Connect with us

Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει

Published

on

Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2025 έχει ξεκινήσει, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε σε λειτουργία το Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων. Το Μητρώο αυτό αφορά στην προσυμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι φορείς του δημοσίου τομέα έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2025 για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.). Κατά την εγγραφή, οι φορείς θα πρέπει να δηλώσουν τα ευθυνόμενα πρόσωπα για την ορθή και έγκαιρη αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων, προκειμένου να γίνει η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, τα ανωτέρω πρόσωπα ορίζονται ότι είναι σωρευτικά:

1) Τα πρόσωπα που ασκούν τη διοίκηση των φορέων και ειδικότερα: α) για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Ειδικός Γραμματέας, β) για την Βουλή των Ελλήνων ο Γενικός Γραμματέας, γ) για την Προεδρία της Κυβέρνησης ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης, δ) για τα Υπουργεία οι υπηρεσιακοί́ γραμματείς, ε) για τους δήμους οι γενικοί́ γραμματείς ή, ελλείψει αυτών, οι Δήμαρχοι, στ) για τις περιφέρειες οι εκτελεστικοί́ γραμματείς ή, ελλείψει αυτών, οι Περιφερειάρχες, ζ) για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις οι Συντονιστές, η) για τους λοιπούς φορείς το όργανο διοίκησης που κατέχει την υψηλοτέρα αμειβόμενη έμμισθη θέση σε κάθε φορέα, θ) για τις δημόσιες υπηρεσίες με διοικητική́ αυτοτέλεια οι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών, καθώς και 2) οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την εκκαθάριση των καταβαλλόμενων ποσών και την αποστολή́ των στοιχειών στην Α.Α.Δ.Ε. Στις περιπτώσεις φορέων όπου διαθέτουν περισσότερες οργανικές μονάδες, εγγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο όλοι οι προϊστάμενοι αυτών, από το επίπεδο τμήματος και άνω.

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, «η θέσπιση του Μητρώου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του έργου της ορθής και έγκαιρης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2024 και ενισχύει την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης.

Με την αυτόματη προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος εξασφαλίζεται η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και η δυνατότητα της άμεσης συνεργασίας των πολιτών με τις φορολογικές υπηρεσίες προκειμένου να υποβληθούν από τους φορολογούμενους οι φορολογικές δηλώσεις εμπρόθεσμα και παράλληλα να ωφεληθούν από τις εκπτώσεις που παρέχονται σε όλα τα στάδια υποβολής έως και τις 15 Ιουλίου.

Η αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων στο Μητρώο από τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου εξασφαλίζει την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και τους επαγγελματίες του κλάδου των φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών με την παροχή εκ των προτέρων όλων των πληροφοριών για τον έλεγχο και την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων».

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Συνεπείς στη δέσμευσή μας, το μητρώο ξεκίνησε τη λειτουργία του, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορείς να αναρτούν τα στοιχεία, για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στο χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει ο νόμος. Στην ίδια κατεύθυνση, στη διάθεση όλων των φορέων βρίσκονται στελέχη μας, ώστε να απαντούν σε ερωτήματα και να διευκολύνουν τη διαδικασία, όπου χρειάζεται».

Η διαδικασία

Ουσιαστικά η διαδικασία είναι η “βάση” για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, που σταδιακά, γίνεται κανόνας. Με βάση αυτήν τη διαδικασία τα στοιχεία από τους διάφορους φορείς, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις αποδοχές από μισθωτή εργασία και τις συντάξεις, τα επιδόματα, τις αμοιβές από επαγγελματική δραστηριότητα, τα μερίσματα, τόκους κτλ, αναρτώνται στα ειδικά πεδία του κάθε υπόχρεου, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκαιρη εκκαθάριση των δηλώσεων, από περίπου 8 εκατ. υπόχρεους.

Το 2024, πάντως, η καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας, έφερε έντονη κριτική από τους λογιστές, και έφεραν σχετικές παρατάσεις, που όμως, φέτος, εφόσον όλα κυλήσουν με βάση το πρόγραμμα, δε θα αποτελέσουν τον κανόνα.

Έτσι, αναπόφευκτα, το νέο έτος, καθώς η αποστολή των στοιχείων αυτών, είναι απαραίτητη για την εκκίνηση και ολοκλήρωση, έγκαιρα, της διαδικασίας των δηλώσεων, θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, να είναι συνεπείς στις προθεσμίες, καθώς οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Έτσι όσοι φορείς καθυστερήσουν ή αποστείλουν λανθασμένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, αντιμετωπίζουν πρόστιμο τα οποία κυμαίνονται από 2.500 έως 100.000 ευρώ.

Μάλιστα, σε περίπτωση που η ΑΑΔΕ δεν ενεργοποιήσει την πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων έως τις 15 Μαρτίου, προβλέπονται πρόστιμα για τον διοικητή και τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Οι αλλαγές

Τα δεδομένα, αυτά, που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι ένα μέρος από τις αλλαγές, που υπάρχουν για το 2025, στη διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος, συνολικά, της φορολογικής αρχής είναι η διευκόλυνση των φορολογουμένων, η διαφάνεια στην κατάθεση των στοιχείων, αλλά και η διασφάλιση ταμειακών ροών, τόσο για το κρατικό ταμείο, όσο και τους πολίτες. Ειδικά η έγκαιρη υποβολή, με τον στόχο να μπαίνει για υποβολή πριν το Πάσχα, για το 20% του συνόλου, δίνει αφενός έγκαιρη ροή χρήματος στον κρατικό κορβανά, αλλά και έκπτωση 4%, για πρώτη φορά σε όσους και όσες θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 30 Απριλίου και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, με βάση τον νέο φορολογικό νόμο, αλλά και τη στρατηγική της ΑΑΔΕ θεσπίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις. Για, δε, πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, οι δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες και, εάν δεν τροποποιηθούν, θα υποβάλλονται αυτόματα στις 16 Απριλίου.

Επίσης, πέρα από μισθωτούς και συνταξιούχους, οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα στο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα είναι πλέον προσυμπληρωμένοι και «κλειδωμένοι». Η διαδικασία βασίζεται στα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myData με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιήσεις.

Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις οι φορολογούμενοι που εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνται έκπτωση, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Συγκεκριμένα 4% έκπτωση για υποβολή από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, 3% έκπτωση για υποβολή από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, 2% έκπτωση για υποβολή από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.

Παράλληλα, ο φόρος εισοδήματος μπορεί να καταβληθεί σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου και τις επόμενες έως το τέλος κάθε επόμενου μήνα.

Αν, όμως, ο φορολογούμενος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση, η φορολογική διοίκηση θα προχωρά σε εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της (επίπεδο διαβίωσης, επαγγελματική δραστηριότητα, δεδομένα από ομοειδείς δραστηριότητες).

Επίσης, θα υπάρξει και νέο πλαίσιο για την υποβολή χωριστών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν φέτος χωριστές δηλώσεις δεν θα χρειαστεί να εισέλθουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2025 παρά μόνο αν επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους. Δηλαδή, όσοι και όσες φέτος υπέβαλαν κοινή δήλωση και θέλουν το 2025 να πάρουν φορολογικό διαζύγιο θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής υπόχρεου στις κοινές δηλώσεις συζύγων, ωστόσο ο φόρος και οι εισφορές συνεχίζουν να βεβαιώνονται χωριστά, με την ευθύνη πληρωμής να παραμένει ατομική για κάθε σύζυγο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ