Κεντρικό Θέμα
Αντεπίθεση Μητσοτάκη: Χτίζει νέα κοινωνική συμμαχία με πόλεμο στους κερδοσκόπους – Το δίλημμα του πρωθυπουργού για την πάταξη της αισχροκέρδειας
Νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία επιχειρεί να οικοδομήσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ενεργειακή «καταιγίδα» απειλεί να τινάξει στον αέρα τις υπάρχουσες πολιτικές ισορροπίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να δώσει λύσεις που θα βγάζουν από το αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
«Γαλάζιοι» βουλευτές τονίζουν ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει στην πιο δύσκολη φάση της θητείας της και εξηγούν ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις από τη στιγμή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα του πολέμου. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας, με το σκεπτικό ότι η μάχη ενάντια στην ενεργειακή κρίση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία.
«Είναι μια μάχη την οποία πρέπει να κερδίσουμε για να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ., δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν για «μητέρα των μαχών» και επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν αναχώματα στο μέτωπο της ακρίβειας, προκειμένου να αντέξουν στην πίεση νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η νίκη σε καμία περίπτωση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από μόνη της μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να δώσει λύσεις, εάν δεν υπάρξει οργανωμένη ευρωπαϊκή αντίσταση.
Μέτρα στήριξης
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ευελπιστούν ότι ο πρωθυπουργός θα βρει λύσεις όπως έκανε με την πανδημία, την προσφυγική κρίση στον Έβρο, την τουρκική προκλητικότητα του 2020 και τις φυσικές καταστροφές πέρυσι το καλοκαίρι
Το γεγονός ωστόσο, ότι η ενεργειακή κρίση είναι πολυεπίπεδη και επηρεάζει χωρίς εξαιρέσεις το σύνολο της κοινωνίας υποχρεώνει τον πρωθυπουργό σε νέες πρωτοβουλίες για να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή.
Σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη είναι να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, στέλνοντας το μήνυμα ότι και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πρωτοβουλίες με μέτρα κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού, που αγγίζουν σχεδόν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως είπε στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι πρόκειται για «ανάσες» στην κοινωνία ώστε να ανταπεξέλθει στη δύσκολη συγκυρία, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό της χώρας.
Αισχροκέρδεια
Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στην αγορά, για να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ανεκτά φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών.
«Ή με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους», είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου, προκειμένου να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών που έχουν απέναντι στην κοινωνία. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιπλέον φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας κατά 90% και την επιστροφή τους στο Δημόσιο.
Μείωση κόστους
Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μειώσει όσο αυτό είναι δυνατό το κόστος στην ενέργεια, που μετακυλίεται παντού και μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.
Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 85% των Ελλήνων θεωρεί την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που μπορεί να αλλάξει και τις εκλογικές ισορροπίες.
Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες
Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν εάν δεν συνοδευτούν με αντίστοιχες σε ευρωπαϊκό, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι η Ε.Ε. θα δώσει συνολικές απαντήσεις στο πρόβλημα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση «έξι σημείων» προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που περιλαμβάνει και την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Επίσης, πρότεινε να προμηθεύεται η Ε.Ε. φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα θέλοντας να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι αυτοί που ξέρουν πως θα αντιμετωπίσουν και αυτή την κρίση.
Η… σύγκριση
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο απώτερος στόχος του πρωθυπουργού είναι να μπορούν οι πολίτες να συγκρίνουν τα δικά του πεπραγμένα με αυτά του Α. Τσίπρα και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η σύγκριση παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στέλνουν το μήνυμα ότι η δική μας κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την κρίση», έλεγε στον «Χτύπο» βουλευτής της Ν.Δ.
Ο πρωθυπουργός πάντως κατέστησε σαφές ότι μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών. Όπως εξήγησε οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων και δεν δίστασε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, λέγοντας ότι το αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης».
Από Σεπτέμβριο
Αυτή η νέα σχέση εμπιστοσύνης δεν μπορεί πάντως να οικοδομηθεί από τη μια μέρα στη άλλη και απαιτεί χρόνο, καθώς η οικονομία θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, καθώς ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πως θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις2 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις4 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Κεντρικό Θέμα2 days ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο