Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Αντιγριπικό εμβόλιο: Δεν θα είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση για ορισμένες ομάδες πληθυσμού

Published

on

Κάποιες ομάδες πληθυσμού δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν για συνταγογράφηση όσον αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ετοιμάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει για ορισμένες ομάδες πληθυσμού να μην είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου, όπως αναφέρει το News4health.

Μέχρι σήμερα η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου γίνεται χειρόγραφα.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον ANT1, ετοιμάζεται ένα πλαίσιο για συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμών ώστε να μη χρειάζεται ηλεκτρονική συνταγή γιατρού για να εμβολιαστούν κατά της γρίπης.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο το έχουν ζητήσει και οι φαρμακοποιοί και ήδη το επεξεργάζεται η Γενική Γραμματέας του Υπ. Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Το εμβόλιο της γρίπης όπως και όλα τα εμβόλια, επειδή είναι ιατρική πράξη, συνταγογραφούνται. Υπάρχει όμως ένα πλαίσιο το οποίο μας το έχουν ζητήσει και οι φαρμακοποιοί και ήδη το επεξεργάζεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ότι για κάποιες κατηγορίες που έχουν τις ενδείξεις ούτως ή άλλως, να μη χρειάζεται συνταγογράφηση, προκειμένου να μπορούν να γίνονται και να μη χρειάζεται να πάνε στο γιατρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Συστάσεις εμβολιασμού κατά της γρίπης

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη).
Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Χρόνιες παθήσεις ήπατος.
Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ