκλήσεις της γείτονος και επισημαίνει ότι περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία, προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και την αποχή από αλυτρωτικές διακηρύξεις και αξιώσεις εις βάρος γειτονικών χωρών.

Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία αποφασίστηκε στις 25 Μαρτίου 2020 από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Η απόφαση που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει ρητά: «το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα και να εφαρμοστούν καλή τη πίστη διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα και της Συνθήκης για Σχέσεις Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία στο πλαίσιο της διαδικασίας διεύρυνσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος υπογραμμίζοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για το όνομα» και αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ